SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kaçaklar Tespit Edilecek"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:01:19
A- A+ PAYLAŞ

Kış aylarında yağışların yeteri kadar olmaması nedeniyle yaşanan kuraklık, tarımsal sulamanın yaygınlaştığı şu günlerde Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya’yı da olumsuz etkiliyor. Baharda da beklenen yağmurların yağmaması nedeniyle doğal kaynaklar ve barajlardaki doluluk seviyesi geçtiğimiz yıllara göre ciddi oranda azaldı.

Kuraklık nedeniyle tarım kesiminin oldukça sıkıntılı bir yıl geçirdiğini belirten Vali Vasip Şahin, yaşanan su sıkıntısının en aza indirgenmesi için çiftçilere ve vatandaşlara suyu ‘tasarruflu kullanma’ çağrısında bulundu. 

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Okan Bal ise bazı bölgelerde çiftçilerin dere yataklarına motopomp ve çevirme bentleri kurmak suretiyle kaçak su kullandıklarının tespit edildiğini belirterek, gerekli yasal uyarıları yapmak ve kaçak su kullanımının önüne geçmek için Malatya Valiliği’nin başkanlığında bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

“Herkes gerekli uyarıyı yapmalı”

Dün yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, DSİ 9. Bölge Müdürü Okan Bal’ın kurumun yatırımlarına ilişkin bilgi vermesinin ardından açıklamalarda bulunan Vali Vasip Şahin, Türkiye genelinde yaşanan kuraklığın tarım kesimini ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Malatya’daki suyun geçen yıla göre önemli miktarda azaldığını belirten Vali Şahin, suyun tasarruflu kullanımı konusunda gerek vatandaşlardan, gerekse sulama birlikleri ve belediyelerden hassasiyet ve duyarlılık beklediklerini ifade etti.

Şahin “Kuraklık tabi doğal bir afet. Bunun zararını ya da sıkıntısını en aza indirgeme noktasında bütün çiftçilerimizden ve vatandaşlarımızdan çok hassas olmalarını ve duyarlılıklarını bekliyoruz. Suyu tasarruflu kullanmalarını ve başka çiftçinin de sırasına ve hakkına olabildiğince riayet etmelerini bekliyoruz. Aynı şekilde sulama birliklerinin de kendi üyelerine, vatandaşlara sundukları hizmet noktasında titiz, dikkatli ve adil davranmalarını rica ediyoruz. Biz de idare olarak, Devlet Su İşleri, belediyeler, sulama birlikleri ile birlikte koordinasyon halinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Özellikle, kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın halka duyurma noktasında duyarlı, dikkatli ve ilgili idareye yardımcı bir tavır sergilemelerini bekliyorum” dedi.

Bal: Çat Barajı’nın doluluk oranı yüzde 20

DSİ 9. Bölge Müdürü Okan Bal ise Türkiye’nin bu yıl tarımsal anlamda en kurak dönemlerinden birini geçirdiğini belirterek, geçen yıl yüzde 40 olan Çat Barajı’ndaki su seviyesinin bu yıl yüzde 20 seviyesine düştüğünü söyledi. 

“500 e yakın ruhsatsız motopomp var”

Kuraklığın yanı sıra Malatya’da tarımsal sulamada ciddi bir kaçak kullanım tespit ettiklerini ifade eden DSİ Bölge Müdürü Bal, kaçak kullanımın dere yataklarında dere yataklarında ciddi bir kaçak su kullanımı tespit ettiklerini ifade etti.  Malatya’nın en önemli sulama sistemlerinden Yazıhan ve Şahnahan A,B ve C sulama sistemlerini besleyen Tohma Çayı üzerinde 500’e yakın ruhsatsız motopomp tespit edildiğini kaydeden DSİ Bölge Müdürü “Tohma Çayı, Medik Barajı’na geliyor. Medik Barajı bildiğiniz gibi artık bir regülasyon gibi çalışıyor. Depolaması azaldı, çünkü Şubat’ta doldu. Gelen suyu biz kanallara veriyoruz. Ancak gelen su da azaldı. Çünkü dere yataklarında bizim ruhsat vermediğimiz kaçak sulamalar var. Yaklaşık 450-500 civarında motopomplar, pompa istasyonları ve mahalli sulamalarda kullanılan çevirme bentleri var. Bu bentler de yükseltilmiş ve baraja su gelmiyor. Baraja su gelmediği için de bizim Yazıhan ve Şahnahan sulaması beslenmiyor. Kaçak sulama yapan şahıslar su alıyor. Bu konuda Vali beyin başkanlığında bir çalışma yapılıyor. Bunlar tespit edilecek.  Yasal uyarılar yapılacak ve gerekli önlemler alınacak” diye konuştu.

“İnek Pınarı Barajı’nın ihalesi yapıldı”

Gelecek yıllarda Malatya’yı sulama konusunda rahatlatacak İnek Pınarı Barajı’nın ihalesinin önceki gün (7 Temmuz)  yapıldığını açıklayan DSİ 9. Bölge Müdürü Okan Bal, “Acilen bizim sulamaları önemli ölçüde rahatlatacak bir projemiz İnek Pınarı Barajı. Bu proje ile Derme, Çerkez Yazısı ve onun mansabındaki birçok projemizde sulama sıkıntısı önemli oranda azalacak. Dün itibariyle bu projemizin ihalesini yaptık. Sözleşmesini imzaladık. Hızlı bir şekilde yapımını gerçekleştirip, yöredeki sulama sıkıntısını önemli oranda azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Okan Bal, ayrıca eldeki mevcut su miktarı ile sezon sonuna kadar sulama yapabilmek için çiftçilere şu uyarılarda bulundu: “Bu sene kuraklık Türkiye genelinde yaşan;ciddi bir doğal afet. Tarımsal anlamda kurak bir dönem geçiriyoruz. Çat Barajı’nda geçen yıl su seviyemiz yüzde 40 iken bu sene yüzde 20 seviyesine düştü. Bunu, özellikle sulama birlikleri ve belediyelerle birlikte dikkatli bir şekilde kullanmanın yöntemlerini arıyoruz. En uygun çözüm münavebeli  (Dönüşümlü) kullanma.  Az miktarda suyun dönüşümlü kullanılması. Özellikle de köylülerden gece sulama yapmaya ağırlık vermelerini beliyoruz. Çünkü gece buharlaşma daha az oluyor. Ancak bu şekilde, elimizdeki kısıtlı su miktarı ile sezon sonuna kadar sulama yapabiliriz.”

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız