SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kabul Edilemez"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:56:02
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da çeşitli kurum ve kuruluşlardan Soma'daki maden faciası ile ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor.

SP BATTALGAZİ İLÇE BAŞKANI..

Saadet Partisi Battalgazi İlçe Başkanı Mustafa Canbay, yaptığı açıklamada "Alın teri ve helal rızık peşinde koşanlar,  Cenabı Allah’ın en sevdiği kullardandır.

Ailesine helal lokma yedirebilmek için en zor şartlarda çalışırken, Soma’daki elim faciada  şehit olan kardeşlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ailelerine ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Niçin Şehit diyorum çünkü Resulullah S.A.V. efendimiz ‘yangında ölen şehittir’ buyuruyor.

Milletimizin başı sağ olsun. Cenabı Allah ülkemizi ve Milletimizi her türlü felaketten korusun."dedi.

Cumhuriyetçi Eğitim Merkezi (CEM) Vakfı Malatya Şubesi’nde bir araya gelip, Manisa Soma’da yaşanan kömür maden faciasıyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformu Sözcüsü Duran Özkan, “Soma’da Türkiye tarihinin en büyük maden faciası yaşanıyor. Türkiye Kap kara bir gün yaşıyor ve her geçen saniye, yeni bir madenci ölümüne tanıklık ediyor. Ölü sayısı hızla artıyor. Yüzlerce ailenin ocagına ateş düşüyor. Bir okadar çocuk babasız kalıyor. Resmi açıklamalar madende kaç kişinin olduğunu, faciaya neyin yol açtığını tam anlamıyla açıklayamıyor. Ocakta tam olarak ne yaşandığı bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin iş kazalarında geldiği nokta kabul edilir bir durumda değildir. Meseleye parasal boyutta bakarak dünyanın sayılı ekonomisi olmakla övünenler bilmelidirler ki; büyük ülke olmak, bol sıfırlı rakamlara sahip olmak değildir. Büyük ülke olma ölçüsü, yurttaşına verdiğin değer ve insan haklarına gösterdiğin saygı ile ölçülür” diyen Özkan, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu işçi katliamı madencinin ve ailelerinin alın yazısı değildir. Kaderide olmamalıdır. Sorumlular yargı önünde hesap vermelidirler. İş kazalarının bir daha olmaması için gerekli düzenlemeler derhal yapılmalıdır. Bu İşçi katliamı da Türkiye’nin unutulanları arasına girmemelidir.

Yüreğimiz kan ağlıyor, hepimizi derinden yaralayan bu facia sonucu yaşamını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet kederli ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Patlama sonucu yaralı hastanede yatan madecilerimizinde, Hak Muhammet Ali yardımcısı olsun.”

Kutlamalar İptal

Malatya’da yapılması planlanan “Ebe, Hemşire ve Anneler Günü Eğlence Programı iptal edildi. 

Sağlık Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Sağlık-Sen olarak maden ocaklarında meydana gelen böylesine acı hadiselerin bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını temenni ediyor, madende mahsur kalan işçilerimizin sağ salim ailelerine kavuşması için dualarımızı ve umudumuzu sürdürüyoruz. Yaşanan bu elim olaydan ötürü Ülkede üç günlük yas ilan edilmesi nedeniyle biz Malatya Sağlık Sen olarak 15 Mayıs 2014 Perşembe günü Malatya Öğretmenevinde Yapmayı planladığımız “Ebe, Hemşire ve Anneler Günü Eğlence Programını” iptal etmiş 

Dualı Basın Açıklaması

Manisa Soma’da yaşanan kömür madeni faciası için Şeker İş Sendikası Malatya Şubesi dua ile basın açıklaması yaptı. 

Şeker Fabrikası’nda düzenlenen basın açıklamasında önce kömür madeni faciasında ölenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Daha sonra konuşan Şeker İş Sendikası Malatya Nuri Murat, iş güvenliğine uyulmadan taşeron firmalara işlerin verilmesini eleştirdi. İşlerin taşeron firmalara verildiği sürece ileride daha büyük sosyal patlamalar ve iş kazalarına sebep olabileceğini savunan Murat, kömür madeni faciasında ölenler için Allah’tan rahmet, yaralı olarak kurtulanlara da şifalar diledi.

“Soma kalbimizdesin” yazısını yakalarına takan işçiler, kömür madeni faciasında hayatlarını kaybedenler için önce Kur’an-ı Kerim okundu. Sonra ise Şeker Cami din görevlisi Osman Demirkan tarafından dua edildi.

Yol İş Sendikası'ndan Kınama

Yol İş Sendikası Malatya Şubesi yöneticileri, Manisa Soma’da yaşanan kömür madeni faciasında tedbir alınmamasını kınayıp, bundan sonra yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. 

Karayolları Malatya Şube Şefliği önünde Yol İş Sendikası Malatya Şubesi yönetici ve üyeleri, yaşanan kömür madeni faciasında ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Burada basın açıklaması yapan Yol İş Sendikası Malatya Şubesi işyeri temsilcisi Yusuf İdog, Soma’da yaşanan facianın, özelleştirme, taşeronlaştırma ve yetersiz denetimlerden kaynaklandığını ileri sürerek, “ Soma’da kömür ocaklarına düşen ateş, işçi evlerinde, köylerinde ve memletin yüreğinde yanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. İdog, Soma’da yaşanan kömür madeni faciasında tedbir alınmamasını da kınadıklarını vurguladı.

İş kazalarının taşeronlaşmadan sonra iş facialarına dönüştüğünü belirten İdog, “Maden ocağının yoğun olduğu bölgelerde, kapsamlı ve yeterli sağlık birimleri oluşturulmalıdır. Maden ocaklarında gerçek denetim yapılıp önlemler alınmalıdır” dedi.

TED Koleji Yardım Kampanyası Başlattı

 Manisa Soma’da yaşanan kömür maden ocağı faciası sonrasında bir eğitim kurumu, yardım kampanyası başlattı. 

TED Koleji tarafından yapılan açıklamada, “100, 217, 274, 282…Bu rakamlar, sadece rakam değil. Can veren emekçilerimiz ve babasız kalan ocaklar, çocuklar. Kapkara günler, siyahın rengi daha da siyah…Bir avuç kömür ömürlere bedel oldu. Kahroluyoruz! Büyük bir vahamete tanık oluyor;ama sadece tanık olmak istemiyoruz. Bu kayıpların yerini hiçbir şeyin tutmayacağını bile bile, babasız kalan Soma’lı evlatlarımıza elimizi uzatıyoruz.Sen de gel bizimle, Soma’ya el ver!

Bizde TED Malatya Koleji olarak derneğimizin bu kampanyasına destek veriyoruz. Maden faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı vatandaşlarımızda acil şifalar dileriz” denilerek, kampanyaya bağış İçin hesap numaraları şöyle belirtildi:

Tüm hesapların adı, Türk Eğitim Derneği’dir.

Yapı Kredi Bankası: Şube İsmi : Ankara Özel Bankacılık Merkezi. Şube Kodu : 780

Hesap No : 94862956. IBAN No : TR56 0006 7010 0000 0094 8629 56

Denizbank: Şube İsmi : Tunalı Hilmi Şubesi. Şube Kodu : 5570. Hesap No : 2006208-357

IBAN No : TR43 0013 4000 0020 0620 8000 14.

Garanti Bankası: Şube İsmi : Kızılay Şubesi. Şube Kodu : 082. Hesap No : 6293356

IBAN No : TR66 0006 2000 0820 0006 2933 56

Liseli Gençlerden Sessiz Eylem

Manisa Soma’da yaşanan kömür maden ocağı faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin acılarının paylaşma adına liseli gençler, sessiz eylem yaptı. 

Malatya merkez İnönü Kapalı Çarşı üzerindeki İsmet İnönü’nün heykeli önünde, ellerinde, yazılı pankartla bir süre saygı duruşunda bulunan Yunus Emre Meslek Lisesi’nden bir grup öğrenci, daha sonra sissizce dağıldılar.

Ellerindeki, ‘Karanlıkta aydınlık arayan insanlar, mekanınız cennet olsun’ , ‘Dualarımız sizinle Soma’ yazılı pankartlar elinde sessiz eyleme katılan öğrencilerden bazıları, “Soma’da yaşanan kömür maden ocağı faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin acılarının paylaşma adına böyle bir eylem düzenledik” dediler.

İş Kur Personelinin Saygı Duruşu

Malatya Çalışma ve İş Kurumu personeli Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. 

Büro Memur Sen - Kamu Sen ve KESK’in in ortaklaşa düzenledikleri, saygı duruşundan sonra, üç sendika adına kurum personelinden Veysel Derindağ açıklama yaptı. Derindağ, “Yaşadığımız acıyı kelimelerle ifade etmek gerçekten zor. Soma’dan aldığımız elim haber yüreğimize büyük bir kor düşürdü. Akıllarımızı, yüreklerimizi oradaki işçilerimizin ve ailelerinin yanına götürdü. Hiç şüphesiz ki millet olarak derin ve tarifsiz bir üzüntü içindeyiz şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet ve yakınlarına sabrı celil, yaralanan madencilere acil şifalar dileriz” diyerek dua edip baş sağlığında bulundu.

Doğan Dede Anma Etkinliği İptal

 Cumhuriyetçi Eğitim Merkezi (CEM) Vakfı Malatya Şubesi tarafından düzenlenecek olan Doğan Dede anma etkinliğinin ertelendiği bildirildi. 

Cumhuriyetçi Eğitim Merkezi (CEM) Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, vakıf binasında yaptığı basın açıklamasında, “18 Mayıs Pazar günü 31’ncisini düzenleyeceğimiz Doğan Dede’yi anma etkinliğini, Manisa Soma’da yaşanan üzücü olay nedeniyle ileri bir tarihe erteledik” dedi.

Demokrat Eğitimciler'den Başsağlığı

Demokrat Eğitimciler Sendikası Malatya İl Yönetimi adına başkan Veysel Fırat da yaptığı açıklamada, "Manisa Soma'da hayatlarını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyoruz."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız