SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Jobs'un Biyolojik Babası Konuştu

A- A+ PAYLAŞ

 

Apple’ın 5 Ekim’de hayatını kaybeden eski CEO’su Steve Jobs’ın biyolojik babası olduğu düşünülen Abdülfatih “John” Jandali, hiçbir zaman görüşmediği oğlu Jobs’a geçen yıl içinde birkaç e-mail atttı. Bu maillerde ona kısaca, “Mutlu Yıllar” veya “Umarım sağlığın düzeliyordur” gibi mesajlar gönderdi.

Steve Jobs’ın bu maillere cevap atıp atmadığı belli değil. Jobs’ın ailesine yakın bir kişi Apple’ın efsanevi kurucusunun maillere cevap atmadığını söylerken, Candali iki kısa cevap aldığını belirtti.

Bu cevaplardan sonuncusu, Jobs’ın ölümünden altı hafta önce geldi. Candali, bu mailde Jobs’ın kısaca kendisine “teşekkür ettiğini” söyledi.

Kullandığı iPhone 4 bir yana, yolladığı e-mailler, Candali için Apple’ın kurucusu ve dünyanın en ünlü iş adamlarından biri olan biyolojik oğlu Steve Jobs hakkında sahip olduğu tek şey.

80 yaşındaki Candali, Nevada eyaletindeki Reno kentinde 450 kişinin çalıştığı Boomtown Casinosunun genel müdürü. İş arkadaşları tarafından liderlik vasıflarından övgüyle söz edilen Candali “Oğlumun başarısından kendime pay çıkaramam” diyor. Aynı zamanda ünlü bir yazar olan Mona Simpson’un da babası olan ancak kızından da uzak kalan Canndali, Steve Jobs’un bebekken evlatlık verildiğini ve onunla hiçbir iletişiminin olmadığını söyledi.

Yakın bir arkadaşı, Candali’nin çocuklarıyla yaşadığı soğuk ilişkinin kendisi için çok büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu belirtti. Dahası, Candali’nin, en yakınlarından bile Steve Jobs’ın babası olduğu gerçeğini, onun başarısı üzerinden prim yapıyormuş gibi gözükmemek için sakladığını ifade ettiler.

GERÇEĞİ ALTI YIL ÖNCE ÖĞRENDİ

Candali, Steve Jobs’In babası olduğunu 2005 yılında öğrendiğini ve çok büyük bir şok yaşadığını ifade belirtti. Kırışmış gözleri ve beyaz saçlarıyla Candali fiziksel olarak oğlu Jobs’a benzerliğiyle dikkat çekiyor. Oğlunun öldüğünü Çarşamba günü ofisini arayan bir yabancının baş sağlığı dilemesiyle öğrenen Canbali’nin tepkisi telefonu kapatmak olmuş. Sebebini ise “ yaşadığım şok değildi tek hissettiğim üzüntüydü” diyerek özetledi.

Candali, oğlunun sağlık durumunun kötüye gittiğini öğrendikten sonra, ona birkaç kez e-mail yolladığını söyledi. “Onun kendi hayatı, benim kendi hayatım vardı. Konuşsak bile ona ne demem gerektiğini ve o mailleri neden yolladığımı bilmiyorum sanırım sağlık problemini öğrenince kendimi kötü hissettim” diyen Candali, bir yandan da internetten Jobs’ın 20’li ve 30’lu yaşlarındaki resimlerine bakıp “bende aynen böyle gözüküyordum”dedi.

“TARİHİ KONUŞMASINI DİNLEDİM”

Candali, Steve Jobs’ın 2005 yılında Stanford Üniversitesi’ndeki mezuniyet töreninde yaptığı “yaşam, ölüm ve evlatlık verilmesiyle” ilgili konuşmayı okuduğunu söyledi.

O konuşmada Jobs, annesinin üniversite mezunu bir insan olarak kendi çocuğunu da üniversite mezunu bir aileye vermek konusunda ısrarlı olduğunu ve en sonunda liseden terk bir makinist olan Paul Jobs ile üniversite eğitimi olmayan Clara Jobs tarafından evlat edinildiğini anlatmıştı.

Steve Jobs annesi ve kız kardeşi ile olan ilişkisini onaylamış olsa da hiçbir zaman açıkça babasından bahsetmedi.

Bay Candali’yi yakından tanıyanlar, onun da tıpkı oğlu gibi zeki ve tüketicilerin isteklerini doğru yorumlayan içgüdülere sahip olduğunu belirtti. Ama tek bir farkla. Candali oğlunun aksine her zaman arka planda kalmayı tercih etmiş ve sahneyi her zaman başkalarına bırakmış.

DİPLOMAT OLMAKTAN VAZGEÇTİ

Candali, Suriye doğumlu ve tanınmış bir ailenin en küçük oğlu. Diplomat olmayı planlayıp, 1952 yılında ABD’ye gelen ve Siyaset Bilimi okuyan Candali, 1956 yılında doktora tezini tamamladı ve Orta Doğu ülkelerinin kolonileşmekten kurtulması gerektiğini savundu.

Candali, henüz bir öğrenciyken Jobs’ın biyolojik annesi Joanne Simpson ile tanıştı. Ancak eşinin babası ilişkilerini onaylamayınca, Jobs henüz bir bebekken evlatlık verildi ve Candali ile Simpson ayrıldı.

Simpson’un babasının vefatından sonra evlenen ve Suriye’ye taşınan Candali, Suriye’deki iç karışıklardan dolayı diplomat olma hayallerine son vermek zorunda kaldı.  Bir petrol rafinerisinin başına geçen Candali, Suriye’de mutsuz olan eşiyle ABD’ye dönme kararı aldı. Burada, evlatlık olarak verdikleri Jobs’ın kardeşi Mona Simpson dünyaya geldi.

STEVE JOBS: MEDYA ÖNCÜSÜ

Birkaç sene Candali ve Simpson tekrar boşandı. Kızları Mona’nın büyümesinde de yanında bulunmayan Candali, yıllar sonra eski eşiyle yeniden temasa geçti. Mona Simpson ise 1993 yılında hiç tanımadığı babasını arayan bir karakter üzerine kurulan “The Lost Father” ( Kayıp Baba) adlı bir roman yazdı.

Candali, roman hakkında, “Bu ödemem gereken bir cezaydı, onu hiç görmesem de onu çok seviyorum” dedi.

Candali, ikinci kez evlendikten sonra, batmakta olan bir lokantayı alıp kar ederek sattıktan sonra, Las Vegas’ta bir kumarhane işletmeye başladı..

Jobs’ın kayıp babası, 2006 yılında üçüncü kez evlendi. Candali bugün Reno’da yaşıyor ve zamanının çoğunu I-Pad’in de kitap okuyarak geçiriyor. İsteği ise emekli olabilirse yazmaya başladığı romanları bitirebilmek.

Candali, röportajın ardından masadan kalkarken iPhone’unu tuttuğu elini sallayarak, sessizce “En iyisini onlar üretiyor, Steve Jobs bir dahi” dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız