SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kadınlara Madde Bağımlılığını Anlattı

0
Güncellendi - 2016-04-07 02:25:46
Kadınlara Madde Bağımlılığını Anlattı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi bilinçlendirme konferanslarına devam ediyor. Şahnahan Semt Konağında Şahnahanlı mahalle sakinlerine Büyükşehir Belediyesi Aile Danışma Merkezi’nden Aile Uzmanı Zehra Sönmez tarafından “Madde Bağımlılığı ve Korunma Yolları” anlatıldı.

Zehra Sönmez, İnsanları zararlı alışkanlıklara yönlendiren sebeplerin; olumsuz çevreyle ile ilgili sebepler, merak, özenti ve taklit duygularıyla ilgili sebepler ve mutsuzluk sebepleri olarak sıralarken, başlıca zararlı alışkanlıkların ise alkol, sigara, uyuşturucu ve kumar olduğunu söyledi.

Sönmez, “Zararlı alışkanlıkların sebepleri oldukça fazladır. Cehalet, kötü arkadaş grupları, kötüleri taklit etme, ahlaki değerlerin zayıflaması, işsizlik, uyuşturucu madde karışımı ilaçların kullanımı, kutlama ve eğlence partileri, stres, amaçsızlık, ümitsizlik, geçimsizlik, “bir defa denemekten bir şey olmaz” gibi düşünceler zararlı alışkanlıklara sebebiyet vermektedir” dedi.

Sönmez, sigarada 4000 çeşit zararlı maddenin bulunduğunu ve bu maddelerin, beyin ve gırtlak kanserinin %99’unu, damar tıkanıklarının %90’ını ve akciğer kanserinin de %90’ını tetiklediğini vurguladı.

Sönmez, “Bir diğer zararlı alışkanlıkta alkol bağımlılığıdır. Alkol asla bir gıda değildir. Alkol için söylenmiş güzel sözlere, aldatıcı reklâmlara aldanmamalıyız. Alkol ilâç olmadığı gibi, alkollü içkiler iştah açıcı da değildir. Alkol, felç, kalp, karaciğer, böbrek ve damar hastalıklarına neden olmaktadır. Alkol kullananlarda, yorgunluk, halsizlik, kusma, gastrit, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon ve baş ağrıları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar” dedi.

Uyuşturucuyu beyin ve akıl sağlığının düşmanı olarak tanımlayan Sönmez, orta derecede kuvvetli bir gram uyuşturucu bir milyon beyin hücresini öldürdüğünü söyleyerek, uyuşturucunun fiziksel etkilerini; bitkinlik, gözde kanlanma, kabızlık, yürüme bozukluğu, solunum güçlüğü, dalgınlık, uyku bozukluğu, terleme, titreme ve dengesizlik olarak tanımladı.

Zehra Sönmez, “Madde kullanan gençlerde ortak bazı özellikler görülmektedir. Bunlar; ani tepki verme, saldırgan ya da asi davranma, Davranış bozukluğu, çabuk heyecanlanma, yaşıtlarından aşırı etkilenme” gibi tepkilerin olduğunu dile getirdi.

Program sonunda Şahnahan mahalle sakinleri Aile Uzmanı Zehra Sönmez’e çeşitli sorular yöneltip sunumlarından dolayı teşekkür ettiler.

Bülten

a2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız