SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadına Şiddet Giderek Arttı"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:45:14
A- A+ PAYLAŞ

Tarsus'ta Özgecan Aslan adlı üniversiteli genç kızın tecavüz girişiminin ardından vahşice katledilmesine Malatya'da tepkiler sürüyor.

CHP KADIN KOLLARI..

CHP İl Kadın Kolları Başkanlığı tarafından “Medeni Kanununa Sahip Çıkıyoruz” konulu basın açıklamasında Özgecan cinayeti kınandı.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tunçer tarafından yapılan açıklamada; "Medeni Kanunlar, insanların doğumundan ölümüne kadar tüm yaşam faaliyetlerini düzenleyen kanunlardır. Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle kurduğu ilişkilerin büyük bir kısmı, medeni hukuk içinde yer almakta ve medeni hukuk tarafından düzenlenmektedir. Bir toplumun kişilere verdiği değeri anlamak için Medeni Kanun’a bakmak yeterlidir." ifadeleri kullanıldı. 

Medeni Kanunun 17 Şubat 1926 yılında yürürlüğe girdiğini söyleyen Tunçer, "Türk Medeni Kanunu eski hukuk düzeninden tamamen farklı, çağdaş, laik ve yepyeni bir düzenleme ve anlayış getirmiştir. Medeni Kanunu’nun en belirgin yanı kişisel hak ve özgürlüklere kattığı anlamdır. Dönemin koşulları göz önüne alındığında, kadınlar açısından taşıdığı değer en önemli özelliğidir. Devrimci, laik ve demokratik yapısı ile kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine sunduğu katkı çok önemlidir. Kadın erkek eşitliğine sağladığı katkı, eski mülkiyet anlayışı ve sisteminin tümüyle terk edilmesi,  yenilikçi yapısı, yurttaş kavramanın altının çizilmesi, hiçbir sınıf ve zümrenin ayrıcalığını kabul etmemesi, birey ve toplum arasındaki dengeyi oluşturmaya çalışmasıyla, yaşadığımız coğrafyada örnek oluşturan toplumsal gelişime damgasını vurmuştur." dedi. 

Tunçer açıklamasını şöyle sürdürdü; "Medeni Kanun’un kabulünden bu yana geçen süre içinde kadınlar, kazanılmış haklarını daha ileriye taşıma mücadelesini hep sürdürmüşler, kadın birlikteliği ve gücü ile de ciddi kazanımlar elde etmişlerdir. Bugün geldiğimiz nokta da ise; kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadın bedeni ve yaşamı üzerinde tahakküm kuran, kadınları toplumsal hayattan uzaklaştıran bir ideolojik saldırı ile karşı karşıyayız.  Bu süreçte deneyimlerimizi paylaşmak, gücümüzü bir araya getirmek, ortak eylem ve ortak söylemde buluşmak oldukça önemlidir. Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümü olan bugün de; kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi mücadelesinde, üstümüze düşeni yapmaya ve haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu yoldan asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.Özgecan 3 gün önce bindiği dolmuşta yalnız kalınca tecavüze yeltenen cani dolmuş şoförüne  karşı çıktığı için katledildi. Sonrasında yakılıp ormana atıldı. Bu olay tüm yurtta büyük üzüntü, utanç ve nefret duyguları yarattı.  Son yıllarda toplumda ayrımcılık, ötekileştirme ve nefret söylemi arttı. Linç kültürü yaygınlaştı. Kadınlara şiddet giderek arttı. Son 6 yılda 4 bin kadın öldürüldü. Birileri hem de bu ülkeyi yönetenler söylemleri ile bu ortamın yaratılmasına yardım ettiler."

MAKDER'İN AÇIKLAMASI

Malatya Avukat Kâtipleri ve Sekreterleri Derneği (MAKDER) yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada ise "Arkadaşlar bu gün burada toplanma sebebimiz sevgili kardeşimiz rahmetli Özgecan aslanın katledilmesini protesto etmek ve katillerini lanetlemektir." denildi.

MAKDER'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Bildiğiniz üzere ülkemizde ve dünyada kadınlarımıza karşı kötü muamele ve şiddet olayları gün geçtikçe artarak çoğalmaktadır. Buna bir son demenin vakti geldi de geçiyor. İster açık, ister kapalı, nasıl giyinirse giyinsin hiçbir kadınımız kötü muameleye tacize ve tecavüze uğramamalı.Arkadaşlar, çevremize baktığımızda okul önleri, kafeteryalar, toplu ulaşım araçları, mahallelerimiz ve evlerimiz sizce ne kadar güvenilir. Bu olayların temelinde eğitim, yetişme tarzı ve aileler karşımıza çıkıyor. Ailelerimize, öğretmenlerimize, büyük iş düşüyor. Lütfen menfaatlerimizi bir kenara bırakıp çocuklarımıza gerçek sevgiyi insan sevgisini ve doğru insanın nasıl olmasını öğretelim."

ORTAK PLATFORM

Malatya Ortak Değerler Platformu, Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşanan vahşi cinayeti kınadı. 

Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama yapan platform adına konuşan Enes Tarım, “Bu cinayetlerin tekrardan işlenmemesi için idam cezasının yeniden getirilmesini istiyoruz”dedi. 

Tarım, ''Tarsus’ta hunharca katledilen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan kardeşimizin maruz kaldığı muamele ve hiçbir kutsalı kalmayan, gözü dönmüş güruh tarafından hunharca katledilmesi, sekülerimizin ve seküler eğitimin insanlığı hangi derekeye düşürdüğünü göstermesi bakımından son derece manidar ve tüyler ürperticidir” dedi.

Kadına tacizi, tecavüzü ve şiddeti nefretle kınadıklarını belirten Tarım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunu yapanları da lanetliyoruz. Bu ve buna benzer olaylar gösteriyor ki artık kadın ve çocuklarımız toplu taşıma araçlarında güvende değiller. Toplum olarak nereye gittiğimizi sorgulama vakti geldi. İnsanlıktan nasibini almamış bu hapis ruhlu insanlar bir daha böyle bir şeye teşebbüs etmemeleri için idam cezasının yeniden getirilmesini istiyoruz. Toplumsal öfkenin dinmesi huzur ve sükûnun temini için bu cezayı istemek insani ve İslami bir sorumluluktur. Sorumluluğunun bilincinde olan bu ülkenin insanları olarak iyi insan yetiştirme cehalet ile mücadele etmek için eğitim sistemimiz sorgulanmalı ve neyi nasıl düzelteceğimizi zaman geçmeden tartışmalıyız.”

MYMD TEPKİSİ..

Malatya Yeşilyurt Muhtarlar Dernek Başkanı Süleyman Şahpaz, Özgecan Aslan cinayetini lanetleyerek, “Kadınlara yönelik yapılan her türlü şiddet ve saldırıyı kınıyoruz” dedi. 

Malatya Yeşilyurt Muhtarlar Dernek Başkanı Süleyman Şahbaz ve Başkan Yardımcısı İsmail Kurtoğlu, Anadolu Basın Birliği Derneği’nde yaptığı basın açıklamasında, Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşanan cinayetin felaket ve insanın kanını donduran bir olay olarak yorumladı. Şahbaz, Türkiye'de büyük tepkilere yol açan vahşi cinayeti öğrendiklerinde üzüldüklerini belirterek “İnşallah bu yaşanan bu olayların bir daha yaşanmamasıdır” dedi.

 

Şahbaz, Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın katil zanlılarının en ağır şekilde cezalandırılmasını dile getirerek, “Bizler Malatya Yeşilyurt Muhtarlar Derneği olarak kızımıza Allahtan rahmet, yakınlarına ve ülkemize baş sağlığı diliyoruz” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız