SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaddafi Rejimine İki Darbe

A- A+ PAYLAŞ

BM Güvenlik Konseyi, Libya'da Muammer Kaddafi rejimine yönelik yaptırımlar getiren karar tasarısını “oybirliğiyle” kabul etti. Kaddafi yönetimine karşı Uluslararası kamuoyu baskısı giderek artarken, geçtiğimiz hafta yaklaşık 40 bin kişinin ülkeden kaçtığı belirtiliyor. Son gelen haberlere göre ise petrol kenti Zaviye isyancıların kontrolüne geçmiş durumda.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kaddafi rejiminin gücünü çok büyük ölçüde kısıtlayacak yaptırımların uygulanmasını oybirliğiyle kabul etti. Bu haberin birkaç saat sonrasında ise başkent Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviye kentinin isyancıların kontrolüne geçtiği bildirildi.

Kararda Libya rejimine yönelik silah ambargosu getiriliyor, Libya lideri Muammer Kaddafi, akrabaları ve rejimin önemli mensuplarının mal varlıkları donduruluyor, bu kişilere karşı uluslararası seyahat yasağı getiriliyor. Ayrıca ülkedeki protestoculara karşı hükümetin şiddet uygulamasının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale edilmesi isteniyor.

LİBYA'YI TERK EDEMEYECEK

Onaylanan yaptırım kararı kapsamında, Kaddafi'ye, ailesinden dokuz kişiye ve kendisine yakın altı kişiye uluslararası seyahat yasağı getirilecek.

Ayrıca, Kaddafi'nin ve aralarında oğlu Seyifülislam Kaddafi'nin de bulunduğu ailesinden beş kişinin malvarlıklarının dondurulacak.

Libya’nın BM Temsilcisi Yardımcısı İbrahim Dabaşi, alınan yaptırım kararının Kaddafi rejimine karşı direniş gösterenlere moral kazandıracağını belirtti. Dabaşi, isyan hareketini destek veren ilk Libyalı diplomatlardan biriydi.

ZAVİYE İSYANCILARIN KONTROLÜNDE

Libya'nın doğusunda birçok kentin denetimini alan isyancıların, ülkenin batısında bulunan başkent Trablus'a en yakın kent olan, 50 kilometre mesafedeki 200 bin nüfuslu Zaviye şehrininin kontrolünü kendi taraflarına geçmiş ordu birliklerinin desteğiyle de ele geçirdiği bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararını almasından saatler önce, petrol kenti Zaviye’de, Kaddafi yandaşlarıyla yönetim karşıtları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirilmiş ve 50 ile 60 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

İNGİLTERE DOKUNULMAZLIĞINI KALDIRDI

Bununla birlikte uluslararası kamuoyu da Kaddafi üzerindeki baskısını artırıyor. Son olarak İngiltere Libya liderinin ve oğullarının diplomatik dokunulmazlığını kaldırdığı bildirildi.

Dışişleri Bakanı William Hague, BBC'ye yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin gitmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd ise Kaddafi'nin Avustralya'ya girişinin yasaklandığını açıklarken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libyalı mevkidaşı Musa Kusa'ya telefon ederek, Kaddafi rejiminin kendi halkına karşı şiddete başvurmasının "kabul edilemez" bir şey olduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, BM'nin Libya'ya yaptırım kararı almasından memnuniyet duyduğunu belirterek, Libya liderine görevinden bir an önce ayrılması çağrısında bulundu.

TEHDİT GİBİ UYARI

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, Kaddafi rejimine tehdit gibi bir uyarıda bulundu. Ashton, "insan hakları ihlallerinin devam etmesi halinde Kaddafi'nin bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını" belirtti.

"Yaşanan şiddet hemen sona ermeli" diyen Ashton, BM Güvenlik Konseyi'nin insan hakları ihlallerini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıması olasılığına yeşil ışık yaktı. Ashton, "Sivillere yönelik saldırılardan sorumlu kişilerden hesap sorulması gerek... İşlenen suçlara uluslararası kamuoyunca göz yumulmayacak" dedi.

BİR HAFTADA 40 BİN KİŞİ LİBYA'YI TERK ETTİ

AFP haber ajansı, Libya’nın Tunus sınırındaki Ras Cedir sınır kapısındaki gümrük görevlilerinin yerlerini terk ettiklerini, ancak Kaddafi’ye bağlı asker ve polisin hala bölgede bulunduğunu belirtti.

Bir yetkili, “iki günden bu yana sınır kapısında gümrük görevlisi bulunmadığını” ifade etti.

Verilen bilgide, insanların pasaport kontrolü olmadan sınırdan geçiş yaptığı ve geçtiğimiz hafta Libya’dan yaklaşık 40 bin kişinin kaçtığını belirtildi. Cuımartesi günü de Tunus'a 10 bin kişinin geçiş yaptığı ifade edildi.

Sınırda görev yapan Avrupa Komisyonu insani yardım yetkilisi Tamara Karaien, Tunus sınırındaki Ras Cedir kapısından her gün on binden fazla kişinin geçtiğini ve bu sayının her geçen gün arttığını söyledi. Karaien, Ras Cedir kapısından dün 9 bin 370 Mısırlı, 1338 Çinli, 336 Libyalı, 455 Tunuslu ve 480 Türk'ün Tunus'a giriş yaptığını belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız