SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaddafi'nin Çağrısına Ret

A- A+ PAYLAŞ

Libya'ya Cumartesi günü başlayan hava ve deniz operasyonu dördüncü gününe girerken, BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi hükümetinin Konsey'in acil toplantı yapması yönündeki talebini kabul etmedi. Bombardımanı sürdüren uluslararası koalisyon güçleri, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin güçlerine ait iki hava savunma üssündeki radarları vurdu. Başkent Trablus'ta gökyüzü, Kaddafi güçleri tarafından açılan uçaksavar ateşiyle aydınlandı.

İşte Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararıyla başlatılan Şafak Yolcuğu Operasyonu'nun dördüncü gününde yaşanan önemli gelişmeler:

09.50 : Libya'daki gelişmeleri izleyen Fransız haber ajansı AFP'nin iki muhabiri ile Getty Images ajansının foto muhabirinin gözaltına alındı bildirildi.

09.35 : BM Güvenlik Konseyi'ndeki Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesine ilişkin oylamada çekimser oy kullanan Hindistan, uluslararası koalisyonun Libya'nın işlerine karışma hakkı bulunmadığını bildirdi.

08.05: Brezilya, Libya'da ateşkes ilan edilmesini istedi. Brezilya hükümetinden yapılan açıklamada, ateşkesin, sivil halkın korunması ve Libya hükümeti ile düşmanları arasında diyalog sağlanması amacını taşıması gerektiği ifade edildi.

07.45 : Uluslararası koalisyon güçlerinin, Bingazi'nin doğusunda, Libya lideri Kaddafi'nin güçlerine ait iki hava savunma üssündeki radarları vurduğu bildirildi. Koalisyon güçlerinin, akşam başkent Trablus'un 10 kilometre doğusundaki Busetta deniz üssünü vurduğu da belirtilmişti.

07.15: BM Güvenlik Konseyi'ndeki ülkelerin, Libya operasyonu üzerinde fikir ayrılığı yaşaması üzerine, AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton'ın, bugün TSİ 16.00'da Avrupa Parlamentosu (AP) Dış ilişkiler Komitesi'yle bir görüşme yapacağı belirtildi.

04.55: ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, bugün Moskova'ya bir ziyaret düzenleyerek Libya operasyonu hakkında görüşmelerde bulunacağı bildirildi. Gates'in, Libya'da koalisyon güçlerince başlatılan Şafak Yolculuğu Operasyonu'nu "haçlı seferi" olarak belirten Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i, operasyonun gerekliliği konusunda ikna etmeye çalışacağı ifade edildi.

04.15: Avusturya merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü, Libya'nın internet üzerindeki ilk televizyon kanalını hayata geçiren 28 yaşındaki gazeteci Muhammed El Nabbus'un, Cumartesi günü Bingazi'de keskin nişancıların hedefi olarak öldürüldüğünü duyurdu. Nabbus, Libya'daki çatışmalarda hayatını kaybeden ikinci gazeteci oldu.

04.05: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve beraberindeki yetkilileri taşıyan uçağın, Mısır'ın başkenti Kahire'den Tunus'a giderken, Libya'nın etrafından uçtuğu belirtildi. Ban, Pazartesi günü Kahire'deki Arap Birliği binasında görüşmelere katılmıştı.

04.00: Kaddafi'nin Trablus'taki karargahının, ikinci kez bombardımana tutulduğu haberi geldi. Aynı dakikalarda, Misrata'daki isyancılar Kaddafi'ye bağlı güçlerin ağır saldırısı altında kaldıklarını belirtti. Ecdebiye'de bulunan AFP muhabiri ise kentteki isyancıların Kaddafi güçlerinin saldırısını püskürtmeyi başardığını söyledi.

BM'DEN KADDAFİ HÜKÜMETİNE RET

03.35: BM Güvenlik Konseyi, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın, Konsey'in acil toplantı yapması yönündeki talebini kabul etmedi. Konsey'den yapılan açıklamada, koalisyon güçlerinin atacağı bir sonraki adım için Salı günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamasının bekleneceği belirtildi.

03.10: ABD'li bir general, Trablus'a yönelik hava harekatlarının azaltılacağını, çünkü "Washington'un Libya'da bir iç savaş çıkması endişesi yaşadığını" söyledi. Trablus'ta gece uçaksavar ateşiyle aydınlamaya devam ederken, koalisyon güçleri hala bir hava harekatı yapıldığına yönelik doğrulama yapmadı.

02.15: Koalisyon güçleri, Trablus üzerinde yeni bir harekat başlatıldığına dair haberleri henüz doğrulamadı. Bu esnada, isyancıların elinde bulunan Misrata ve Zintan, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin saldırısı altında olduklarını bildirdi.

00.55: Libya'nın başkenti Trablus'a koalisyon güçleri yeni harekat başlattı. Libya devlet televizyonu, kentte birçok bölgenin vurulduğunu belirtti. Trablus'un dört bir yanında patlamalar duyulurken, uçaksavar ateşi gökyüzünü kapladı.

00.50: El Cezire televizyonu, koalisyon savaş uçaklarının Libya'nın doğusunda bulunan iki hava üssündeki radar sistemlerini vurduğunu belirtti.

00.42: İngiltere parlamentosu, altı saatlik görüşmenin ardından İngiliz savaş uçakları ve gemilerinin Libya'da başlatılan Şafak Yolculuğu Operasyonu'na katılması kararını 13'e karşı 557 oyla kabul etti.

00.26: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Libya ile ilgili gelişmelerin ele alındığı, iki liderin görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız