SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özbey: "İyi Bir Sezon, İyi Bir Ürün.."

0
Güncellendi - 2016-07-15 05:23:04
Özbey:
A- A+ PAYLAŞ

  • Ticaret Borsası Başkanı Özbey, yaş kayısı miktarına göre kuru kayısı rekoltesinin de hem üreticiyi hem tüccarı hem ihracatçıyı hem de ithalatçıyı memnun edecek seviyede olmasının beklendiğini kaydetti.

Bereketli bir sezon geçiren kayısı üreticileri, hasat döneminin ardından islim işlemine tabi tuttukları kayısılarını kurutmaya başladı.

Kurutma işleminin ardından işletmelere satılacak kayısılar, yıkanıp temizlendikten sonra piyasaya sunulacak. Hasat sezonunun devam ettiği Malatya'da üretilen kuru kayısının büyük bölümü ihraç ediliyor.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine, Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunun Malatya'da bulunduğunu belirterek kayısının kent için önemli olduğunu söyledi.

Kentte önceki yıl zirai don nedeniyle kayısının yüzde 90'ının, geçen sene de yaklaşık yüzde 60'ının zarar gördüğünü anlatan Özbey, bu yıl da zirai donun kayısıda yüzde 30 civarında ürün kaybına neden olduğunu kaydetti. Bu yılki tahmini yaş kayısı rekoltesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 386 bin ton olarak açıklandığını dile getiren Özbey, yaş kayısı miktarına göre kuru kayısı rekoltesinin de hem üreticiyi hem tüccarı hem ihracatçıyı hem de ithalatçıyı memnun edecek seviyede olmasının beklendiğini kaydetti.

Özbey, şöyle devam etti:

"2015 Ağustos ayından 2016 Mayıs sonuna kadar 69 bin 107 ton kuru kayısı ihracatı yapmıştık. 2016 Haziran ayında 4 bin 500 ton civarında bir miktar gitmiş oldu. Bu ne demektir 73-74 bin ton kuru kayısı tüketilmiş. Tabi bunun karşılığında da önemli bir miktarda döviz girdisi sağlanmış. 2016 mahsulünün de 100-110 bin ton civarında olacağını tahmin ediyorum. Bu yıl itibarıyla aynı parasal değeri yakalayacağımızı, en azından 2016 yılını da iyi bir sezon olarak geçireceğimizi düşünüyorum."

Bu yıl kuru kayısı rekoltesinde artış beklendiğini vurgulayan Özbey, "Geçen sene 50-60 bin ton civarında bir rekoltemiz olmuştu. Bu sene 100-110 bin ton. Bu da iyi bir rekolte. Yani satabileceğimiz bir rekolte. Ben stoklarımızın da kalmadığını düşünüyorum çünkü şu anda pazara eski mal pek gelmiyor. O yüzden iyi bir sezon, iyi bir ürün olacağını düşünüyorum." dedi.

Kuru kayısıda sezon ürünlerinin piyasaya yeni yeni çıkmaya başladığını dile getiren Özbey, fiyatların 8-10 lira arasında değiştiğini söyledi.

- Çiftçilere uyarı

Son iki yıldır ürün kayıpları nedeniyle meyve suyu fabrikası için kayısı alanların kente gelmediğini anlatan Özbey, "Çünkü mahsul yoktu. Olduğu zaman da pahalıydı. Bu sene Malatya'dan önemli miktarda endüstriyel dediğimiz yani meyve suyu fabrikalarına kayısımız gitmekte. Burada üreticilere şu uyarıda bulunmak istiyorum; endüstriyel kayısımız da bu sene 4-5 liradan aşağı olmayacağına göre yaş meyve fabrikalarına satarken bunu da hesaba katsınlar." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • ergun (7 yıl önce)
    sezon başı kaysı kalmadı, yandı diye ortalığa çıkmıştınız, noldu kaysılar yeniden çiçek açıp ürünmü verdi. Milleti yalan haberlerle kandırmayın artık.
    0
    0
    Yanıtla