SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İzoli Aşireti, İzollular' Kitap Oldu

0
Güncellendi - 2018-02-05 01:20:29
'İzoli Aşireti, İzollular' Kitap Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Araştırmacı Yazar Makine Yüksek Mühendisi Şahin Duman’ın ‘Belgelerle İzoli, İzollular ve İzoli Aşireti’ adlı kitabı okuyucularla buluştu. Osmanlı Arşiv belgelerine dayandırılan eserde, İzollular ile İzoli Aşiretinin tarihi hafızasının bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarılıyor.

Elazığlı Araştırmacı Yazar Makine Yüksek Mühendisi Şahin Duman’ın ikinci kitabı olan Belgelerle İzoli, İzollular ve İzoli Aşireti’ isimli kitabı yayımlandı.

Tamamına yakını Başbakanlık Osmanlı Arşiv belgelerine dayandırılarak hazırlanan eser okuyucularla buluştu.

13. yüzyılda Anadolu’ya başlayan göç hareketlerinin içerisinde yer alan topluluklardan biri olan Konar Göçer taifesinden İzoli Aşiretinin tarihsel sürecinin incelendiği eser tamamen arşiv belgelerine dayandırılıyor.

Yapılan açıklamada, eserin hazırlanmasında özellikle Osmanlı arşiv belgeleri arasında yer alan Tahrir Defterleri, Mufassal Defterler, Mühimme Defterleri, İskân Defterleri, Nüfus Defterleri, Münferit Belgeler ve Şer’iyye sicillerinin yanında ayrıca Seyahatnameler ve Salnamelerden faydalanıldığı belirtildi.

MİLLİ KÜLTÜR VE TARİHE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLIYOR

Makine Yüksek Mühendisi Şahin Duman’ın hazırladığı 410 sayfalık bu eser, 300 tarihi belgeyle Anadolu’nun tarihi en eski yerleşimlerinden biri olan İzoli ve burada yaşayan İzollular ile İzoli Aşiretinin tarihi hafızasının bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarılarak milli kültür ve tarihe önemli bir katkı sağlıyor.

ESERDE HANGİ KONULARA DEĞİNİLİYOR?

Eserde; Konar göçer tüm topluluklar gibi İzoli Aşireti’nin de değişik coğrafyalarda asırlarca süren serüvenlerinin sonucunda geçirdiği evrelerde tarihsel hafızasında farklı coğrafi aidiyetler kazanmış olabileceği, birlikte yaşadığı topluluklardan etkilenerek özgün davranışında başkalaşıma uğrayarak aynı bölgede birlikte yaşadıkları diğer toplulukların kültürel değerleriyle karşılıklı olarak birbirlerini içselleştirerek günümüze gelinceye kadar yaşadıkları bölgelere göre tarihi kültürel öz benliklerinde değişime uğrayıp farklı kabullenmelerinin olabildiği vurgulanıyor.

Ancak tüm bunlara rağmen, her türlü değişim ve başkalaşımdan uzak, toplulukların tarihi, siyasi, dini, etnik, edebi, sosyal ve kültürel geçmişlerini katıksız ve katışıksız bir şekilde günümüze kadar taşıyan Osmanlı arşiv belgeleri ışığında konar göçer taifesinden İzoli Aşiretinin özellikle 15. yüzyıldan bu yana asırlarca öncesindeki geçmişi günümüze kadar getirilerek bu topluluğun her yönüyle bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarılıyor.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız