SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İtirazlara Red!

A- A+ PAYLAŞ

Yıllık 5 milyon- 6 milyon TL (5 trilyon- 6 trilyon lira) arasında devlet desteğinin söz konusu olduğu özürlü çocukların eğitimi için kurulmuş özel merkezlerdeki yolsuzluk- usulsüzlük iddialarına ilişkin olarak geçtiğimiz hafta adliyeye sevkedilenlerden 13 kişi hakkındaki adli işlemle ilgili olarak yapılan itirazların ilgili mahkemece reddedildiği öğrenildi. Bu olayla ilgili tutuklanan 5 kişinin tutuklulukların avukatlarının, tutuklanma istemiyle sevkedildikleri mahkemece salıverilen 8 kişi hakkındaki serbest bırakma kararına da savcılığın itiraz ettiği haber alındı.

İTİRAZLARA RED..
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı yönetiminde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından söz konusu özel eğitim kurumları ile bu kurumlardan sorumlu Milli Eğitim bünyesindeki ilgili görevlilere ilişkin olarak 2 yıl sürdürülen teknik takip ve araştırma, geçtiğimiz hafta yapılan operasyonla tamamlanmıştı. Olayla ilgili olarak toplam 14 kişi yakalanmıştı.

Bu şahıslardan Hayri P., savcılıkça adli kefaletle serbest bırakılırken, diğer zanlılar Mustafa A., Doğan G., Selami E., Sibel G., Mehmet G., Arif I., İsmet Y., Tuncay A., Ahmet A., İbrahim Ç., Halime A.A., Hüseyin Ç. ve Yusuf G. Tutuklama istemiyle mahkemeye verilmişlerdi. Mahkeme, bu şahıslardan Mustafa A., Doğan G., Selami E., Mehmet G. ve Yusuf G. Hakkında tutuklama kararı verirken, Sibel G., Arif I., İsmet Y., Tuncay A., Ahmet A., İbrahim Ç., Halime A.A. ile Hüseyin Ç.’yi ise tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakmıştı.

Tutuklananlardan Mustafa A., Doğan G. ’nın Milli Eğitim’in RAM Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu’nda görev yaptıkları, Selami E., Mehmet G. Ve Yusuf G.’nin ise özel eğitim kurumu yöneticileri oldukları belirlendi.

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılanlardan Sibel G., Arif I., İsmet Y., Tuncay A., Ahmet A., İbrahim Ç., Halime A.A. ve Hüseyin Ç.adlı zanlıların ise yine özel eğitim kurumu yöneticileri oldukları saptandı.

Serbest bırakılan 8 zanlıyla ilgili işleme savcılığın, tutuklanan 5 sanıkla ilgili işleme ise avukatlarının itiraz ettikleri, ilgili mahkemenin bu konudaki incelemesini Çarşamba günü tamamlayarak, her iki işlemle ilgili itirazları reddettiği öğrenildi.

Bu arada, savcılığın sürdürdüğü bu operasyonla ilgili olarak Temmuz ayında olaya karışan “memur” olan görevliler ile özel eğitim kurumlarının kurucu ve yöneticilerinden oluşan 36 kişi için İl İdare Kurulu’ndan soruşturma izni istendiği, kurulun Milli Eğitim Müdür Yardımcıları S.Y., M.B., Ş.E., Şube Müdürleri Ş.F. ve Ü.E. ile ilgili iddialarda suçun sabit görülmemesi nedeniyle soruşturma izni vermediği, buna karşılık diğer 31 kişi hakkında ise soruştrma izni vermiş olduğu haber alındı.

İl İdare Kurulu'nun söz konusu kararının açıklama bölümünde; bu merkezlerin kurucuları oldukları ve yapılan yasadışı işlemlere karıştıkları gerekçesiyle birçok kurucunun da isimlerinin yeraldığı, ancak bu kişilerin "memur" kapsamında değerlendirilmedikleri için haklarında kurul tarafından herhangi bir karar verilmediği görüldü. Söz konusu kişiler, polisin adliyeye intikal ettirdiği zanlılar arasında da yeralmadılar.

AYLIK 480 MİLYAR İLE 550 MİLYARLIK BİR “PASTA”..
2005 yılında yapılan yasa değişikliği ile Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinden Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesine geçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine yönelik olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yönetiminde polis tarafından Malatya, Adıyaman ve Erzurum' illerini de kapsayan eşzamanlı operasyonda "Suç işlemek amacı ile örgüt kurmak, Resmi kurum aleyhine nitelikli dolandırıcılık, Resmi belgede sahtecilik, Rüşvet alıp ve vermek, Görevi kötüye kullanmak" suçlamalarıyla toplam 13 kişinin gözaltına alınması ile başlayan ve mahkemece 5’inin tutuklanması 8’inin ise kefaletle serbest bırakılması ile süren operasyonla gündeme gelen “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon İşlemi”nin Malatya için aylık 480 bin ila 550 bin TL (480 milyar ile 550 milyar lira) arasında değişen ödemeyi kapsadığı öğrenildi.

Malatya’da faaliyet gösteren Özel Rehabilitasyon Merkezleri ile Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli yetkilileri ve Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) yöneticilerine yönelik olarak “Özel öğretim kurumlarında bir kısım öğrenci/kursiyerlerin kuruma devam etmediği halde eğitim almış gibi göstermek, veli yerine imza atmak, başka okullarda eğitim almalarına rağmen kendi kurumlarında eğitim görüyormuş gibi göstermek, fiilen görev yapmadığı halde branş öğretmenlerini görev yapmış gibi gösterme amaçlarıyla sahte belge düzenledikleri” iddiası ile 2006-2008 yılları arasını kapsayan ve 20.07.2009 tarihinde sonlanan ön inceleme ve araştırma, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Başsavcılığı yönetiminde yapılan ve 5 kişinin tutuklanması 8 kişinin ise kefaletle serbest bırakılması ile sürmüştü.

Malatya’da “Ağır, orta ve hafif düzeyde zihinsel, işitsel, görme, ortopedik gibi özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için” kurulan ve özel olarak yetiştirilmiş personelin (branş) geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemler çerçevesinde Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM)ne bağlı faaliyet gösteren 2’si özel okul ve 16 özel rehabilitasyon merkezinin yanı sıra 6 adet de resmi okul bulunuyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü internet sitesinde yer alan verilere göre 1884 öğrenci/kursiyer Özel Rehabilitasyon Merkezi ve okullarından eğitim alıyorken yaklaşık 250 civarında öğrenci/ kursiyerde resmi okullarda eğitim alıyor.

Resmi kurumlar tarafından yaptırılan ve bütün özel rehabilitasyon merkezlerini kapsayan ön inceleme sonucu rehabilite merkezi yöneticileri ve/veya kurucuları haklarında “isnat edilen suçlar dosya içerisindeki bilgi ve belgeleri ile doğrulandığından haklarında 4483 sayılı Kanunun 3. (b) ve 6. maddeleri uyarınca soruşturma izni verilmesine” denilen İl İdare Kurulu Kararı’nda;
kurumlarında öğrenim gören öğrenci/kursiyer başına Bireysel ve Bireysel grup olarak iki ayrı ücretlendirme desteği alan Özel Rehabilitasyon Merkezlerinin; 2008 yılı için kurumlarında öğrenim gören öğrenci/kursiyerler için bireysel eğitimde 315 TL, bireysel grup eğitiminde ise 406 TL, 2009 yılında ise bireysel eğitimde 328 TL, bireysel grup öğreniminde ise 422 TL destek alıyor.

Resmi ve özel yetkililerin ifadelerine göre bu kapsamda öğrenim gören öğrenci/kursiyerler için aylık ortalama 550 bin lira destek Özel Eğitim merkezlerine aktarılıyor.

Ve bir ayrıntı: Özel Eğitim Genel Müdürlüğünün maddi destek sistemlerinin resmi yetkililerin beyanına göre gönderdiği ve 3 ay önce işlerlik kazanan online sistemi ile kayıt altına alınmasından sonra Malatya’ya gelen eğitim desteği arasında büyük fark bulunuyor.

Örnek olarak; online sisteminden önce yetkililerin beyanına göre ilimize gönderilen öğrenci desteği merkez için 480 bin TL’den 428 bin TL’ye, Hekimhan ilçesi için 24 bin TL’den 12 bin TL’ye ve Yeşilyurt ilçesi için gelen desteğin ise 100 bin TL’den 74 bin TL’ye düşmesi olması bu sektörde yapıldığı öne sürülen yolsuzluk ve usulsüzlüğün boyutlarını gösteriyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız