SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kabinede 10 Bakan Değişti

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:04:26
Kabinede 10 Bakan Değişti
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘yolsuzluk ve rüşvet’ iddiaları nedeniyle istifa eden 3 bakanla birlikte 7 bakanı daha değiştirerek, 61. AKP Hükümeti’nde geniş kapsamlı bir kabine değişikliği yaptı. AKP'nin 5 milletvekilinin bulunduğu Malatya, bu dönemde de bakanlık koltuğu alamadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaptığı 1,5 saat süren görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısı ile yeni kabineyi açıkladı. Başbakan Erdoğan, “Kabine üyelerimizin değişikliğiyle alakalı ay sonu itibarıyla bunu yapabileceğimizi daha önce açıklamıştım. Arkadaşlarımın bir kısmı mevcut gelişmeler nedeniyle görevlerinden affını istediler, bir kısmı zaten adaylıklarıyla ilgili bakanlıklarından aynı şekilde ayrılmış oluyorlar. Bir kısmı takdirim içerisinde, Sayın Cumhurbaşkanımıza teklif ettiğim kendilerinin de onadığı bir değişiklik oluyor" dedi. 

İşte yeni bakanlar: 

İçişleri Bakanı : Efkan Ala (Başbakanlık Müsteşarı- Muammer Güler'in yerine) 

Adalet Bakanı : Bekir Bozdağ (Başbakan Yardımcısı- Sadullah Ergün'ün yerine)) 

Başbakan Yardımcısı: Ankara Milletvekili Emrullah İşler (Bekir Bozdağ’ın yerine) 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı : Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam (Fatma Şahin'in yerine)

Avrupa Birliği Bakanı: Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu (Egemen Bağış'ın yerine)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Kocaeli Milletvekili Fikri Işık (Nihat Ergün'ün yerine)

Çevre ve Şehircilik Bakanı: İstanbul Milletvekili İdris Güllüce (Erdoğan Bayraktar'ın yerine)

Ekonomi Bakanı: Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi  (Zafer Çağlayan'ın yerine)

Gençlik ve Spor Bakanı: Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç (Suat Kılıç'ın yerine)

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Karaman Milletvekili Lütfü Elvan (Binali Yıldırım'ın yerine)

Bakan Olması Beklenen Malatya Milletvekili Çalık Gül'e mi Takıldı?

Bu arada, son 3-4 aydan bu yana kabine değişikliği beklentilerine ilişkin tüm haberlerde kabineye girmesi muhtemel isimler listesinde ismi en çok anılan milletvekillerinden biri olan ve Fatma Şahin'in yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olması beklenen AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'a ilişkin kamuoyunda oluşan yüksek beklenti karşlık bulmadı. 

Öznur Çalık'ın getirilmesi beklenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na AKP Sakarya Milletvekili Doç. Dr. Ayşenur İslam getirildi. Ayşenur İslam, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görüş ve düşüncelerine büyük önem verdiği Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in talebesi olarak tanınıyor. Bu durum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün belirlenmesinde etkili olduğu bakanlar arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın da olduğuna ilişkin yorumları güçlendiren bir unsur olarak değerlendiriliyor. 

Öznur Çalık'ın kabineye girememesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in yönlendirmesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a AKP Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam'ı önermiş olması ihtimalinin etkili olduğu yönünde yorum yapılıyor.

Yeni Bakanların Özgeçmişleri

BAŞBAKAN YARDIMCISI EMRULLAH İŞLER

Emrullah İşler, 7 Ocak 1960’ta Ankara Kızılcahamam Kuşçuören köyünde doğdu. Babasının adı Abdullah, annesinin adı Zeliha’dır.

Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Kral Suud Üniversitesi Eğitim Fakültesi İslami İlimler Bölümünde lisans eğitimini aldı. Yüksek lisansını ve doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir Anabilim Dalında tamamladı.

Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümünde Tefsir alanında yardımcı doçent olarak çalıştı. Daha sonra Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalında yardımcı doçent, doçent ve profesör unvanıyla görev yaptı. Kazakistan ve Suudi Arabistan’da misafir öğretim üyeliği görevinde bulundu. Başbakan Başmüşaviri olarak çalıştı. Gazi Eğitim Fakültesi Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Çok sayıda bilimsel kitap, makale ve bildirileri bulunmaktadır.

24. Dönemde İKÖPAB Türk Grubu Başkanı oldu.

Çok iyi düzeyde Arapça ve iyi düzeyde İngilizce bilen İşler, evli ve 3 çocuk babasıdır

AVRUPA BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968’de Alanya’da doğdu. Baba adı Osman, anne adı Fatma’dır. İş Adamı; Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. ABD Long Island Üniversitesinde Ekonomi dalında master yaptı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1993’te AÜ Avrupa Birliği Uzmanlığını tamamladı. Bilkent Üniversitesinde doktora programına başladı ve daha sonra, İngiltere’de London School of Economics’te "çevre ekonomisi ve sürdürülebilir kalkınma" konusunda doktora çalışmasını sürdürdü. Aynı okulda Türk Derneği Başkanlığını yürüttü. Çevre Bakanlığında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) adına çalıştı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesidir. 22 ve 23. Dönemde Antalya Milletvekili seçildi. 23. Dönemde AKPM Türk Delegasyonu Başkanlığı, Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Başkanlığı, Denetim Komisyonu Üyeliği, Bosna-Hersek Eş Raportörlüğü, Avrupa Demokratik Grup Başkan Yardımcılığı ve Sözcülüğü görevlerinde bulundu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis Başkanlığına seçildi. İngilizce, Japonca ve Almanca bilen Çavuşoğlu, evli ve 1 çocuk babasıdır.

İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 1987 mezunudur. 1988’de kaymakamlık stajına başladı. İki yıl Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, bir yılİngiltere’de hizmet içi eğitimden sonra, ikişer yıl Dernekpazarı, Kabataş ilçelerinde kaymakamlık, Tunceli’de vali yardımcılığı yaptı. İçişleri Bakanlığı’nda Eğitim Şube Müdürlüğü, İller İdaresi Daire Başkanlığı,Turizm Bakanlığı’nda Eğitim Genel Müdürlüğü ve Müşavirlik görevlerinde bulundu.Batman valiliğinden sonra 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valiliği’ne atanmıştır. 10 Eylül 2007 tarihi itibariyle Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilmiştir. Son olarak 17 Aralık 2013’te gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonunda görevinden istifa eden Muammer Güler’in yerine başbakan tarafından atanmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI AYŞENUR İSLAM

Ayşenur İslam, 16 Ocak 1958’de İstanbul Üsküdar’da doğdu. Babasının adı Mehmet, annesinin adı Cahide’dir.

Öğretim Üyesi Doç. Dr.; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede, doktorasını Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

Sırasıyla Ankara, Kırıkkale ve Başkent Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2005’te doçent oldu. 2007’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Yayınlanmış 10 kitabı ve 40 kadar makalesi bulunmaktadır.

İyi düzeyde İngilizce bilen İslam, evli ve 1 çocuk annesidir.

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FİKRİ IŞIK

Fikri Işık, 13 Eylül 1965’te Gümüşhane Babacan köyünde doğdu. Babasının adı Tevfik, annesinin adı Mecbure’dir.

Öğretmen, İş Adamı; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümünü bitirdi.

İzmit ve İstanbul’da özel okullarda İngilizce ve matematik öğretmenliği yaptı. Gıda sektöründe yönetici olarak çalıştı.

20 Ekim 2001 tarihinde Ak Parti Kocaeli Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi oldu

22 Haziran 2003 tarihinde Ak Parti Kocaeli İl Başkanı oldu ve bu görevi 4 yıl sürdürdü.

23. ve 24. Dönemlerde Ak Parti’den Kocaeli Milletvekili olarak seçildi.

2007-2013 yılları arasında Ak Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığında Bölge Koordinatörü ve Teşkilat Başkan Yardımcısı olarak Türkiye’nin değişik bölgelerinde 47 ilin sorumluluğunu yürüttü.

31 Ocak 2013 tarihinde TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığına seçildi.

ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı, Hereke Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği, Kızılay,Yeşilay, Ay Işığı Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardımlaşma Derneği ile Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfı’nın üyesidir.

İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Arapça bilen Işık, evli ve 4 çocuk babasıdır.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI İDRİS GÜLLÜCE

İdris Güllüce, 11 Şubat 1950’de Erzurum Hasankale’de doğdu. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Sıddıka’dır.

İnşaat Yüksek Mühendisi; Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesinde Yönetim Organizasyon alanında tamamladı.

Libya’da mühendis ve yönetici olarak çalıştı. Özel sektörde bir sanayi kuruluşunun hissedarı oldu ve Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Kartal Belediye Meclis Üyesi, 3 Dönem Tuzla Belediye Başkanı, Üsküdar Belediye Meclis Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili olarak görev yaptı. Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri adlı bir kitabı yayınlandı.

23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 24. Dönemde Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı oldu.

Orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Güllüce, evli ve 5 çocuk babasıdır.

EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKÇİ

Nihat Zeybekci, 1 Ocak 1961'de Denizli Tavas İlçesi Pınarlar beldesinde doğdu. Babasının adı Şükrü, annesinin adı Fatma’dır.

İş Adamı, Sanayici; Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı. İngiltere South London College’de ekonomi eğitimi aldı.

Özel sektörde üst düzey yöneticilik yaptı. 1994’te Turkuaz Tekstil’i kurdu. Denizli Platform Sözcülüğünde, Denizli Sanayi Odası Meslek Grubu Üyeliğinde bulundu. İki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığını yürüttü. 2004-2011 tarihleri arasında Denizli Belediye Başkanlığı ile Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığı; 2005-2011 tarihleri arasında Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği yaptı. 2009-2012 yılları arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinde bulundu.

Çok iyi düzeyde İngilizce ve Almanca bilen Zeybekci, evli ve 4 çocuk babasıdır.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ

Akif Çağatay Kılıç, 15 Haziran 1976’da Almanya Siegen’de doğdu. Babasının adı Sinan, annesinin adı Behire Yıldız’dır.

Siyaset Bilimi Uzmanı; Herfordshire Üniversitesini bitirdi.

Siyaset Bilimi ve Avrupa Ekonomisi alanında eğitim gördü. Sabancı Holding Universal Trading Uk Şirketinde satın alma görevlisi olarak çalıştı. 2003’te Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezinde Danışman olarak çalıştı. Başbakan Müşaviri, Özel Kalem Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

24. Dönemde NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu üyesi oldu.

Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce bilen Kılıç, evli ve 2 çocuk babasıdır.

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI LÜTFİ ELVAN

Lütfi Elvan, 12 Mart 1962’de Karaman Ermenek’te doğdu. Baba adı A. Nuri, anne adı Samiye’dir. Maden Yüksek Mühendisi, Ekonomist ve Planlamacı; İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesini bitirdi. İngiltere’de Leeds Üniversitesinde maden ve yöneylem araştırması alanında, ABD’de Delaware Üniversitesinde ekonomi dalında yüksek lisanslarını yaptı. Etibank’ta yüksek mühendis olarak göreve başladı. DPT’de planlama uzman yardımcısı, uzmanı, Kalkınmada Öncelikli Yöreler Daire Başkanlığı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ayrıca, OECD Kırsal Kalkınma Grubu Başkan Yardımcılığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve AB Müzakere İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyesi olarak görev yaptı. 23. Dönemde Karaman Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığı, Türkiye Macaristan Dostluk Grubu Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği görevlerinde bulundu. 24. Dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı oldu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Elvan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız