SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İÜ İlk 50'de Yok

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:14:01
İÜ İlk 50'de Yok
A- A+ PAYLAŞ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi"ni açıkladı. Bakanlığın açıkladığı ilk 50 üniversite arasında İnönü Üniversitesi yeralmıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün şunları söyledi:

"Bu sene 86 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi girişimcilik ve yenilikçilik konusunda birinci oldu"

"Endekste 85,8 puan ile Sabancı Üniversitesi ikinci, 82,7 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi üçüncü ve 76,3 puanla Boğaziçi üniversitesi dördüncü oldu"

"Sanayi üretimindeki tabloda, bizim beklentilerimiz, kamuoyunun beklentileri biraz daha yüksek olması istikametindeydi"

Bilim, Sanayi veTeknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu sene 86 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin girişimcilik ve yenilikçilik konusunda birinci olduğunu bildirdi.

Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi"ni açıkladı.

Ünivesitelerin ekonomik hayata çok daha fazla katkı sağlayacağına inandıklarını dile getiren Ergün, geçen sene bu endeksi üniversite tercihlerinden sonra açıkladıklarını, bu sene ise üniversite tercihlerinde öğrencilere yardımcı olması için üniversite tercihlerinden önce açıkladıklarını söyledi.

Ergün, girişimcilik ve yenilikçilik konularının Türkiye'nin hayati gündem maddeleri arasında yer almasını istediklerine dikkati çekerek, dünyada kurulan başarılı firmaların ya yeni üniversite mezunu ya da halen üniversitede okuyan kişiler tarafından kurulduğuna vurgu yaptı. 

Türkiye'nin büyük genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunun altını çizen Ergün, bu sebeple Türkiye'nin büyük fırsatları olduğunu ifade etti.

Üniversite mezunlarının iş aramasının doğal olduğunu belirten Ergün, "Ama asıl bizim istediğimiz iş kuran, yenilikçi dinamik gençler olmaları" dedi.

Ergün, teknogirişim sermaye desteğinden 3 yıl içerisinde bin 134 kişinin yararlandığını kaydederek, üniversite ve sanayi ikilisini birbirinden ayrılmaz parçalar olarak görmek gerektiğini dile getirdi.

Geçen yıl 10 üniversiteyi teknoloji transfer ofisi kurma yönünde teşvik ettiklerini belirten Ergün, bu sene de çağrıya çıktıklarını, ikinci 10 üniversitenin de teknoloji transfer ofislerini destekleyeceklerini bildirdi. 

En girişimci ve yenilikçi üniversite ODTÜ 

Bakan Ergün, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksinin 23 ayrı göstergeye göre sıralandığına dikkati çekerek, endeks oluşturulurken, üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliğini, patent ve lisansları olup olmadığını, yenilikçilik ve girişimcilik kültürlerini, ekonomik katkı ve ticarileşme gibi temel özelliklerini masaya yatırdıklarını söyledi. 

Ergün, endeksi hazırlarken öğretim üyesi sayısı 50'nin altına olan üniversiteleri endekse dahil etmediklerine işaret ederek, bu sene 136 üniversite arasından ilk 50 üniversiteyi seçtiklerini belirtti.

Yaptıkları bu sıralamanın en başarılı üniversiteleri gösteren bir sıralama olmadığına vurgu yaparak Ergün, bu endeksin üniversitelerin eğitim kalitesini incelemediğini, girişimcilik ve yenilikçilik konusuyla sınırlı tuttuklarını kaydetti.

Ergün, ellerindeki verileri toparlama konusuna çok ilgi göstermeyen üniversitelerin geçen sene endeksin açıklanmasından sonra bu verileri toparlamaya başladıklarını ifade ederek, "Bu seneki endeks sonuçlarına göre yeni bir üniversite daha ilk 10'a girdi. Geçen sene ilk 20'de olmayan 3 üniversite ilk 20'ye girdi. Geçen sene ilk 50'de olmayan 8 üniversitenin de ilk 50'ye girdiğini görüyoruz. Bu da endeksin ne kadar dinamik ve güncel unsurlar içerdiğini göstermektedir" diye konuştu. 

Bu yıl birinci üniversitenin değiştiğini dile getiren Ergün, "Bu sene 86 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi girişimcilik ve yenilikçilik konusunda birinci oldu" dedi.

Ergün, 85,8 puan ile Sabancı Üniversitesi'nin ikinci, 82,7 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'nin üçüncü ve 76,3 puanla Boğaziçi Üniversitesi'nin dördüncü olduğunu bildirdi. 

Boğaziçi Üniversitesinin puanını geçen seneye göre 11 puan artırdığına dikkati çeken Ergün,  bu üniversitenin yarışa ciddi anlamda asılan üniversitelerden biri olduğunu kaydetti. 

Özyeğin Üniversitesi'nin ise geçen sene dördüncü sırada olduğunu hatırlatan Ergün, bu sene yedinci sıraya gerilediğini, hem yerini hem de puanını kaybettiğini belirtti. 

Ergün, bazı üniversitelerin sıralamasını çok yukarı çıkardıklarını ifade ederek, Anadolu Üniversitesi'nin 21 puan birden yükseldiğini, 37. sıradan 16. sıraya yükseldiğini dile getirdi. 

Fatih Üniversitesi'nin geçen sene ilk 50 içerisinde yer almazken bu sene 39. sıraya geldiğini, Sütçü İmam Üniversitesi'nin de 8 sıra birden yükseldiğini bildirdi. 

Sıralamada ilk 50 üniversite

Endeks sıralamasındaki 50 üniversite şöyle:

"Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi,  Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Özyeğin Üniversitesi, Koç Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi,  Selçuk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Okan Üniversitesi,  Pamukkale Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız