SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İTÜ'de ''Arapgir Evleri Sergisi''

A- A+ PAYLAŞ

İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi ve öğrencilerinin katkısıyla İstanbul'da gerçekleştirilen "Arapgir Evleri Sergisi"nin ilgi gördüğü bildirildi.

Konuya ilişkin olarak İstanbul'daki Arapgir Kültür Derneği'nce yayınlanan bülten şöyle:

"İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin Bölüm Öğretim Üyelerinden Restorasyon Uzmanı Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller’in yürütücülüğünde 2009-2010 yaz döneminde “Rölöve ve Restorasyon Stüdyosu” kapsamında gerçekleştirdiği Arapgir’deki Çarşı Hamamı, Ulu Camii, Ispanakçı Mustafa Paşa Kütüphanesi (Molla Eyüp Mescidi), Kaşkaloğlu Konağı, Lütfi Kulu Konağı, Miraşoğlu Konağı ve Keşişin Evi diye adlandırılan tarihi eserlere ait proje sergisinin açılışı 06 Kasım 2010 Cumartesi günü İTÜ binasında yapıldı. Yaklaşık 300 davetlinin katıldığı sergi, tüm katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Serginin açılışında bir konuşma yapan hemşerimiz, İTÜ Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Çağdaş, sergideki projelerin Arapgir Belediyesi, Arapgir Kaymakamlığı, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı ve İstanbul Arapgir Kültür Derneğinin önemli katkılarıyla ve öğrencilerin değerli emekleriyle gerçekleştirildiğini belirterek, katkıda bulunan herkese, toplantının sponsorlarına ve konuklara teşekkür etti. Prof. Dr. Gülen Çağdaş konuşmasına şöyle devam etti:

'Kentlerin kimliği mimari ve kültürel miraslarıyla belirlenir. Günümüzde kültürel ve mimari mirasın korunması önemli bir sorundur. Tarihi eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması için gerekli çalışmaların yapılmasında büyük önem taşımaktadır. Kentlerin gelişmelerine paralel olarak yöresel mimari de zaman içerisinde değişmekte, fiziksel olarak da bozulmaktadır. Yörelerin mimari karakterleri de bu durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir. Yapılan bu çalışmalarla Arapgir’ deki çok gelişmiş bir konut kültürünün olduğu bir kez daha saptanmış durumda. Ancak konutların giderek yıprandığı ve yaşam koşullarının da güçleştiği bilinen bir gerçek. Arapgir’ deki mevcut konutların iyileştirilerek kullanılması ve ilçenin mimari özelliklerinin korunması, yeni yapılaşma sürecinde üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Burada yapılan çalışmaların Arapgir’ in yöresel mimari özeliklerinin ve önemli tarihi eserlerin korunması, mevcut yapıların iyileştirilmesi ve sürdürülebilir bir gelişme planlanması için öncü olacağı ümidini taşıyoruz. Bu sergideki projeleri gerçekleştiren Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller’ e ve öğrencilerimize Mimarlık Bölümü adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu sergiye Şehir ve Bölge Planlaması bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ocakçı ve öğrencileri bu yarıyıl Arapgir’de başlattıkları çalışmalarla da katkıda bulundular. Kendilerine de ayrıca teşekkür ederiz.'

Prof. Dr. Gülen Çağdaş’ın açılış konuşmasından sonra Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Hacıhasanoğlu, Prof. Dr. Mehmet Ocakçı, önceki dönem Milli Eğitim Bakanlarından Metin Emiroğlu, Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu Ve İstanbul Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin birer konuşma yaptılar.

Metin Emiroğlu konuşmasında, sergiden duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra, Kültür turizminin Arapgir’in kalkınması yolunda önem taşıdığını, dolayısıyla ilçemizde bulunan eski eserlerin ve geleneksel evlerin mutlaka onarılarak turizmin hizmetine sunulması gerektiğini söyledi.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu konuşmasında, tarihi mirasın ortak emanetimiz olduğu, özellikle gelecek nesillere devredilecek olan bu emanetin artık uzman bir ekiple ele alınıp, projelendirilmesi ve devamında restorasyon kapsamında korunması artık ortak akıl olarak kabul görmeye başlamıştır diyerek, devamında Arapgir dünden bugüne dışarıda geçiş üstünlüğü olan ismiyle ve birlikte yaşam kültürüyle her kendinden söz ettirdi. Dolayısıyla haklı bir üne sahip ilçemizi daha da kalkınmış ve temsil edilebilir halde miras olarak yaşatma ve devretme heyecanını güdüyoruz.

1900 lü yıllarda başlatılan ayrımcı tavırlar, birlikte kardeşçe yaşayan insanları biri birinden tecrit etmiş, 30 dalda değişik sanat kollarının dumansız fabrikalar olarak istihdam sağladığı ve iddialı olduğu ilçemizde eski günlerin özlemiyle artık turizm yolunda ilçemizin tarihi ve doğal yapısını öne çıkartmak için Seyahat acenteleriyle birlikte ilçemizi tanıtmak için yola çıktıklarını belirterek, Katılımlarıyla bizleri onurlandıran tüm konuklara ve sergide emeği geçenlere şükran duygularını dile getirdi.

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin’ de konuşmasında; “Arapgir’ in kültürel ve tarihi değerlerinin ortaya çıkartılması, kısa süre içerisinde potansiyel turizm merkezi haline dönüştürülmesi için dernek olarak gereken desteği vereceklerini” söyledi.

Sergide Arapgir Kültür Derneğinin kurduğu stantta Broşür, kitap, dergi, İlçenin Tanıtım CD si konuklara dağıtıldı.

Yine sergi esnasında katılımcılara bir kokteyl verildi.

Sergi sonrasında İlçeden giden heyete İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrenciler tarafından geçen ay ilçemizde yapılan şehir planlama çalışmaları hakkında bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

08 Kasım 2010 tarihinde Serginin değerlendirme toplantısı yapıldı. İTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri, Arapgir Belediye Başkanı ve beraberindeki heyet ile Arapgir Kültür Derneği Başkanının katıldığı toplantıda da ilçemizin tarihi ve kültürel gelişimi sürecinde bir takım ilke kararları alındı.

Çalışması tamamlanan Çarşı hamamı, Molla Eyüp Mescidi, Ulu Camii ve 4 konağın rölöve ve restorasyon projelerinin tamamlanarak kurula sunulmak üzere hazır hale geldirildiğini, tarihi eserlerin belediye tarafından, konakların da mülkiyet sorunları giderildikten sonra malikleri ya da devri sağlanan kurum ve kuruluş tarafından kurula gönderileceği bildirildi.

Hazırlanan Sokak Sağlıklaştırması Projesi üzerinde yapılan çalışmalarda ise; “Buğday Meydanı Kültür Yolu Canlandırma Projesi” adı altında bir çalışmanın başlatılacağını, çarşı başından başlayarak Ahmet Zeyneloğlu İlköğretim okulu yanında bulunan kiliseyi de içerisine alacak şekilde yol üzerindeki eserler sağlı sollu olarak entegre edilecek. Sokak sağlıklaştırması işinin projesi İTÜ tarafından yapılacak olup, projeye kaynak olarak da İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği bünyesinde bulunan Taşınmaz Kültür Varlıkları Fonundan yardım talep edilecektir. Belediye Başkanı tarafından ipekçi sokağında cephe sağlıklaştırması yapılarak Küçük çarşıya kadar olan kısmın yürüyüş yolu olarak düzenlenmesi teklif edildi.

Eskişehir vadisinin sit alanı olarak ilan edilmesinin bir zorunluluk olduğunu, çalışmanın yapılması için ise bölgenin halihazır haritasının yapımına yakında başlanılacağı bunun için gerekli mercilerle görüşmeler yapılacağı konusu da toplantıda karara bağlandı.

Yine bu toplantıda yeni bir ilke kararı da alındı. Yapılan çalışmaların daha sağlıklı olarak yürütülmesi ve fikir alışverişinde bulunulması için İTÜ Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Öğretim Üyeleri, Arapgir Kaymakamı, Arapgir Belediye Başkanı ve İstanbul Arapgir Kültür Derneği Başkanından oluşan bir değerlendirme komisyonu kurulmasını, bu komisyonun iki ayda bir toplanarak çalışmaların değerlendirilmesini ve fikir alış verişinde bulunulmasını, toplantının mutat olarak 1 defa Arapgir’ de 1 defa da İstanbul’ da olacak şekilde yapılmasını, ilk toplantının 17 - 20 Aralık 2010 tarihinde Arapgir’de yapılması yönünde karar alındı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız