SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kadavradan Organ Nakli Azaldı

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de kadavradan organ nakli yüzde 25-30'lardan yüzde 18'e düştü. Bu sayı Avrupa'da yüzde 70-80'lerde.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye'de kadavradan organ naklinin yüzde 25-30'lardan yüzde 18'e düştüğünü belirterek, ''Avrupa'da yüzde 70-80'lerde olan kadavradan organ naklinin bizde 18 olması bizi rahatsız ediyor'' dedi.

Geçen yıl Türkiye'de 2 bin 431 böbrek nakli yapıldığını belirten Süleymanlar, şunları kaydetti:

''Maalesef bunun yüzde 18'i kadavradan. Organ naklinin artıyor olması keyif verici ama bu nakillerin kadavra ağırlıklı olması gerektiğini düşünüyoruz. Geçen yıllarda kadavradan yüzde 25-30 arasında nakil yapılırken bunun geçen yıl yüzde 18'e düşmesi canlıdan nakle yöneldiğimizi gözler önüne seriyor. Avrupa'da yüzde 70-80'lerde olan kadavradan organ naklinin bizde 18 olması bizi rahatsız ediyor."

Organ naklinin toplumun ciddi bir sorunu olduğunu ifade eden Süleymanlar, ''Bu sorunun çözümü kadavradan nakilleri artırmaktadır'' diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız