SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kadınlar Bu Hastalığa Dikkat !

A- A+ PAYLAŞ

Belirti vermiyor, nedeni bilinmediği için de tedavisi tam olarak yapılamıyor.

Polikistik Over Sendromu, doğurgan yaştaki kadınların yüzde 4-6’sında rastlanan bir hastalık. Op. Dr. Yurdanur Aktan, nedeni bilinmediği için tedavisi de tam olarak yapılamayan bu hastalığın uzun dönemdeki sonuçlarını öngörmenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Polikistik Over Sendromu (POC) bazen hiç belirti vermeyen ve kadınların rutin doktor kontrollerinde ortaya çıkan bir hastalık. Yumurtlamanın olmadığı, androjen hormonların yükseldiği, kıllanma ve şişmanlıkla tanımlanan bu hastalıkta, belirti vermeyen hasta oranının yüzde 20’lerde olması, dikkatli olmayı gerektiriyor. İnfertilite (kısırlık) nedeniyle başvuran kadınların yüzde 75’inde görülen hastalıkta gebelikte düşük, diyabet ve tansiyon yükselmesi ne daha sık rastlanıyor.

TESTOSTERON ARTIŞI

Levent Cerrahi ve Tanı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yurdanur Aktan, “Polikistik Over Sendromu”nun nedeninin tam olarak bilinmediğini, hastalığın genetik faktörlerinin çevresel faktörlerle birleşmesiyle ortaya çıktığının düşünüldüğünü söylüyor. Yumurtalıktan (over) en fazla salgılanan hormon androjen olduğu için POC’lu kadınlarda serbest testosteron seviyesinde artış görülüyor. Ultrasonda yumurtalıkların hacmi artıyor ve çok sayıda küçük kist meydana geliyor. Ancak POC’un tanısı için ultrason bulgusu şart görülmüyor. POC’un dışında kalan pek çok hastalıkta benzer klinik belirtiler olabileceği için ayırıcı tanı yapılması büyük önem taşıyor.

ŞİŞMANLIK VE ZAYIFLIK

Uzmanlar polikistik over sendromunda kilo verilmesi gerektiğini söylüyor ve “Kilo vermek yumurtlamaya (ovulasyon) olumlu etki yapıyor” diyor. Fazla kilonun yanında aşırı zayıflık hali de üreme sistemini olumsuz etkiliyor ve âdet düzenini bozuyor. Yüksek lif içeriği olan az yağlı yiyecekler, psikolojik stresten uzak kalmak, alkol ve sigara kullanımını kesmek hastalığın ilerleyişini engellemeye yarıyor.

Tedavide çeşitli hormon preparatları ve sıklıkla doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler) kullanılıyor. Op. Dr. Yurdanur Aktan, POC tedavisinin hastaya göre şekillendirilmesi gerektiğini söylüyor.

BUNLARA DİKKAT

•Uzun süreli âdet düzensizliği
•İki ay ve daha uzun aralıklarla âdet görmek veya hiç görmemek (Amenore)
•Bazen düzensiz ve aşırı kanamalı âdet görmek
•Androjen hormon artışına bağlı kıllanma, akne, yağlı deri gibi değişiklikler yaşamak
•Alt çene, üst dudak, göğüs, göbek çevresi ve uyluk iç yüzeyinde erkek tipi kıllanma görülmesi ve nadiren de olsa erkek tipi saç dökülmesine rastlanması.

GAZETE HABERTURK

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız