SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İzmir'de 200 Yunanlı Askere Anma

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:11:04
İzmir'de 200 Yunanlı Askere Anma
A- A+ PAYLAŞ

1 Ocak 1921’de, “Kardeşime kurşun sıkmam” dedikleri için Yunan Krallığınca katledilen 200 sosyalist Yunan askeri, katledildikleri İzmir İnciraltı sahilinde ilk kez anıldı. 

İzmir’in işgali yıllarında, “Anadolu’nun işgali İngiliz emperyalizminin oyunudur” ve “Kardeşime kurşun sıkmam” dedikleri için İnciraltı sahilinde, mensubu bulundukları Yunan askeri makamlarınca katledilen 200 sosyalist Yunan askeri, 94 yıl aradan sonra ilk kez katledildikleri İnciraltı sahilinde karanfillerle anıldı. Şair Tuğrul Keskin’in “Zito i Epanastasis” adlı kitabı nedeniyle gündeme gelen sosyalist Yunan askerleri, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla anıldı.

“SAVAŞA KARŞI ÇIKTIKLARI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜLER”

İnciraltı sahilindeki Barış Manço Köprüsü’nde gerçekleşen anma töreninde, Zito i Epanastasis adlı şiir kitabının şairi Tuğrul Keskin konuştu. 1921 yılı Ocak ayının ilk gününde sosyalist 200 Yunan askerinin “Anadolu’daki kardeşlerimize kurşun sıkmayız” dedikleri için ağır işkence altında katledildiklerini ifade eden Tuğrul Keskin, “94 yıldır tarihin karanlığı içinde unutturulmaya çalışılan o güzel insanları anmaya geldik. Anadolu’ya ve dünyaya barış, kardeşlik, iyilik getirmek için uğraşan güzel insanları anmak için buradayız. Bazı gazete ve sitelerde bu katliamın gerçek olmadığına ilişkin bazı yazılar yazıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında dünyanın çeşitli komünist partileri bu emperyalist savaşa karşı çıkmışlardır. Karşı çıktıkları için de öldürülmüşler, katledilmişlerdir. Bunun kaynağı da yüzlerce, binlerce kitaptır, araştırmadır tanıklıktır. Petro Petrotas’ın Küçük Asya Macerası adlı kitabında ve Yunanistan Komünist Partisi belgelerinde bu katliam anlatılmıştır. Bunun dışında pek çok kaynakta bu konuda anlatımlar vardır” dedi.

KIRMIZI KARANFİLLERLE ANILDI

Emperyalist paylaşım savaşına karşı çıkarak hayatlarını İnciraltı’nda bırakan sosyalist Yunan askerlerini anma töreninin, dünyanın her yerinde emperyalizme karşı çıkan komünistleri anma törenine dönüşmesini arzu ettiğini ifade eden Keskin, şunları söyledi: “Benim oluşturduğum şiirler, her dizesi o askerlerin anısına oluşturulmuş şiirlerdir. O günlerde sosyalist Yunan askerlerinin ‘Yaşasın İsyan’ anlamına gelen Zito i Epanastasis adlı bildirilerinden ilham alarak yazdığımız şiirler, emperyalizme karşı bir isyan çığlığı olsun.” Tuğrul Keskin daha sonra Zito i Epanastasis adlı kitabından şiirler seslendirdi.

Etkinliğe katılan Barış Derneği üyeleri ile çeşitli siyasi parti, dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, Barış Manço Köprüsü üzerinden kırmızı karanfilleri Ege körfezine bıraktı. Katılımcılar sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

İTİRAZLARI ŞİİRLEŞTİRİLDİ

Tarihçi Petro Petrotas’ın Küçük Asya Macerası adlı kitabında ve Yunanistan Komünist Partisi belgelerinde yer alan verilere göre, 1921’de Anadolu’nun işgali sırasında Yunan komünistleri, bu işgalin İngiliz emperyalizminin bir oyunu olduğunu savunarak, savaşa karşı çıktı. İşgalden önce Yunanistan’da bu konuda “Yaşasın İsyan” anlamına gelen “Zito i Epanastasis” başlıklı bir bildiri hazırlayıp dağıttılar. Dönemin Yunan hükümeti bu bildiriyi yayan komünistlere karşı müdahalede bulunmuş, yüzden fazla komünisti Yunanistan’da öldürmüştü. Yunan gemileri Pire Limanı’ndan kalkarak İzmir’e ulaştığında gemilerde bulunan komünist Yunan askerleri, aynı bildiriyi örgütlü olarak dağıtmaya devam etmişler ve “Kardeşlerimize kurşun sıkmayız” itirazını dillendirmişlerdi. Bunun üzerine 1 Ocak 1921’de yaklaşık 200 Yunan askeri, Yunan askeri makamlarınca katledildi. Olay, Yunan Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde vatana ihanet olarak arşivlendi. 94 yıl aradan sonra şair Tuğrul Keskin, bu askerlerin itirazlarını, Zito i Epanastasis adlı kitabında şiirleştirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız