SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaderine Terkedilen Projeler!

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:21:07
Kaderine Terkedilen Projeler!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya il genelinde ve il merkezinde farklı tarihlerde başlatılan çok sayıda proje ya ödenek yokluğundan, ya da yerel yönetici, bürokrat ve siyasilerin ilgisizliğinden dolayı akıbeti meçhul biçimde kaderine terk edilmiş durumda.

Kaderine terk edilen projelerin bir kısmı bütçe de gerektirmediği halde sonuçlandırılmış değil. Örneğin Çevre Düzeni Planı (ÇED), Belediye ve İl Genel Meclislerinden bir ay önce geçmesine rağmen hala bakanlığa gönderilemedi.

Boztepe ve Kapıkaya Barajları su tutmaya başladı, ama sulama kanalları yapılmadı ve sulama kanalları olmaması nedeniyle tarımsal alanlar sulanamıyor.

Okulların doğalgaza dönüşümünü kış aylarına bırakan Milli Eğitim Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl öğrencileri soğukta titrete titrete ders yaptırırken, bu yıl da kaplumbağa hızıyla sürdürülen doğalgaz dönüşüm çalışmaları nedeniyle öğrencilerin gelecek kışta soğuktan ders yapacağı sinyallerini veriyor.

2006 yılında ihale edilen ve Yazıhan’la birlikte 30 civarında yerleşim biriminin içme suyu gereksinimini sağlayacak olan Karasu Projesi kangrene dönüştü.

Temmuz ayında yapılan 3. İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında kurumlar tarafından gündeme getirilen ve yöneticiler tarafından sorunsuz olduğu belirtilen ve Malatya için yaşamsal önem taşıyan bazı projelerle ilgili belirsizlik sürüyor. İl geneli ve Malatya merkez için kısa ve orta vadede büyük önem taşıyan ve şu aşamada belirsizliğini koruyan projelerden bazıları kısaca şöyle:

İL GENELİ

Çevre Düzeni Planı (ÇDP)

Malatya Valiliği İl Özel İdaresi ve Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25.000’lik Çevre Düzeni Planı, İl Genel ve Belediye Meclislerinden kabul edilmesinin üzerinden 1 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen hala Bakanlığa gönderilemedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Malatya kamuoyunda büyük tepki gören ve itiraz edilen 1/100.000 Bölge Çevre düzeni planına altlık oluşturması nedeniyle büyük önem taşıyan projenin Bakanlığa süresi içinde gönderilememesi, geri dönüşü olmayan sıkıntıları da beraberinde getirecek

Boztepe Barajı

Verimli Yazıhan ovaları ile çevresindeki tarımsal alanların sulanması amacıyla projelendirilen ve 1996 yılında ihale edilerek yapımına başlanan Boztepe Barajı’nda aradan 15 yıl geçtikten sonra geçtiğimiz yılsonunda su tutulmasına başlandı. Tarımsal alanları sulayacak kanal şebekelerinin yapılmaması nedeniyle barajda tutulan su tarımsal alanlara verilemiyor. Sulama kanalları projesinde yapılan değişiklik nedeniyle uzayan ve yeni şebeke projesinin hazırlık aşamasında olduğunu belirten yetkililer “Yılsonuna kadar projenin hazırlanabileceği ve ihale aşamasına getirilebileceğini” belirtiler.

Kapıkaya Barajı

Verimli tarım alanlarına sahip Battalgazi ve ovalarını sulaması amacıyla projelendirilen Kapıkaya Barajı da bitirilerek su tutulmasına başlandı. Kapıkaya Barajı da aynı Boztepe’de olduğu gibi sulama kanallarında yapılan proje değişikliği nedeniyle Battalgazi’de ki verimli tarımsal alanlar sulanamıyor.

Okulların Doğalgaz dönüşümü

Malatya’da doğalgaz kullanımının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen okullarının doğalgaza dönüşümünü sağlayamayan yetkililer geçtiğimiz yıl çocuklarımızın soğuk ve dondurucu ortamlarda ders görmelerine neden olacak doğalgaz dönüşümlerini okullar açıldıktan sonra başlatmıştı. Kış aylarında soğuktan tir tir titreyerek ders yapan çocuklar öyle görünüyor ki bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşayacak.

Karasu İçme Suyu Projesi

Yazıhan ilçesi ile birlikte 30’dan fazla yerleşim alanın içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla 2006 yılında ihale edilen ve yapımına başlanan Karasu içme suyu şebekesinde meydana gelen arızalar nedeniyle kangrene dönüşmüş durumda.

MALATYA MERKEZ

İl geneli yürütülen ve belirsizliğini koruyan projelerin yanı sıra Malatya Belediyesi tarafından yürütülen yaşamsal önem taşıyan ve yetkililer tarafından “Yapılacak-yapılıyor” açıklamalarına rağmen belirsizliğini koruyan orta ve uzun vadede yaşamsal önem taşıyan projelerden bazıları ise özetle;

Ulaşım Master Planı

Kent içi araç ve insan sirkülasyonuna çözüm bulmak amacıyla 2000’li yılların ortalarında başlayan Kent İçi Ulaşım Master Planı projesi aradan 7-8 yıl geçmesine rağmen belirsizliğini koruyor. Araç trafiği keşmekeşinin gün geçtikçe çekilmez hal aldığı, can ve mal güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaşan soruna çözüm olarak gösterilen Ulaşım Master Planı da akıbeti belirsiz projeler arasındaki yerini aldı.  Plana ilişkin ne gibi somut çalışmalar yapıldığına dair kamuoyuna bilgisi verilmiş somut bir çalışma yok.

Taşkın Su Önleme Projesi DSİ ile Belediye arasında gidip geliyor

Malatya Belediye yönetiminin 3 yıl önce dillendirdiği, “ Kentin tehlike arz eden muhtelif yerlerine Taşkın Su Önleme Projelerini DSİ ile birlikte hazırlıyoruz” ifadeleri aradan geçen süre içerisinde unutuldu.  Şiddetli yağışların ülke genelinde maddi ve manevi büyük felaketler yaşattığı bu dönemde, yüz binlerce vatandaşımızın can ve mal emniyetini riske eden dereler arasında; yanı başında TOKİ konutlarının da yapıldığı Karagöz (Beydağı)  ve yerleşimin yoğun olduğu İnderesi (Çöşnük) Selağzı (Tecde) Dereleri yer alıyor. Unutulan bu projeler DSİ ile Malatya Belediyesi arasında gidip geliyor.

Doğal Afetlere Dayanıksız Binaların Belirlenmesi Projesi

Ülke genelinde yaşanan her deprem sonrasında ve Cengiz Topel’de bulunan karkas binanın çökmesinden sonra belediyenin gündemine gelen ve sonra da unutulan projelerden olan dayanıksız binaların belirlenmesi ve tasfiyesi projesi de belirsizliğini koruyor.

Güney Kuşak Çevre Yolu

Malatya Belediyesi tarafından yaklaşık 20 yıl önce başlatılan ve belirsizliğini koruyan projelerden bir diğeri de Güney Kuşak Çevre Yolu projesi. Projelendirildiği ve uygulamasına geçildiği dönemlerde güzergahlarında bulunan ağaçların kesildiği ve yapıların yıkıldığı yol projesi, Kuzey Kuşak Çevre Yolu’nun aksine belirsizliğini koruyor. Kent içi araç trafiğine büyük rahatlık getirecek olan proje ile ilgili yetkililerden net bir açıklama yapılmıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız