SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kadınlarda Oran Yüzde 63..'

A- A+ PAYLAŞ

Metabolik Sendrom Derneği'nin yürüttüğü "PURE Türkiye Sağlık Çalışması" kapsamında 5 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre obezite olan kadınların oranı yüzde 63.2 seviyesinde. Araştırma sonuçları obezite tehlikesini bir kez daha ortaya koyarken, erkeklerde bu oran yüzde 32 olarak belirlendi.

Metabolik Sendrom Derneği tarafından yürütülen PURE Türkiye Sağlık Çalışması sonuçlandı. 17 ülkede, değişik gelir gruplarından, değişik yaşam tarzları olan 35 - 70 yaş arası yaklaşık 135 bin 500 kişi üzerinde 12 yıl boyunca izlenerek gerçekleştirilen araştırma, Türkiye'de 5 bin kişi üzerinde yapıldı. 8 ilde kentsel ve kırsal bölgelerde yapılan araştırma, bireylerin yaşam biçimi, risk faktörleri ve kronik hastalıklardaki değişikliklerin izlenmesine yönelik olarak yürütüldü.

Çevresel ve sosyal etkenler, bireylerin yaşam tercihleri (beslenme, aktivite vb.) ile risk faktörlerinin düzeyi, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki göreceli etkilerini değerlendirmek ve sosyal değişikliklerin zamanla davranışları ve risk faktörlerinin düzeyini etkileyip etkilemediğini belirlemek amacıyla yapılan araştırmanın sonuçları The Marmara Otel'de düzenlen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıya Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve PURE Çalışması Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Prof. Dr. Sadi Güleç, Prof. Dr. Yüksel Altıntaş, Dr. Arzu Akalın, Dr. Burcu Tümerdem Çalık katıldı. Toplantıda söz alan Dr. Arzu Akalın, araştırmanın 17 ülkede 12 yıllık ileriye dönük epidemiyolojik bir araştırma olduğunu ifade ederek, "Kentsel ve kırsal alanlarda risk faktörleri, yaşam tarzları, kronik hastalıklar olmak üzere birçok konuda araştırma yaptık. Bu araştırmanın Türkiye ayağı Metabolik Sendrom Derneği tarafından yürütüldü" dedi.
Dr. Burcu Tümerdem Çalık ise kentsel olarak büyük il ve ilçelerle kırsalda belediyesi olmayan, nüfusu 10 binin altında olan yerlerde bu araştırmayı yaptıklarını söyledi.

Araştırmanın ilk bölümüne Mart 2008'de başlandığını ve 1 sene de tamamlandığını kaydeden Çalık, "İstanbul, Kocaeli, Nevşehir, Aydın, Antalya, Samsun, Malatya ve Gaziantep'te yapıldı. Toplam 4 bin 57 kişi pure çalışmasına alındı. 35-70 yaş arası 2 bin 465 kadın, 1594 erkek katılımcı çalışmada yer aldı" şeklinde konuştu.

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve PURE Çalışması Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Aytekin Oğuz ise tütün ve alkol kullanma oranlarını araştırdıklarını ifade ederek, "Tütün kullananların yüzde 15'i daha önce kullanıyormuş ve bırakmış, yüzde 5.9'u da alkol kullanıyormuş bırakmış. Yüzde 29 oranında tütün kullanımı söz konusu. Alkol kullanımın ise yüzde 6.8. yüzde 87.3 hiç alkol kullanmamış, yüzde 56.1 ise hiç tütün kullanmamış. Yüzde 42 oranında hipertansiyon söz konusu. Hipertansiyon oranı kadınlarda yüzde 45, erkeklerde ise yüzde 35. diyabetli
oranı ise 14.7. kan şekeri 100-120 arasında olan yüzde 9.6" dedi.

TURDEP'in 1997'de yaptığı araştırmada 55-60 yaş arasında diyabet oranının yüzde 20 oranında olduğunu, şimdi ise bu oranın yüzde 30'lara ulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Aytekin Oğuz, "Bu da çok tehlikeli. Kadınlarda da diyabet oranı erkeklere göre yüksek. Bel çevresi genişliği kadınlarda 43.5, erkeklerde ise 41.4. kırsal kesimlerde obezite yüzde 54.6 iken, kentsel kesimlerde ise yüzde 55 oranında. Yüzde 27-30 arasında ise fazla kilolu olan var. Orta gelirli olan vatandaşlarda obezitenin daha az olduğu
görülüyor. Kadınlarda obezite oranı 63.2, erkeklerde ise yüzde 32" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Aytekin Oğuz, araştırmaya katılanların yüzde 12.5'inin kansızlık sorunu yaşadığını ifade etti. Bu oranın yüzde 50'sinin nedeninin demir eksikliği olduğunu kaydeden Oğuz, "Oturarak geçirilen amanı da araştırdık. Çok fazla oturuyoruz. 35-70 yaş arasında erkeklerde hafta içi 6.3, kadınlarda 6.2 saat. Hafta sonunda ise erkeklerde 6.2, kadınlarda 6.5 oranında. EKG'si normal olanların oranı da yüzde 68.6, normal dışı ise yüzde 31.4. Günlük 2000 kalori, 95 gram protein, 90 gram yağ, 250-300 gram
karbonhidrat kullanılıyor. Kolesterol miktarı 350-400 mg. Bu verilerle yağın çok fazla kullanıldığını görüyoruz. Geçim sıkıntısı yüzde 15 oranında. 4 hafta boyunca yiyecek kıtlığı çeken yüzde 15. Giyecek alma sıkıntısı yüzde 16-17, fatura ödeme sıkıntısı ise yüzde 20" dedi.

Kadınların 63.2'sinin obezite olduğunu ortaya koyan araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Yüksel Altıntaş ise, "Kadınlarda adet öncesindeki bir haftalık dönemde çok fazla tatlı yeme alışkanlığı oluyor. Bu bir hafta boyunca çok fazla karbonhidrat ve tatlı tükettikleri için, diğer 3 hafta diyet yapsalar bile bunu eritmek çok zor oluyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sadi Güleç de neden tüm araştırma alanlarında kadınlarda çıkan sonuçların, erkeklerden daha fazla olduğunun sorulması üzerine, "Bir tane oran fazla çıkarsa, bu diğer oranlara da aks ediyor" dedi.

Toplantı sonunda iki önemli noktaya dikkat çeken Prof. Dr. Aytekin Oğuz, "Hipertansiyon kontrol oranı yüzde 34 ve bu da ABD ile eşit. Öte yandan diyabet oranının gittikçe yükseldiğini görüyoruz. Bu da çok önemli tehlike" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız