SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kadınlar İlgisiz'

A- A+ PAYLAŞ

Dünyadaki birçok tıbbi organizasyon meme kanseri erken tanısının sağlanması için kendi kendine meme muayenesini tavsiye etmesine karşın, Türkiye'de kadınların bu konudaki uygulamaları yeterli düzeyde bulunmadı.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erkan Pehlivan, Gülsem Güneş ve Pınar Balaman'ın hazırladığı "Malatya İl Merkezinde 18 Yaş Üzeri Kadınların Kanserle İlgili Bazı Tutumları ve Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamaları" konulu araştırmada ilginç sonuçlara yer verildi.

"MEME KANSERİ İLK 3. SIRADA "
Meme kanserinin kadınlarda görülüne kanser türlerinde ilk sırada, kanser hastalıkları sıralamasında ise üçüncü sırada bulunduğu belirtilen raporda, "Türkiye'de ilk on kanser türü içerisinde meme kanseri, akciğer ve prostat kanserinden sonra üçüncü sırada görülmektedir. Meme kanseri ülkemizde kadınlarda görülen tüm kanserler içerisinde ise ilk sırada yer almaktadır. Meme kanseri gibi pek çok kanser türünde erken tanı, hastalığın etkin tedavisinde ve insan ömrünün uzatılmasında önemlidir. Kanserden kurtulma oranı, kanser erken teşhis edildiğinde yüzde 95 artabilir" denildi.

"DÜNYADA İLGİ GÖRÜYOR, TÜRKİYE'DE İLGİ YOK"
Kadınların kendi kendine meme muayenesinin önemli olduğu ve bu uygulamanın dünyada yaygınlaştığı belirtilerek şu bilgiler aktarıldı, "Dünyadaki birçok tıbbi organizasyon meme kanseri erken tanısının sağlanması için kendi kendine meme muayenesini tavsiye etmektedir. Meme kanserinde ilk belirtilerin genellikle ele gelen bir kitle ile ortaya çıkması, memedeki bir kitleyi bulmada kadının kendi kendine meme muayenesinin önemini ortaya koymaktadır. Kadının kendi kendine meme muayenesini yapması şüpheli bir
kitle varlığında profesyonellere ve diğer kesin tanı yöntemlerine başvuruda başlangıç davranışı olarak kabul edilebilir. Her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadının mamografi ve klinik meme muayenesi gibi kesin tanı yöntemlerine karşı daha duyarlı olacağı düşünülebilir. Bu anlamda bir kadının her ay kendi kendine meme muayenesini yapması yaşamsal bir öneme sahiptir. Bununla birlikte Türkiye'de yapılan çalışmalarda kadınların büyük çoğunluğunun kendi kendine meme muayenesini yapmadığı belirlenmiştir."

"Malatya İl Merkezinde 18 Yaş Üzeri Kadınların Kanserle İlgili Bazı Tutumları ve Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamaları" araştırması ile ilgili olarak ise, "Kadınların yüzde 68'2'sine göre kanser önlenebilir bir hastalık, yüzde 73,6'sina göre tedavi edilebilir ve yüzde 91,1'ine göre ise erken tanı ile hayatta kalma şansının arttığı bir hastalıktır. Kadınların yüzde 43,3'ü kendi kendine meme muayenesi yaptığını belirtmiştir. Sonuç olarak, yetişkin çağdaki kadınların kanser konusundaki olumlu tutumlarına karşılık kendi kendine meme muayenesini uygulamaları yeterli düzeyde bulunmamıştır" şeklinde bilgi verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız