SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadının Sadece 4'te 1'i Çalışma Hayatında"

0
Güncellendi - 2016-06-02 16:41:26
A- A+ PAYLAŞ

Sendikacı kadınlar, “Kadının Çalışma Hayatındaki Yeri ve Önemi” hakkında önemli projelere imza atacaklarını belirttiler.

Eğitim-Bir-Sen 2 No’lu İnönü Üniversitesi Şubesi kadın komisyonunun öncülüğünde toplanan Malatya Eğitim-Bir-Sen, Memur-Sen, Büro-Sen ve Diyanet-Sen Kadın Komisyonları başkanları ve üyeleri ''Kadının Çalışma Hayatındaki Yeri ve Önemi'' başlıklı projeleri hakkında yürütecekleri çalışmaları kamuoyu ile paylaştılar.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde kadınların iş gücü olarak istihdama katılımı gerçek anlamda 1940’lardan sonra başlamıştır. Eğitimdeki ilerleme, teknolojik gelişme, sosyo-kültürel açıdan meydana gelen gelişmeler kadının istihdama katılımını olumlu yönde etkilemektedir. Fakat tüm bu gelişmeler iş hayatında kadının yerini yıllar geçtikçe artırsa da hala istenen oranda değil. Türkiye nüfusunu yarısı yani 39 milyonu kadın. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye’de 2014 yılında 25 ve daha yukarı yaşta olan ve okuma yazma bilmeyen toplam nüfus oranı yüzde 5,6 iken bu oran kadınlarda yüzde 9,2 erkeklerde ise yüzde 1,8’dir. Türk kadınının sadece dörtte biri çalışma hayatında yer alıyor. Kadınların işgücüne katılım oranını; eğitim seviyesinin her ne kadar yükselmiş olsa da istenen düzeye gelemeyişi ve kalıplaşmış geleneksel değer yargıları etkili olmaktadır. Bu düzeyi artırmanın tek yolu da eğitimden geçiyor.”

“KADIN İŞ GÜCÜ 2023 HEDEFLERİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Kadınların iş gücünde olmalarının büyük önem taşıdığının vurgulandığı açıklamada, “Kadın iş gücü Türkiye’nin 2023 hedefleri içinde büyük önem taşımaktadır. 2023 dünyasında 10 büyük ekonomi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’de nüfusun çok daha büyük bölümünün çalışma hayatına katılmasını hedeflemektedir. Bu süreçte kadınların iş hayatına katılımı ise büyük önem taşımaktadır.

AB’nin 20-64 yaş arasındaki kadınlarda 2020 yılı için belirlemiş olduğu istihdam hedefi yüzde 75 olarak yani, erkekler ile aynı orana sahip bir rakam hedeflenirken; Türkiye’de ise, 2023’e kadar kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 38’e çıkarmayı planlamaktadır. Diğer önemli bir durum ise, iş hayatının erkek egemen Türkiye’sinde ne yazık ki başarılı kadınları ön plana çıkartan, kadınların neden başarılı olduğunu anlatan ve diğer kadınları teşvik eden yazılar olabildiğince az. İronik bir gerçekte şu ki bu konuyla ilgili bir yazı yazmak da çoğu zaman erkeğe düşüyor. Kadın istihdamını, cinsiyetler arası fırsat eşitliğini ve kadının ulaşması gereken eğitim düzeyi ve ekonomik özgürlüğüne ulaşmasını sonuna kadar destekleyen İnönü Üniversitesi Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Kadın Komisyonu ve Memur-Sen Kadın Komisyonu olarak kadınların başarılarını anlatmanın ve yaymanın yine biz kadınlara düştüğüne inanmaktayız. Bu konuda gelecek yıllara yönelik proje hazırlıkları içerisinde olduğumuzu ve tüm projelerimizi büyük bir özenle hayata geçireceğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Pano01

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız