SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İyi Mimar, İyi Hırsız"mış!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:42:48
A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz hafta temeli atılan ve Büyük Brezilya Katedrali ile arasındaki benzerlik mimarlar tarafından ‘çalıntı’ olarak tanımlanan Malatya Belediyesi Nikah Sarayı’nın avan projesi mimarı olduğu öğrenilen Malatya Belediyesi Proje Birimi Başkanı ve Başkan Ahmet Çakır’ın danışmanı Zeki Sarılar, iki yapı arasındaki şaşırtıcı benzerliğin “Tamamen tesadüf” olduğunu iddia etti. 

Sarılar, iki yapı arasındaki benzerliği “Tamamen tesadüf” sözleri ile savunmasına karşın, “Ama gerekirse taç kısmından traşlarız” şeklindeki ifadeleri ile de projesinin arkasında duramadı ve benzerliğin esinlenme sınırlarını çok aşmış olduğunu da bir bakıma kabul etmiş oldu. 

Trambüs projesiyle son günlerde ulaşım uzmanları ve siyasiler tarafından eleştirilen ve bu süreçte AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ü trambüs konusunda polemiklere yol açacak şekilde suçlayan bulunan Zeki Sarılar, Nikâh Sarayı projesi ile de bir kez daha tartışmaların merkezinde yer alan isim oldu. 

Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Asiltürk'ün gündeme taşıdığı Brezilya'daki Büyük Katedral ile nikah sarayı arasındaki büyük benzerlik konusundaki haberden sonra soruları yanıtlayan Zeki Sarılar, Malatya Nikah Sarayı’nın avan (ön) projesini kendisinin çizdiğini söyledi. 

Projenin çizilmesi sürecinde Brezilya’daki katedral hakkında bilgi sahibi olmadıklarını savunan Malatya Belediyesi Proje Birimi Başkanı Zeki Sarılar “İnanın biz asla bu katedrale bakmadık. Zaten böyle bir yapının varlığından haberimiz de yoktu. İki yapı arasındaki benzerlik tamamen tesadüftür. 2-3 tane kompozisyon yapmıştık, değerlendirdik ve en uygun bunun olacağına kanaat getirdik. Bu kabuk sistemi de gelin tacından yola çıkılarak tasarlandı. Brezilya’daki katedralin varlığından haberimiz bile yoktu” diyerek, projelerinin özgün olduğunu ileri sürdü. 

“İki yapı arasındaki büyük benzerlik telif hakları bakımından Malatya Belediyesi aleyhine hukuksal bir süreç başlatılması tehlikesi doğurmaz mı?” yolundaki soru üzerine Zeki Sarılar “Böyle hukuksal bir süreç olacağını düşünmüyoruz. Ama gerekirse taç kısmında traşlama yaparız” diyerek, projenin özgün olduğu yolundaki iddiasının arkasında duramadı. 

Gazeteciye ‘Sizi tebrik Ediyorum’ Demeyi de İhmal Etmedi 

Malatya Belediyesi Proje Birim Başkanı Zeki Sarılar, Brezilya Katedrali ile Malatya Nikah Sarayı arasındaki benzerliği tesadüfle savunurken, Malatya Mimarlar Odası’nın ‘Çalıntı’ olarak tanımladığı iki yapı arasındaki şaşırtıcı benzerliği gündeme taşıyan Gazeteci Güler Hazar’ı da kutlamayı ihmal etmedi. Sarılar “Bu benzerliği yakalamanız çok ilginç. Sizi gerçekten tebrik ediyorum” dedi. 

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay’dan “İyi Bir Mimar İyi Bir Hırsızıdır” Açılımı  

Brezilya Katedrali ile Malatya Nikah Sarayı Projesi arasındaki benzerliğe ilişkin sorular yöneltilen Fen İşleri ve Yapı Kontrol İşleri’nden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı  Hasan Atay ise, mimarları töhmet altında bırakan şaşırtıcı bir yorum yaptı. 

Aynı zamanda mimar da olan Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay, iki yapı arasındaki benzerlik için, “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok ki… Üniversitede öğrenci iken hocalarımız bize ‘İyi bir mimar iyi bir hırsızdır’ diye söylemişti.” diye konuştu. 

Atay, iki yapı arasındaki benzerliği kabul etti ama, benzerliğin olduğu üst yapı blokunun tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Atay “Tıpatıp aynı demek doğru değil. Belirli bir bölümünde benzerlik var” dedi. 

“Siz bu katedralin mimarı olsaydınız ve Malatya Belediyesi’nin de nikah sarayında bu projeyi uyguladığını öğrenseydiniz, eserinizi çaldıklarını düşünür müydünüz?” şeklindeki soruya ise, Atay, projenin çalıntı olduğunu bir bakıma doğrulayan şu cevabı verdi: “Demek ki ben çok iyi bir mimarım diye düşünürdüm. Projelerim ve eserlerim çok beğeniliyor ki taklit ediliyor diye düşünüp mutlu olurdum”. 

HABER: Güler Hazar- Malatya'ya Bakış Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız