SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İzmir'e NATO Rolü

A- A+ PAYLAŞ

NATO’nun, kapatılacağı iddia edilen İzmir’deki komutanlığa daha önemli bir misyon yükleme kararı aldığı bildirildi. Yunanistan üssünden vazgeçen NATO, İzmir’i bölgedeki en önemli merkezi haline getirmeye hazırlanıyor.Milliyet gazetesinin haberine göre, komuta yapısını günün koşullarına uydurup daha etkin hale getirmeyi hedefleyen NATO, bu alandaki çalışmalarını tamamlama aşamasına gelirken kapatılıp kapatılmayacağı yoğun şekilde tartışılan İzmir’deki komutanlığın durumu netleşti.

NATO, yeni yapılanmada İzmir’deki komutanlığı koruma kararı aldı. Nihai hali 8-9 Haziran’da Brüksel’de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda belirginleşecek olan yeni komuta yapısı kapsamında İzmir’e yeni bir görev verilecek. Başından bu yana Hava Unsur Komutanlığı olarak görev yapan İzmir, “üniformasını değiştirerek” Kara Unsur Komutanlığı olarak görev yapacak.

TÜRKİYE, İSPANYA'DAN ROL ÇALDI

NATO komutanlığının korunacak olması Türkiye’nin İttifak içindeki siyasi, operasyonel ve taktik alandaki ağırlığını göstermesi açısından önem taşıyor. İzmir’le ilgili yeni görevlendirme İttifak’ın yeni vizyonuyla uyumlu bir adım olma özelliğine de sahip. Halen İspanya’da olan Kara Unsur Komutanlığı’nın batıdan doğuya kaydırılması NATO’nun görev aldığı yeni bölgeler dikkate alındığında daha anlamlı hale geliyor.

18 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Türkiye başından bu yana önceliğini İzmir’deki komutanlığın niteliğinden çok operasyonel kalmasına ve NATO’nun bayrak göstermeye devam etmesine verdi. Eski ve yeni yapı arasında askeri anlamda seviye farkı olmaması, NATO içinde ağırlıklı bir görev üstlenilmiş olması ve bazı ülkelerin komutanlıkları kaybettiği bir ortamda İzmir’in korunması Ankara’yı tatmin eden unsurları oluşturuyor. NATO’nun nihai kararı vermesinin ardından transformasyonun 12-18 ay alabileceği belirtiliyor.

YUNANİSTAN'DA ÜST DÜZEY ÜS KALMADI

İzmir’e verilen yeni görevde Yunanistan unsuru da etkili oldu. Yeni yapılanmada Larissa’da bulunan Kombine Hava Operasyonları Merkezi’nin kapatılmasıyla Yunanistan’da üst düzey bir NATO yapılanması kalmayacak. İzmir’e kara komutanlığı verilmesiyle Ege’deki sorunları NATO aracılığıyla çözme çabası içinde olan, bu nedenle de hava ve deniz unsurları konusunda üst düzey bir hassasiyet gösteren Atina’nın olası itirazlarının da önüne geçilmiş oldu.

PORTEKİZ DE KAPATILABİLİR

Yunanistan şu ana kadar yeni yapılanma konusunda belirgin bir itirazda bulunmazken Lizbon’daki komutanlığın kapatılmasının gündemde olması Portekiz’de sıkıntı yarattı. İspanya kaynaklı bazı sıkıntılar yaşandığı da biliniyor. NATO kaynakları bu iki ülke kaynaklı sıkıntıların mevcut yapılanma paketi üzerinde büyük etki yaratmasını beklemiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız