SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kadınlara Özgü Kutsal Meslek..'

A- A+ PAYLAŞ

5 Mayıs Dünya Ebeler Günü, İnönü Üniversitesi'ne bağlı Malatya Sağlık Yüksekokulu'nda düzenlenen bir törenle kutlandı.

Kutlamaya ilişkin üniversitenin basın bülteni şöyle:

"Malatya Sağlık Yüksekokulumuz 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’nü düzenlediği bir programla kutladı.

Hoca Ahmet Yesevi konferans salonunda düzenlen programa Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, rektör yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Tuncer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı Malatya Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Behice Erci yaptı.

Ebelik, tarihinin çok eski dönemlerinden bu yana uygulanan bir tıbbi meslek olduğunu belirten Prof. Dr. Behice Erci, ebeliğin 1909 yılına kadar anadan kıza geçen, görgü ve deneyime dayanan meslek olarak görüldüğünü, ülkemizde 1937 yılında doğumevleri bünyesinde köy ebe okullarının açılmasıyla ebelik eğitimine geçildiğini söyledi. 1997-1998 eğitim öğretim yılında Sağlık Yüksekokullarında ebelik alanında lisans programlarının açıldığını ancak halen doktora programının bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Erci, ülkemizde kişi başına düşen ebe sayısının Avrupa’ya oranla çok düşük olduğunu vurguladı.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Tuncer ise şunları söyledi: “Ebelik, doğal doğum yolunda yapılan koruyucu bir meslektir. Ebelik mesleğinin temelinde sorgulamadan sunulan bir annelik şefkati vardır. Belki de bu yüzden ebelik mesleği kadınlara özgü kutsal bir meslek olmuştur.
Ebelikte birer profesyonel olarak yetişmeyi, toplumdaki kadın ve çocukların sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik yüksek nitelikte hizmet sunmayı, evrensel ve kültürel değerleri gelişmiş, yaşam boyu öğrenmeyi misyon edinen siz kıymetli sağlık çalışanlarımız sayesinde ülke genelinde anne ve bebek sağlığında önemli mesafeler kat edilmiş, gelişmiş ülkeler arasında sayılmamızda sizlerin emekleri ile hak ettiğimiz haklı gururumuzu yaşıyoruz.”

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Süheyla Ünal ise şöyle konuştu: “Doğum öncesi ve doğum sırasında karşılaşılan sorunlar bireyde yaşam boyu taşıyacağı izlere katkılar oluşturduğu için yaşama sağlıklı başlamak oldukça önemlidir. Doğum öncesinde gebeliğin izlenmesi, risklerin saptanması her şey yolundaysa normal yollardan doğum yaptırılması, yeni doğana bakım yapılması konusunda danışmanlık hizmetinin verilmesinde ve ergenlikten menopoza kadar üreme sağlığı konusunda sorumluluk taşıyan ebelerin güncel bilgilerle donatılmış olması, becerilerinin gelişmiş olması, daha sağlıklı bir toplumun oluşmasında oldukça önem taşıyor.”

Yapılan konuşmalardan sonra Malatya Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan bir gurup tarafından müzik dinletisi sunuldu ve ardından Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin tarafından “Hücre/Gen Tedavisinde Güncel Uygulamalar” konulu konferans verildi.

Konferansında, kök hücreler konusunda dünyada ve ülkemizdeki gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Fikrettin Şahin, kök hücre ve kök hücre teknolojisinin kullanım alanları konularında detaylı bilgiler verdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız