SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kadınlar Günü Etkinlikleri

A- A+ PAYLAŞ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bazı siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinde özel programlar yapıldı. CHP'deki programdan sonra eylemdeki Tekel işçileri de ziyaret edildi.

CHP'DE..
Cumhuriyet Halk Partisi il binasında düzenlenen törene İl Başkanı Celal Berktaş, Merkez ilçe başkanı Salih Özdemir, Kadın Kolları başkanı İnci Turfanda, İl Genel ve Belediye meclis üyeleri ile çok sayıda kadın üye ve konuk katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İl başkanı Celal Berktaş “Geçtiğimiz günlerde yapılan kara operasyonunda ülkesi için canını veren şehitlerimize Tanrı’dan rahmet diliyorum” diye başladığı konuşmasını özetle “ Kurtuluş savaşında kadın-erkek beraberce gerçekleştirilen bir mücadele ile aydınlanma ateşi yakılmıştır. Türk kadını dünyaya kara çarşafın altından ve kafes arkasından bakarken Cumhuriyet ile sosyal yaşamın içinde yer almıştır.” dedi.

CHP Kadın Kolları Komisyonu başkanı İnci Turfanda da özetle “Kadınların dünyası hep sıkıntılar, yokluk, yoksulluk, ve cehaletle örülmüştür. Kadınların şiddete, baskıya, cinsel istismara, ayrımcılığa maruz kalmadığı, siyasal yaşama ve iş yaşamına daha fazla katıldığı bir Türkiye dileğiyle bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum” dedi.

Partide yapılan kutlamaların ardından Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Kadınlar Kolu topluca Tekel işçilerini ziyaret etti. (İlk 2 fotoğraf CHP'den)

EĞİTİM BİR SEN'DE..
Eğitim-Bir-Sen Malatya Şubesi Kadınlar Komisyonu başkanı Kadriye Kıran sendikada yaptığı basın açıklamasında, "Kadınları kendi içinde kategorize eden anlayış 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü gölgeliyor" dedi.

Kıran; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü bir sapmanın tezahürüdür. Bizi biz yapan değerlerimizle tekrar kucaklaştığımızda Anneler Günü, Babalar Günü, Kadınlar Günü, Sevgililer Günü gibi ilgi ve sevginin bir güne indirgendiği sonra da yıl boyu ilgisizliğin, sevgisizliğin, samimiyetsizliğin egemen olduğu sapmanın yansıması uygulamalar sona erecek, analar, babalar, kadınlar her dakika baş tacı edilecektir.

Ülkemizde kadınların kadınlara bakışında da ciddi sosyolojik incelemelere konu olabilecek düzeyde sorun vardır. Kendisini kast’ın üst bölümlerinde gören; hemcinslerinden bazılarını sosyal, kültürel ve bilimsel açılardan sahip oldukları birikimi hiçe sayarak inançlarına ve kıyafetlerine göre alt sınıfta kategorize eden kadınların durumu sosyolojik ve psikolojik vakadır.

Üniversiteler başı örtülü öğrencilerle başı açık öğrencilerin kolkola neş’e içerisinde bilimsel çalışma yaptığı bilim yuvalarına dönüştürülmeli, resmi kurumlarda başörtülüler de emek ve hizmet üretebilmeli, TBMM’de başörtülü kadınlar da toplumsal yaşam organizasyonunun öznesi olarak milletvekili sıfatıyla yer bulabilmelidir.

Eğitim-Bir-Sen olarak, demokrasisi işlemeyen, meclisinin iradesi uygulanmayan, kadınların başörtüsünün; yasakçılığın, zorbalığın ve mahrumiyetin simgesi haline getirildiği bir ülkede, kadınların en temel insan haklarından olan eğitim ve çalışma hakları, hukuksuz ve tümüyle keyfi olarak ellerinden alındığı bir ortamda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, ‘kutlanacak özel bir gün ya da bayram’ olarak ele almak içimize sinmese de kadınların sorunsuz yarınlara kavuşması temennisiyle tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz”. dedi. (3. fotoğraf Eğitim Bir Sen'den)

KAMER'DE..
Merkezi Diyarbakır’da bulunan Kadın Merkezi Vakfı (KAMER) Malatya şubesinde de Kadınlar günü dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.

KAMER Malatya şubesi başkanı Gülcihan Yabaneri’de özetle “Uygar medeniyetler düzeyine erişebilmek için; Kadın-erkek el ele, yan yana eşit olarak birlikte yol almayı teklif ediyorus. Daha uygar ve gelişmiş olmak için, yasal düzenlemeler yapılırken kadınlarla çalışmayı ve yapılan düzenlemelerin etkin olabilmesi için tüm kurum ve kuruluşların eşgüdümlü işbirliğini geliştirmelerini öneriyoruz” dedi. (4. fotoğraf KAMER'den)

YEREL GÜNDEM GENÇLİK MECLİSİ..
Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile bayanların mutlu gününde onların yanlarında olduklarını göstermek için Yeni Cami alanında (Soykan Parkı) bayanlara karanfil hediye ettiler.

Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi üyelerinin ortak basın açıklamasını okuyan Gençlik Meclisi üyesi Seda Dülger “Yarınlarımıza umutla bakmamızı sağlamak için çok büyük fedakârlık gösteren Kadınlarımızın sorunlarının daha yoğun bir şekilde gündeme gelmesine vesile olan 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlamak ve onların bu sevinçlerine ortak olmak için Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi olarak yanlarında olduğumuzu belirtmek için buradayız” dedi.
Kadının; sevginin, merhametin, hoşgörünün ve fedakârlığın simgesi olduğunu belirten Dülger; kadınlara her şeyden önce kendisine annelik gibi kutsal bir görev verildiğini, yüreği sevgi dolu, ailesi için, vatanı için her türlü fedakârlığı yapabilecek, çiçek kadar nazik ve hassas bireyler olduğunu söyledi.. (5. ve 6. fotoğraf Yerel Gündem etkinliğinden)

MHP'DE..
MHP'nin Malatyalı MKYK Üyesi Saime Palancıoğlu da, Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "365 günün 1 günü kadınlara adeta sus payı olarak verilmiştir.Türk Kadını taşıdığı değeri ve sahip olduğu hakları hem Türk töresinden hem de İslam dininden almıştır.İslamiyet’ten çok önceki çağlardan itibaren “Hatun Kişi” olarak ad almış,”at binmiş” “ok atmış” “komutan ve askerlerle aynı sofrada lokma bölmüştür”.

Bu dönemde Türk kadını her zaman erkeği ile eşit hak ve özgürlüklere sahip olmuş,dini yada askeri toplantılara erkekleri ile birlikte katılmış,toplantıları yönetmiştir.Yurdumuzda Kurtuluş savaşı sırasında Türk Kadını saygınlığının sebebini tüm dünyaya bir kez daha ispat etmiştir.Kurtuluş savaşında yaşanan aklın alamayacağı kahramanlıkları gösteren kınalı kuzuları kınalayıp kınalayıp vatana kurban diye yollayan vatan sevgisini kınalı kuzulara böylesine kuvvetli aşılayan,Türk kadınları bununla da yetinmeyip,Kara Fatma,Nene Hatun,Asker Saime olup vatana kale,vatana sur,vatana siper olmuşlardır.Elif Elif yollara düşüp,sırtlarında cepheye mermi taşıdılar.

Hangi başka bir milletin kadınları böyle güçlü,böyle vatansever,böyle cesur ve bu kadar fedakar olabilir ki?.İşte bu özellikleri Türk kadınının saygınlığını kazanması için yeterli olmuştur.Türk erkeği anasının,eşinin kıymetini bilir.ondaki gücü,asaleti, zerafeti,cesareti ve özelliklerinin farkına varır.Bu yüzden ona hakkı olan saygıyı doğal olarak gösterir.

Günümüz Türkiyesi’nde Türk kadını tarlada hayat arkadaşı ile ekin işler,tarla sürer,hasat kaldırır.şehirde eşi ile hayatın yükünü ortaklaşa omuzlar,evinin kartalı,evinin çatısı olur.

Bugün dahi evladını teröre kurban verdiği halde,diğer yavrusunu gösterip buda vatana kurban olsun.Ağabeyinin yerine bunu da alın diyen analarımız,vatan sağ olsundan başka söz söylemeyen gelinlerimiz var.Bunların haklarını 1 gün ile ödememiz mümkün mü?.

Peygamber efendimiz ,Cenneti anaların ayakları altında gösterirken,bu yüce dinin mensuplarının kadın hakları ile ilgili bir sorunu olabilir mi?.Elbette olamaz.."dedi.

OTOBÜS BEDAVA..
Belediye otobüslerinin “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle gün boyu bayanlara ücretsiz hizmet vermesinden dolayı memnun olduklarını söyleyen bayanlar Malatya Belediyesi tarafından yapılan uygulamanın kadınlar adına çok önemli ve anlamlı olduğunu, ifade ettiler.

Belediye Başkanı Cemal Akın’a teşekkür eden bayanlar uygulamanın böylesine anlamlı bir günde uygulanmasının kendileri açısından sevindirici olduğunu belirterek, “Sene de bir günde olsa kutlanan Kadınlar gününde yapılan bu hizmetler gerçekten çok güzel. Böylesine anlamlı bu uygulamayı takdir ediyoruz.” dediler. (7. fotoğraf bu konuda)

TEKEL İŞÇİLERİNİ ZİYARET..
Malatya'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir grup kadın ve erkek toplu halde TEKEL Sigara Fabrikası'nı ziyaret ederek, burada eylemlerini sürdüren kadın işçilere destek verdi.

Aralarında DTP, EMEP, ÖDP ve KESK'e bağlı sendikalar ile İHD'nin de bulunduğu bir grup kadın ve erkek toplu halde İnönü Caddesi'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle yürüyüş yaparak, TEKEL Sigara Fabrikası'na gitti. Burada, kendilerini karşılayan TEKEL işçisi kadınlara karanfil veren grup, daha sonra fabrika sahasında davul zurna eşliğinde halay çekti. TEKEL'deki program olaysız bir şekilde sona erdi. (8. fotoğraf bu ziyaretten)

DERLEME: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız