SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İzlanda'daki Volkanda Korkutan Senaryo

A- A+ PAYLAŞ

Tüm dünyada kaosa yol açan İzlanda'daki Eyyafyallayöküll Buzulu altındaki yanardağın patlamasının sadece bir başlangıç olabileceği, bu faaliyetin, yakındaki Katla Volkanı'nın patlamasını tetiklemesi halinde, havacılık sektörü için en kötü senaryonun gerçekleşmiş olacağı ileri sürüldü.

Katla'da olası bir patlama, Eyyafyallayöküll'deki patlamanın 10 katı daha güçlü olacak ve atmosfere fırlattığı kül demetleri çok daha yoğun olacak.

İzlanda'nın güneyinde yan yana bulunan bu iki volkan arasındaki mesafe 20 kilometre.

İki volkanın magma kanallarıyla birbirine bağlı olduğu sanılıyor.

Mirdalsyöküll Buzulu'nun altında yer alan Katla Volkanı üzerindeki buz tabakası 500 metre kalınlığında. Eyyafyallayöküll Volkanı'nın üzerindeki buz tabakasına göre iki kat daha kalın bir buz tabakasının altında olması nedeniyle, Katla Volkanı, su-lav karışımının vereceği güçle, atmosfere daha güçlü biçimde kül püskürtecek.

Katla'da bugün yapılan sismik incelemelerde, buzul kaymalarının yol açtığı sanılan küçük sarsıntılar dışında herhangi bir aktivite izine rastlanmadı, ancak bilim adamları yine de bu konuda temkinli olmak gerektiğini belirtiyor.

İzlanda Üniversitesi Yerbilim Enstitüsü mensubu olan jeofizikçi Prof. Pall Einarsson, "Bir volkandaki patlama, yakınlardaki başka bir volkanın patlamasına neden olabiliyor" diyerek, Eyyafyallayöküll ve Katla'nın geçmişte birlikte faaliyette bulunduklarını belirtti.

Eyyafyallayöküll'deki patlamaların son üçünde Katla da patladı. Genellikle yaklaşık her 80 yılda bir uyanan Katla, en son 1918'de faaliyete geçti.

Yerbilimciler Katla'nın "yarın da, 100 yıl sonra da patlamasının muhtemel olduğunu" belirtiyor. Bu nedenle Katla'nın çevresinde yaşayan köylüler de temkinli.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız