SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kadın Eğitim Görmezse..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Tarım İl Müdürlüğü'nde kadın çiftçilerin eğitiminden sorumlu Ziraat Mühendisi Yasemin Öner, kadınlara yaygın eğitimde daha fazla yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Kadın çiftçilerin eğitimiyle ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü'ne ait internet sitesinde bir yazı yazan ziraat Mühendisi Yasemin Öner, "Kadın eğitim görmezse, tarım işçisi durumunda üretkenliği düşük düzeyde, yoksul ve güçsüz, çocuklarını gerekli şekilde yönlendiremeyen, ergenlik döneminde aile kuran, hastalık nedeniyle çocuğunu kaybeden bireyler durumuna gelebilir"dedi.

Türkiye’de kadınların yüzde 21.5’inin her hangi bir eğitim kurumundan mezun olmadığını belirten Yasemin Öner, şunları ifade etti.

"Ülkemizdeki kadınların öğrenim durumuna bakıldığında yüzde 21.5'i herhangi bir öğrenim kurumundan mezun değildir. Yüzde 37.2'si ilkokul mezunu, yüzde 2.5'i ilköğretim, yüzde 4.9'u ortaokul ve dengi, yüzde 10.6'sı lise ve dengi mezunu ve yüzde 3.9'u yüksekokul ve fakülte mezunudur. 2000 yılı verilerine göre genel nüfus içinde toplam 29 milyon 613 bin 798 kadının 23 milyon 875 bin 115 i okuma yazma bilmektedir. Toplam erkek nüfusu içinde okur yazarlık oranı yüzde 93.9, toplam kadın nüfusu içinde okur yazarlık oranı yüzde 80.6dır."

Doğu bölgelerinde aile planlamasının, çocukların sağlıklı yetiştirilmesinin ve göçlerin engellenmesinin ve yeni istihdam alanlarının meydana getirilmesi için kadınların bilinçlendirilmesinin gerektiğini vurgulayan Öner, açıklamasında şunları dile getirdi;

"Bunun için örgün eğitimin yanında veya bitirdikten sonra kadınların gidebileceği yaygın eğitim kursları açılmıştır. Kalkınmadaki önemli rolü çok geç anlaşılan kadınlar için özellikle 1970'lerden sonra örgün eğitimin yanında yaygın eğitim programları hazırlanmış ve uygulanmaya çalışılmıştır. Buna karşın elde edilen sonuçlar yani hala okuma yazma oranının düşüklüğü, genç yaşta evliliklerin devam etmesi, plansız doğumlar ve arkasından gelen, ölü doğumlar, düşükler ve engellenemeyen nüfus artışı, kadının halen ücretsiz tarım işçisi kimliğinden kurtulamaması ve farklı istihdam alanına yönelişin az olması, daha çok kadına ulaşılması ve eğitim düzeyinin dolayısıyla kadınlardaki bilinçlilik düzeyinin yükseltilmesi için farklı veya daha geliştirilmiş ve sürekliliğin sağlanacağı projelere ve programlara ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Kadınlara yönelik özellikle yaygın eğitime daha fazla yer verilmesi gerekir. Zira daha geniş konu alanlarında yaygın eğitim mümkündür. Yıllardır ihmal edilen bir grup olan kadınların eğitimi gerek örgün gerek yaygın eğitim programlarıyla güçlendirilmelidir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız