SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İstisna Süresine 4 Yıl Uzatma

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:56:02
İstisna Süresine 4 Yıl Uzatma
A- A+ PAYLAŞ

TBMM'ce kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan, 1 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de de yayınlanan 6527 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 4 maddesinde yer alan düzenlemeye göre, Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek olan istisna süresi 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatılıyor, 

Yasada, mevcut uygulamada Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 76. maddesinde göre, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31/12/2014 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olup İstisna edilen bu kazançlar üzerinden tevkifat yapılmıyor, bu kazançlar için gelir vergisi mükelleflerince yıllık beyanname verilmiyor, bu kazançlar verilecek beyannamelere dahil edilmiyordu. Bu hükmünün uygulama süresine ilişkin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2014” ibaresi 6527 sayılı kanunla “31/12/2018” şeklinde yeniden düzenlendi.

Buna göre Malatya da kurulma çalışmaları devam eden Kayısı Lisanslı Depoculuğu kapsamında yapılacak faaliyetlere ilişkin kazançlar 31/12/2018 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisna olacak.

ALTAŞ GÜNDEME GETİRMİŞ, ÖZ'ÜN GİRİŞİMLERİYLE DE SONUÇ ALINMIŞTI..

Lisanslı Depoculuk konusunu Malatya kamuoyunda ilk kez, o dönem Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı olan Mustafa Bahadır Altaş, Ekim 2009’da yazdığı bir makalede gündeme getirmişti. Altaş, 2010 yılında da odanın kuruluş yıldönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada, “Malatya'mızın sorunlarına çözüm olacak iki önerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlardan birincisi kayısının geleceğine önemli bir katkı sağlayacak ‘Lisanslı Depoculuk’un ilimizde kurulması ikincisi ise, yıllardır atıl duran vagon onarım fabrikasına "Turgut Özal Teknik Üniversitesi"nin kurulmasıdır. Bu projelerin hayata geçilmesi ile Malatya'nın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı önemli ölçüde gelişim gösterecektir." diyerek bir kez daha vurgulamış, ayrıca AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’e de aktarmıştı.

Malatya kayısıcılığına önemli katkı sağlayacak olan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk kapsamına, AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz'ün yoğun girişimleri sonucu kuru kayısı da alınmıştı. Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğu Projesi’nin mevzuat altyapısını oluşturacak Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği, 12 Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete'te yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği ile birlikte yayımlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği, standartları belirlenen kayısının emniyetli ve uygun koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını sağlıyordu. 

Malatya şehir ekonomisinin can damarı olan ve Türkiye’nin tarımsal ihraç ürünleri arasındaki yeri bakımından ekonomik  katma değeri ile öne çıkan Malatya kayısısının bundan sonraki serüvenini olumlu yönde ve derinden etkilemesi beklenen Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğu, kayısının sorunlarının çözülmesi yolunda son yıllarda atılmış en önemli somut adım olarak gösteriliyordu. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği yürütme ve yürürlük maddeleri ile birlikte toplam 15 maddeden oluşuyordu.

Amaç maddesinde, ‘Standartları belirlenen kayısının emniyetli ve uygun koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını sağlamak’ olarak açıklanan tebliğin kapsamı ise ‘Kayısının depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar ile kayısı lisanslı depoculuk faaliyetlerine dair diğer hususlar’ diye belirtilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız