SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaçak Ve de Çürük!..

A- A+ PAYLAŞ

Yapımına 1990’lı yılların başında kaçak olarak başlanılan, İmam Hatip Lisesi olacağı belirtilen Çöşnük Mahallesinde, Fahri Kayahan Bulvarı girişi üzerinde bulunan koca bina üstüne üstlük geçtiğimiz haftalarda yapılan Yapı Durum Tespiti sonucunda çürük çıktı.

1990’lı yılların başında kurulan ve 2000’li yılların başında feshedilen İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından halktan toplanan paralarla kaçak olarak yaptırılan ve 1996 yılından bu yana atıl halde duran bina 2005 yılında Malatya’lı bir işadamına 16 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile verilmiş fakat süre kısa olduğu için bu işadamı tarafından vazgeçilmiş ve merkezi İstanbul’da bulunan İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsis edilmişti.

İlim Yayma Cemiyeti tarafından “Malatya İlim Yayma Cemiyeti Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Yüksek Öğrenci Yurdu” adı altında projelendirilen bina da yapılan durum tespiti kullanılan malzemeler, mevcut donatıların tespiti, zemin özellikleri ve binanın güçlendirilmesi hesabı başlıkları ile Mühendis Batuhan Karaman tarafından; 4 sayfalık bir teknik rapor haline getirildi.

Raporun sonuç bölümünde “ Yapının hasar durumunun Türkiye Deprem Yönetmeliği (TDY) ye göre göçmenin önlenmesi durumunda olduğu saptanmıştır. Buna göre yapı güçlendirilmeli veya yıkılmalıdır. Ancak güçlendirme yapılırken maliyetin verimliliği göz önünde tutulmalıdır.

Yukarıdaki tüm verilere dayanarak yapının mevcut durumunun deprem yüklerini taşımayacağı, yapının güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Nihai karar mal sahibi kuruma aittir” görüşlerine yer verildi.

KAÇAK BİNANIN TARİHÇESİ:
Tapu kayıtlarında mülkiyeti; Maliye Hazinesi, Malatya Belediyesi ve 26 vatandaş adına kayıtlı Çöşnük Mahallesindeki (Sağlık Ocağı Karşısı) yaklaşık 14 dönümlük alan Tapu kayıtlarına “Eğitim Tesisi Alanı” olarak 1980’li yılların sonlarında tescil ettirildi.

Belediye İmar İşleri Müdürlüğü tarafından 04.01.1994 tarih ve 03 no’su ile İmam Hatip Lisesi ve Sosyal Tesis alanı için imar durumu verildi. Aynı yıllarda kurulan “İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği” adı altında bir dernek kuruldu. Bu dernek, vatandaşlardan da topladığı paralarla tapu kayıtlarında mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan 1138 ada 10 No’lu yaklaşık 4372 m2’lik parsel üzerinde ruhsat almadan inşaata başladı, 1996 yılına kadar süren inşaat çalışmaları bu tarihten sonra durduruldu. 1990’lı yılların sonlarına doğru mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan alanda kurulu bulunan bina dernek tarafından kullanım hakkı” Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne” devredildi.

2000’li yılların başlarında başta Çöşnük Mahallesi muhtar ve sakinleri olmak üzere civardaki mahalle muhtarları ve sakinleri bu alanda bir lise binası yapmak için kamuoyu oluşturma çalışmalarına başlamaları üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri dernek yönetimi ile defalarca bir araya gelerek bu alanın kendilerine verilmesini istedi. Fakat dernek yöneticileri Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu önerilerine “İmam Hatip Lisesi” olma koşulunu öne sürdü. Binanın kaçak olarak yapıldığı ve eğitime kazandırılması gerektiği yönünde haberlerin yerel basında yer almasıyla dernek, anlaşılmaz bir şekilde kendini feshetti.

Mülkiyeti hazine arazisine ait olan parsele ruhsatsız olarak yaptırılan binanın akibeti ile ilgili yerel basında yer alan haberler üzerine 2005 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yerel basına gönderdiği yazılı açıklamada;

“1- İlimiz Merkez Çöşnük mahallesinde mülkiyeti Maliye hazinesine ait, kullanım hakkı Din Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde olan İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği ve vatandaşların katkıları ile başlanmış olup 1995 yılında karkas ve duvarlar bitirilmiştir. Ancak 10 yıldır atıl haldedir.

2- Anadolu İmam Hatip Lisesi inşaat projesine uygun olarak Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamlanarak 2006-2007 yılında eğitim öğretime açılacaktır. Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce uygun görüş alınıp, protokole bağlanmıştır. Protokol gereğince ruhsatı, depreme yönelik projeler Bakanlıktan tasdik edildikten sonra inşaata başlanmıştır.

3- Bina, okul öncesi, ilk öğretim ve lise olarak tamamlanacak mevcut haliyle süre bitiminde müdürlüğümüze teslim edilecektir” denilmişti.

“Kocaman” okul binasının “kaçak” olarak yapıldığı haberlerini ilgililerin dikkatine sunan Yorum Gazetesi’ne, 29 Haziran 2004’te yanıt veren Malatya Belediyesi de, 1990’lı yıllarda Mimar Belediye Başkanı Münir Erkal döneminde yapılmış olan inşaatlarla ilgili bir alışkanlığı şöyle ifade etmişti:

“-Okul, İmam Hatip Lisesi Yapma ve Yaşatma Derneği tarafından yapılmaktadır. O yıllarda kamu kurum ile diğer kuruluş ve derneklerin yaptırdığı binalar genelde toplumun geneline hizmet veren açık binalarda yapı ruhsatı alınmadan sadece mülkiyet ve mali konular ile imara uygun bir şekilde inşa edilmesi göz önünde bulundurularak yapılar yapılmakta idi”

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız