SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsviçre'de Minare Yasağı

A- A+ PAYLAŞ

"Minare yasağına, Evet" komitesi başkanı Walter Wobmann, İsviçre halkının yüzde 59 oranında minare yasağına "evet" demesini zafer işareti yaparak kutladı. İsviçre'de minare inşasının yasaklanmasını öngören referandumu ülkenin ırkçı partileri organize etti.

İsviçre'de İslam karşıtları referandumu kazandı. İsviçre'de camilere minare inşa edilip edilmemesi için halk oylaması yapıldı. İsviçre gazetesi Blick'in haberine göre, referanduma katılanların yüzde 57'u minare yasağına 'evet' dedi. Referandumun kesin sonuçları henüz açıklanmadı ama İsviçrelilerin minare yapımına karşı oldukları kesinleşti. Referanduma katılım ise yüzde 54 oranında gerçekleşti.

İKİ IRKÇI PARTİ ÖNCÜLÜK ETTİ

Appenzell-Innerrhoden, Schaffhausen ve Aargau gibi kantonlarda halkın ortalama yüzde 64'ü minare yasağına evet dedi.Appenzell-Innerhoden'da yüzde 71.4, Cenevre'de yüzde 40.3, Jura'da yüzde 51.2 Basel kent merkezinde yüzde 48.4, Freiburg'da 55.9, Graubünden'da yüzde 58.6 ve Uri'de yüzde 63.8 oranında minare yasağına evet oyu çıktı.

Referandum yapılmasına ülkenin iki sağ partisi İsviçre Halk Partisi (SVP) ile Federal Demokratik Birliği (EDU) öncülük etti.

BM KAYGILARINI DİLE GETİRDİ

İsviçre hükümeti ve parlamentosu, İsviçre anayasasına, dini özgürlüklere ve ülkenin hoşgörü geleneğine aykırı olduğunu bildirdiği girişimi reddettiğini açıklamıştı. BM insan hakları izleme organı da kaygılarını dile getirmişti.

İsviçre'de sağ kanattaki İsviçre Halk Partisi ile Federal Demokratik Birlikten bir grup politikacı, referandum yapılması için yeterli imzayı toplamıştı.

300 BİN MÜSLÜMAN YAŞIYOR

Nüfusu 7 milyonu geçen İsviçre'de 300 binden fazla Müslüman yaşıyor. Müslümanların çoğunu Bosna, Kosova ve Türkiye'den gelenler oluşturuyor.

İsviçre'de içlerinde Cenevre ve Zürih'in bulunduğu kentlerde minareleri olan 4 cami bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız