SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kadınlarda 3 Kat Fazla'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "İltihaplı Romatizmal Hastalıklar" konulu bilgilendirme toplantısında iki uzman tarafından konuya ilişkin açıklamalar yapıldı.

Belediye Basın Bürosu'nun bilgilendirme toplantısına ilişkin bülteni şöyle:

"..Malatya Belediyesi ile Sağlık Gönüllüleri Türkiye Derneği’nin müşterek olarak düzenlediği ve konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zuhal Altay ile Yrd. Doç. Dr. Özlem Baysal’ın katıldıkları “İltihaplı Romatizmal Hastalıklar” konulu bilgilendirme toplantısına Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

26 Nisan 2008 Cumartesi günü Belediye Konferans Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Günaydın, Prof. Dr. Zuhal Altay, Yrd. Doç. Dr. Özlem Baysal ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zuhal Altay ile Yrd. Doç. Dr. Özlem Baysal, “İltihaplı Romatizmal Hastalıklar” hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.

Konuşmacılar özetle şunları söylediler.

"Romatoid Artrit (RA) en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Eklemlerde ağrı, şişlik, katılık ve fonksiyon kaybına neden olan iltihabi bir romatizmadır. Bu bulgular kontrol altına alınabileceği gibi, tedavi edilmezse ömür boyu devam eder. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülür. Görülme sıklığı 30-50 yaşlarında artmakla birlikte, çocuklarda ve gençlerde de görülebilmektedir.

RA da bağışıklık sistemi bozulmuştur ve vücut kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı bir savunma başlatır. Eklemlerde iltihap hücreleri toplanır ve bu hücrelerden dokulara zarar verecek maddeler salgılanır. Hala Romatoid Artritte, bağışıklık sisteminin vücudun kendisine savaş açmasına yol açan nedenler tam olarak bilinmemektedir. RA direkt olarak anneden babadan çocuğa geçen genetik bir hastalık değildir. Bir çok araştırmacı RA nin başlangıcında enfeksiyonun rolü olabileceğini düşünmektedir, ancak kanıtlanmış değildir. Bu nedenle RA bulaşıcı bir hastalık değildir. Genelde eklemler simetrik olarak tutulur. Sıklıkla el bilekleri ve ele yakın parmak eklemleri etkilenir.

Eklemler dışında göz, kalp, akciğerler, tükürük bezleri, kan hücreleri de etkilenir.

Kronik bir durumdur. Alevlenmelerle seyreder. RA ilerledikçe, eklemi destekleyen ve dengede tutan kaslar, bağlar ve tendonlar zayıflar ve normal işlev göremez hale gelir.

Hastalığın ilk bir-iki yılı içinde kemiklerde hasar meydana gelir. Bu nedenle hastalığın erken tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

Kalıcı ,sürekli ağrısı olan, vücudun her yanındaki eklemlerde şişlik olan kişiler RA taraması için mutlaka hekime başvurmalıdır. RA tanısının konmasını sağlayan tek bir test bulunmamaktadır. Tanı eklem iltihabı varlığında olası diğer nedenlerin elimine edilmesiyle konulduğunu belirtiler.

Uzmanlar program sonunda dinleyicilerden gelen soruları da cevapladılar.
2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız