SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kabul Etmemiz Mümkün Değil"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:05:01
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), 23’üncü kuruluş yıldönümünü Anemon Otel’de kutladı. Kutlama etkinliğinde, mesleğe yeni başlayan 30 Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavire ruhsatları verildi.

TÜRMOB Genel Başkanı Yeminli Mali Müşavir Nail Sanlı'nın onur konuğu olduğu kokteyl ve yeni meslek mensupları için yapılan ruhsat törenine  Malatya Valisi Vasip Şahin, AKP Milletvekili Öznur Çalık,Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, Doğanşehir Belediye başkanı İbrahim Karaman, Vergi Denetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım,Vergi  Mahkemesi Başkanı Metin Karaman , SGK İl müdürü Mustafa Yılmaz, İş Müfettişleri grup başkanı Abdullah Ceyhan, TSO başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, ESOB Başkanı Şevket Keskin,  Elazığ SMMMO başkanı İshak Canpolat , TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi Mustafa Bahadır Altaş ve Malatya SMMMO kurucu başkanı Erkan Onel ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu temsilcisi ile sivil toplum örgütleri başkanları ve Malatya SMMMO kayıtlı üyeler, stajyer meslek mensupları katıldılar.

TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, konuşmasına yakın zamanda hayatlarını kaybeden Malatya SMMMO üyeleri Asım Açıkgöz, Hamza Açıkgöz ve Bayram Gökçek için taziye ve üzüntülerini belirterek başladı,

Sanlı, Malatya’nın kendisinde ayrı bir yeri olduğunu, daha önce oda başkanlığı görevinde bulunan ve şuan da TÜRMOB’ta disiplin kurulunda görev yapan kurul üyesi çalışma arkadaşı olan Mustafa Bahadır Altaş ve yeni oda başkanı Ramazan Bozkurt’un Malatya’daki başarılı çalışmalarını her zaman takdir ettiğini bildirdi. Sanlı, muhasebe mesleğinin en az diğer akademik meslekler kadar önemli bir meslek olduğunu, hiçbir mesleği önemsiz görmediklerini belirterek, liseye başlayan bir gencin kendisine mali müşavirliği hedef seçmesi halinde  dört yılı eğitim ve üç yılı staj olmak üzere en az dokuz yıllık bir zamana ihtiyacı olduğunu, bunun da hiçbir meslekte böyle bir uzmanlığı öngörmediği için kendileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak yeni meslek mensuplarını bu cesaretlerinden ve başarılarından dolayı kutladı.

Sanlı konuşmasında daha sonra 3568 sayılı yasa ile yasal bir statüye kavuşan muhasebe mesleğinde üç önemli temel dönüm noktası olduğunu, bunlardan ilkinin tek düzen hesap planı, bir diğerinin KDV kanunu ve diğerin ise 6102 sayılı Yeni TTK olduğunu bildirdi. Yeni TTK ülke ve meslek adına çok beklentilerinin olduğunu, ancak yasa yürürlüğe girmeden aykırı sesler nedeni ile yasanın denetim ayağının askıya alındığını, yasanın 800 bin şirketi denetim altına alması beklenirken 660 sayılı kanun hükmünde kararname ile yapılan düzenleme sonrasında denetlenecek şirketin yok denilecek kadar azaldığını, 660 sayılı kanun hükmünde kararname ile düzenlenen kamu gözetimi ve muhasebe standartları kurumunun dünyadaki örneklerinin aksine Yeni TTK ile  denetimin yetkisi verilen 3568 sayılı yasa ile ruhsat almış meslek mensuplarını ve onların bağlı bulundukları çatı örgütleri TÜRMOB'u yok sayan  bir tutum içine girdiğini belirten Sanlı, bunu da kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti. Sanlı, TÜRMOB olarak 45 bin meslek mensubunun denetim eğitimlerini  2012 yılında tamamladıklarını, Kamu gözetimi ve muhasebe standartları kurumunun bu eğitimleri hiçbir gerekçe göstermeden kabul etmediğini, zorunlu olarak meslek mensuplarını Sakarya Üniversitesi bünyesinde eğitime yönlendirmeye çalıştığını, TÜRMOB olarak Sakarya Üniversitesi'ne karşı olmadıklarını ama Türkiye’de 150 üniversite daha var iken neden ısrar ile Sakarya Üniversitesi'nin dayatıldığını anlamadıklarını belirterek,  TÜRMOB ve odalar var iken Sakarya Üniversitesi'nin tek tek meslek mensuplarına mektup göndermesini etik bulmadıkları gibi bu davranışında bilim dünyası açısından hoş bir davranış olmadığını söyledi ve "bu dayatmacı anlayışa karşıyız" diyerek bu konunun TÜRMOB’dan çok diğer üniversiteler tarafından sorgulaması gerektiğini belitti.. Sanlı, TTK yapılan düzenlemeler çevresinde meslek mensuplarının haklarını savunmaya ve bu konuda baskıcı ve yok sayan anlayışa karşı duracaklarını belirtti.

Sanlı ayrıca,  mesleki acıdan  gündemde olan ve TBMM torba yasa olarak görüşülecek kanun tasarında yer üç konu hakkında yapılan görüşmeler ve gelinen konu hakkında meslek mensuplarına bilgi verdi. Sanlı'nın verdiği bilgiye göre, Yeni TTK Mart ayı sonunda yer alan ticari defterlerden  “yevmiye defterinin” kapanış tasdikinin Haziran sonuna, inceleme raporuna dayanılarak düzenlenecek raporlara istinaden meslekten geçici menlerin yargı kararı olmadan uygulanmamsı ve meslek mensubu olmayan kurumların iç denetim elemanlarının TTK denetim yetkisi almamsı için ilgili bakanlık ve kurumlar ile görüşüldüğünü ve plan bütçe komisyonunda TÜRMOB'un görüşlerinin uygun görüldüğünü belirtti. Bu görüşmeler ve bunda önce yapılan görüşmelerde vergi ve sosyal güvenlik ile mesleki konulardaki yasal düzenlemelerde  her zaman desteklerini gördükleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri Malatya Milletvekilleri Ferit Mevlüt Aslanoğlu'na ve Mustafa Şahin'e meslek mensupları adına teşekkür etti. 

Bu tür organizasyonları çok önemsediklerini ve bu etkinliklerinde meslek mensuplarının katılımı ile önem ve değer kazandığını belirten Sanlı, yeni meslek mensuplarını bir kez daha tebrik ederek geceye katılan tüm meslek mensuplarına tek tek teşekkür etti.

Malatya Valisi Vasip Şahin konuşmasında, Malatya SMMMO'nun 23. kuruluş yılını kutlayarak, "Ülkemiz için Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğini önemli bir meslek olarak görmekteyiz. Mesleki acıdan bugün için gelinen konumu itibari ile Mali müşavirlik mesleğinin yapmış olduğu başarılı gelişimi dikkat ve beğeni ile izliyoruz. Sayın başkanında belirttiği gibi  Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak için dokuz yıllık bir eğitim staj süresinden sonra ruhsat almanın çok değerinin bilinmesi gerekir."dedi.  Şahin, yeni meslek mensuplarının almış oldukları ruhsatları ile ülkemizin gelişimine katkı sağlayacaklarını dün olduğu gibi bundan sonrada  kamunun finansmanında önemli rol oynayan vergi gelirlerinin toplanmasında mesleki bilgilerini iyi bir şekilde değerlendireceklerine inandıklarını belirterek yeni meslek mensuplarını tebrik edip bu geceyi düzenleyenleri kutladı.

Malatya SMMMO Başkanı Ramazan Bozkurt da konuşmasında, "3568 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Maliye bakanlığı ve Kurucu Kurul tarafından verilen yetki ile ilimizde 15.03.1990 tarihinde, Erkan Onel, Başkanlığında oluşturulan yönetim Kurulu Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının Kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

O günün şartlarında tüm zorluklara rağmen maddi ve manevi özveride bulunularak kuruluşu gerçekleştirilen odamızın Kurucu yönetim kuruluna, 2003-2010 tarihleri arasında oda başkanlığı görevini yürüten TÜRMOB Disiplin kurulu üyesi Mustafa Bahadır Altaş’a odamıza kurumsallaşma ve temsil noktasında yapmış olduğu çalışmaları için ve dünden bugüne oda kurullarında görev yapan ve emeği geçenlere kurul üyelerine şükranlarımızı sunar bugün aramızda bulunmayan büyüklerimizi de rahmetle anıyoruz.

Malatya Mali Müşavirler odası olarak bugün 405 kayıtlı üye 226 faal büro hizmeti 20 bağımlı çalışan meslek mensubu ve 78 aday meslek mensubu ile kendi mülkümüz olan hizmet binasında Malatya’mıza ve ülkemize hizmet vermenin onurunu ve gururunu taşımaktayız.

Bizler Mali Müşavirler olarak şunu biliyor ve inanıyoruz ki Ülkemizde nerede bir kamu yatırımı ve harcaması var ise onun arkasında vergi toplanan her verginin içinde de biz mali müşavirlerin emeği ve alın teri vardır. Bu nedenle ekonominin denetimine de kamu adına dün olduğu gibi bugün ve yarın de bizler yapmalıyız.  

Genç bir meslek örgütü olmamıza rağmen aslında ülkemizin en köklü meslek kuruluşlarından biriyiz. Geride bıraktığımız yaklaşık 25 yıllık sürede birçok mesleki kazanımlar elde etmemize rağmen çözülmeyen sorunlarımızda bulunmaktadır. Bugün bizim için sorunlarımız tartışmaktan çok geride bıraktığımız 23 yılın onur ve gururunu paylaşmak almış oldukları eğitim sonrasında staj ve sınavlarını başarı ile tamamlayan genç meslek mensuplarımıza aramıza hoş geldiniz dediğimiz gün olması gerektiğine inanıyor ve bu sevincimizi duygularımızda siz konuklarımızla birlikte kutlamak istiyoruz.

23 Kurulu yılımızda ve Yeni meslek mensuplarımız için düzenlemiş olduğunuz ruhsat törenine katılarak bizleri onurlandıran başta Sayın Valimize,belediye Başkanımıza rektörümüze, Kamu kurum ve kuruluşlarının değerli başkan ve müdürlerine, bizlerin her zaman yanında yer alan genel başkanımız sayın Nail sanlıya ve siz konuklara ve meslektaşlarıma bir kez daha hoş geldiniz der şahsım çalışma arkadaşlarım ve oda kurullarım adına teşekkür ederim."dedi.

Yapılan konuşmaların ardından mesleğe yeni başlayan 30 Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir’e ruhsatları verildi.  

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız