SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadın Kendini Buldu"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:48:10
A- A+ PAYLAŞ

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP ile birlikte, kadınların ötekileştirilmediği bir döneme geçildiğini belirterek, “Kadın siyasi anlamda kendini Cumhuriyet tarihinde ilk kez AK Parti döneminde buldu” dedi. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, TRT HABER’de Meral Tosun'un sunduğu Ankara'dan Bakınca programında kadının siyasetteki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“KADIN SİYASİ ANLAMDA KENDİNİ BULDU”

Kadın ve siyaset kelimelerinin yan yana konulduğunda  birbirine çok yakışan iki kelime olduğunu söyleyen Çalık,  “Maalesef geçmişten günümüze dünyamızda kadının yönetim kademesinde yer alması çok zor şartlar altında olmuş” dedi.  Çalık, Türkiye’de kadın temsil oranının çok daha fazla olması gerektiğini söyleyerek, “Osmanlı’ya baktığımız zaman kadının temsili oldukça güçlü. Padişah eşlerinin ülke yönetiminde katkıda bulunduklarını görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Çalık sözlerine şöyle devam etti:

“Kadınlar kurtuluş savaşında da çok önemli mücadeleler vermiş. Fakat maalesef seçme hakkı varken seçilme hakkını 1930 yılında yerel yönetimde muhtarlarla almışız. Sonrasında 1934 yılında kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce Türkiye olarak biz kazandırmışız. 1934’te %4,1 temsil oranı ile 18 kadın meclise girmiş. Günümüzde kadar gelen süreçte ise bu sayı gün geçtikçe azalmış. 1950 ve sonrasında 14’lere düşen oranlarla devam etmiş. 1999 yılında ise 8 milletvekili ile TBMM’de yer aldık. Sadece Parlamento’da değil, Belediye Meclislerinde ve Belediye Başkanlıklarında da maalesef üzülerek söylüyorum ki sayımız çok daha düşük olmuş. Ne zaman kadar? AK Parti iktidarına kadar. 1934’te 18, 1950’de 3 ’e 91’de 8 olan kadın milletvekili sayısı bugün 79’a ulaştı. Bu sayı, AK Parti’nin politikalarında kadına vermiş olduğu yerin ve önemin en önemli göstergesi oldu. Yani kadın siyasi anlamda kendini buldu. Hem de Cumhuriyet tarihinde ilk kez AK Parti döneminde buldu” 

“CHP SÜREKLİ KADIN ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR AMA…”

Şuan meclisteki kadın temsil oranının %14,3 olduğunu söyleyen Çalık, “Bu %14,3’ü AK Parti iktidarları sayesinde kazanılmış vaziyette. Bu çok net. 100 yıllık CHP, sürekli kadın üzerinden siyaset yapmış ama kadının siyasetteki görünürlüğü için ‘Siz sadece arka tarafta çalışın, yönetim kademesinde yer alacaklar bunlar kadın olur’ demiş. Sayının artması için bir çaba sarf etmemiş” ifadelerini kullandı.

“MUHALEFET AK PARTİ’Yİ ÖRNEK ALMALI”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun çok önemli bir hedef koyduğuna dikkat çeken Çalık, “Başbakanımız,  ‘2023’e giderken Türkiye siyasetteki kadın temsil oranı %25 olmalı’ dedi. Bugün 3 kadınla mecliste temsil edilen MHP ve diğerleri kendine AK Parti’yi örnek almalı” diye konuştu.

“BAŞBAKANIMIZIN MÜJDESİYLE KADIN DAHA DA GÜÇLENECEK”

Çalık, Davutoğlu’nun açıklamalarını değerlendirirken de, “Yapılan çalışma neticesinde, hem aile yapısı güçlendirilecek hem de kadının istihdamı güçlendirilecek ve çok önemli güncellemeler gelecek” dedi.

Çalık şunları söyledi:

“Kadının çalışırken aynı zamanda çocuğuyla birlikte hayatını idame ettirebileceği, onu güçlendirecek düzenlemelerimiz önümüzdeki süreçte inşallah güçlü bir şekilde açıklanacak. Kadın istihdamı özellikle bizim dönemimizde oldukça arttı. Hem istihdam, hem iş gücünde oldukça başarılı sonuçlar elde ettik. İlk önce yüzde yüzünü, sonra yüzde seksenini kadın çalıştırıyorsanız ya da genç çalıştırıyorsanız, yatırımcılara dedik ki, sigorta primlerini biz yatırırız. Eşit işe eşit ücret çok önemli yapılan bir düzenlemeydi. Yine kreşlerimiz çok önemli adımlardı. Yeni düzenlemeleri inşallah Sayın Başbakanımız açıklayacak. Süt izninden doğum iznine kadar, çocukların bakımından kreş düzenlemelerine kadar, her türlü düzenlemeler olacak. Tabi biz birçok yasal düzenlemeyi kadının güçlendirilmesi adına, birçok kanunda ve anayasada düzenlemeler yaptık. 2010 de yapılan Referandum da, kadına yapılacak her türlü pozitif ayrımcılık Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değildir dedik. Bunları yaparken özellikle kız çocuklarımızın eğitimle ilgili çok önemli düzenlemeler yaptık. Kız çocuklarımızın okullaşma oranlarını %99’a çıkardık. İnşallah Sayın Başbakanımız bunları bir paket olarak açıklayacak hem Türkiye’nin hem kadınlarımızın ilerlemesi için güzel bir hamle olacak. İşte şimdiye kadar yıllardır hep ötekileştirilen kimliklerden bahsederiz ya; Aleviler, Kürtler, dindarlar gibi… Kadınların da ötekileştirildiğini bilmemiz gerekir. AK Parti ile birlikte, kadınların ötekileştirilmediği, aksine niceliğinin değil, niteliğiyle önemli olduğu bir ülkede yaşıyoruz artık. Bu paketle de beraber daha güçlü bir kadın, daha güçlü bir aile, daha güçlü bir toplum, daha güçlü bir Türkiye olacak.”

PAZAR GÜNÜ CNNTÜRK'DE MALATYA PROGRAMI..

Bu arada CNNTürk'de Pazar günü yayınlanacak olan, Aynur Tartan ile ‘Burada Hayat Var’a bu hafta AKP Genel Başkan Yardımcısı - Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Uluslararası Film Festivali Onur Ödülü verilen sanatçı Selda Alkor ile Malatyalı Sinema Yönetmeni Ünal Küpeli konuk olacaklar.

Çekimleri Malatya’da olan programa memleket hikâyeleri, Malatya lezzetleri ve türküleri renk katacak. AKP Genel Başkan Yardımcısı – Malatya Milletvekili Öznur Çalık memleket ve hemşehri aşkını, çocukluk yıllarına uzanan şiir tutkusunu programda anlatacak. Kasım ayında 5.’si düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali de programın bir diğer gündem maddesi olacak.

Program 7 Aralık Pazar günü saat 15.10’da CNN TÜRK ekranlarında yayınlanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız