SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadına Şiddet Ağır İhlal"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:53:21
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla açıklama yaptı. 

Komisyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Zeliha Gültekin, toplumun tüm bu sorunlarının çözümünü kendilerine görev edindiklerini söyledi.

Gültekin, kadınların cinsel obje olarak görülmemesi gerektiğini kaydederek, “İnsanlık tarihi boyunca hep savunma durumunda bırakılmış olan kadının, artık savunma veya saldırma konumundan çıkarılıp, bilim ve aklın ışığında kendisini ifade edebilme zamanı gelmiştir. Ve yine, kadının düşünülen bir obje olmaktan çıkarılıp, düşünen değerli bir varlık olma zamanı da gelmiştir” dedi.

Kadına yönelik şiddet ve cinayetlere olağana bakılmaması gerektiğine dikkat çeken Gültekin, “Kadın erkek ilişkileri ve eşitsizliği tarihin en eski insanlık sorunlarından biridir. Bu problem ne yazık ki günümüzde de hala ağırlığını korumakta ve kendini hissetmektedir. Bu problemin başında da, dünyada bir sorun olan kadına yönelik şiddet gelmektedir. Yıllardır artarak devam eden, kültürel, ekonomik, coğrafi sınır tanımayan kadına yönelik şiddet, artık sadece kadın meselesi olmaktan çıkmış, kadın erkek tüm insan hakları savunucularının meselesi haline gelmiş, ağır bir insan ihlali ve ciddi bir toplumsal sorundur” diye konuştu.

Gültekin, kız ve erkek çocuğu ayrımının yapılmaması gerektiğini de belirterek şunları söyledi: 

“Dünya ve ülkemiz kadınlarında, kadına yönelik şiddet, eğitim eksikliği, ekonomik bağımlılık, hukuksal süreçlerle ilgili bilgisizlik, sosyal ve kültürel haklarının yeterli olmaması gibi birçok nedenlerle yaşanmaktadır. He ne şekilde yaşanırsa yaşansın kadın, yaşamın her evresinde, eğitim ve gelir düzeyi ne olursa olsun, çeşitli şekillerde şiddeti maruz kalmakta, bu da, yaşamına korku ve güvensizliği sokmakta, fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, toplumsal yaşama katılımını engellemektedir. Her ne kadar çıkarılan kanunlarla şiddet mağdurlarının başvuracakları mekanizmalar düzenlenmiş ise de bunlar yeterli değildir. Toplum ve ailenin temel taşı olan kadınlarımızın sağlıklı, vatanını ve milletini seven inançlı nesillerin yetişmesinde büyük rolü unutulmamalıdır. Kadına yönelik şiddetin, ancak ve ancak eğitimli ve bilinçli annelerin böyle bir nesil yetiştirmesi sonucunda son bulacağı bilinmelidir. Ayrı bir şiddet türü olan toplumun boşanmış kadına olumsuz bakışının değişmesi gerekmektedir. Kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan, güçlü olmaya, bir yerlerden tutunmaya çalışan bir kadın, sırf boşandığı için hor görülmekte, kötü gözle bakılmaktadır. Burada toplum olarak, üzerimize düşen görev empati kurarak dul kadınlarımıza destek olmak, yardım etmektir.”

BBP KADIN KOLLARI'NIN AÇIKLAMASI..

Büyük Birlik Partisi (BBP) Malatya Kadın Kolları Başkanı Tuba Karabay, “Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın, fırsat eşitsizliğinin sonlandırılması amacı ile kadın erkek herkesin el ele vermesi ve uzun soluklu devlet politikaları ile desteklenmesi gerektiğini vurgulamak isterim” dedi. 

Parti binasında Kadın Kolu yönetimiyle birlikte basın açıklaması yapan BBP Malatya Kadın Kolları Başkanı Tuba Karabay, “Kadının sadece fiziksel şiddetle anıldığı günümüzde kadınlarımızın tek sorununun fiziksel şiddet olmadığına, sosyal , ekonomik ve psikolojik şiddetin varlığına, siyasal ve iş hayatına dair bir çok ayrımcılıkla karşılaştığına dikkat çektik. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığı, toplumsal baskıyı red ettik. Kadına yönelik devlet eli ile uygulanan başörtüsü şiddet ve ayrımcılığına son verilmesini talep ettik. Ayrıca 8 Mart’ta kadın ve gençlik teşkilatımız ile birlikte vatandaşlarımıza ülkemizdeki kadınların profilini gösteren broşürleri dağıtarak farkındalık yaşatmayı hedefledik. Son olarak kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın, fırsat eşitsizliğinin sonlandırılması amacı ile kadın erkek herkesin el ele vermesi ve uzun soluklu devlet politikaları ile desteklenmesi gerektiğini vurgulamak isterim” dedi.

Karabay, daha sonra şunları belirti: 

“Kadınların yüzde 25'i Ffzde 40-70 eşi tarafından öldürülüyor. Her 4 kız çocuktan biri cinsel şiddete uğruyor.Cinsel saldırganların yüzde 75'i tanıdık biridir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız