SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadınlarda Artıyor.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:34:02
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Harputluoğlu, 2030 yılında dünyada kanser hastası sayısının 27 milyona, kanser nedeniyle ölümlerin ise 17 milyona çıkmasının beklendiğini belirtti. 

Harputluoğlu, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplantı Salonu'ndaki panelde, kanser konusunda Türkiye'de tedavi amaçlı uygulamalar bulunurken, gelişmiş ülkelerde kanserin önlenmesi amacıyla çalışmalar yapıldığına dikkati çekti. 

Aile hekimlerine seslenen Harputluoğlu, hastalığı önlemenin aile hekimlerinin elinde olduğunu belirtti. Hekimlerin vakaları erken teşhis etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Harputluoğlu, 2005 yılı rakamlarına göre, dünyada yıllık 12 milyon kanser hastası olduğunu, bunun 7 milyonun kaybedildiğini kaydetti. 

Dünyada 25-30 milyon kanser hastası bulunduğunu anlatan Harputluoğlu, tüm ölümlerin yüzde 10-12'sinin kanserden kaynaklandığını ifade etti. Harputluoğlu, 2030 yılında kanser hastası sayısının 27 milyona, ölüm sayısının da 17 milyona çıkmasının beklendiğini belirterek, kanser olup hayatını devam ettirenlerin sayısının da 75 milyona yükseleceğini vurguladı. 

Erkeklerde akciğer, mide ve mesane kanserinin, kadınlarda da meme ve mide kanseri oranlarının yüksek olduğunu dile getiren Harputluoğlu, kadınlarda akciğer kanseri oranının yükselmeye başladığını söyledi. 

Rahim ağzı kanserini önlemek için yapılan HPV aşısına işaret eden Harputluoğlu, yılda bin 100 kişinin bu kansere yakalandığı Türkiye'de vakaların artmaması için HPV aşısının ücretsiz yapılan aşılar arasına dahil edilmesini beklediklerini belirtti. Harputluoğlu, ''Devlet bu aşıyı rutine koyma taraftarı, ama maliyet yüksek. İleride fiyatının düşeceğini tahmin ediyoruz. Sizlerin aşılayacağınız grup biraz riskli. Genç, evlenmemiş bayan grubu. Bunu hastaya ve hasta yakına anlatmakta zorlanıyorsunuz'' ifadesini kullandı. 

Malatya Toplum Sağlığı Merkezi Başhekimi Serhat Öztürk de dünyada kansere bağlı ölümlerin ikinci sırada yer aldığını belirterek, kanserin herkesi çok yakından ilgilendiren en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. 

Malatya Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlu hekimi Serpil Kaya Karadağ da panelde KETEM'in çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Panele, Aile Sağlığı Merkezi hekimleri katıldı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız