SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadınları Daha Güçlü Kıldı"

A- A+ PAYLAŞ
 
AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Malatya’da şu ana kadar dağıtılan mikrokredi miktarının 1 Milyon 400 Bin TL’ye ulaştığını açıkladı. Özellikle girişimci kadınlar için yaratılan iş kurma fırsatının kadınları daha güçlü kıldığını ifade eden Çalık, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün yeni bir uygulaması olarak, krediden yararlanan tüm kadınlara hayat sigortası yapıldığını duyurdu. 
 
Malatya'da 2009 yılında, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle başlatılan mikrokredi uygulaması hakkında bilgi veren Milletvekili Öznur Çalık, 1 Milyon 400 Bin TL’lik dağıtılan kredi karşılığında 1 Milyon 30 Bin TL’lik geri kredi ödemesi yapıldığını ifade etti. Kredi uygulaması başlatıldığından bu yana yararlanan kişi sayısının 1300’e ulaştığını ifade eden Çalık, 656 kişinin de sabit üye olarak kayıtlarının bulunduğunu söyledi. Mikrokredi uygulamasının yararlanıcılarının kadınlar olduğunu belirten Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
“Bizim Hükümet olarak anlayışımız, yoksulluğun utanılacak değil, değiştirilecek bir statü olduğu yönündedir. Bunun en açık ispatını bütçelerimizde sosyal politikalar için ayrılan miktarlar ortaya koymaktadır. Bakınız; 2002 bütçesinde faiz için ayrılan miktar yüzde 44.8 iken sosyal amaçlı harcamalar için öngörülen pay sadece yüzde 14.5 idi. 2011 Bütçemizde ise faiz için ayrılan payın yüzde 15’lere gerilediğini; sosyal harcamalarımız için ise yüzde 29’luk bir payın öngörüldüğünü görüyoruz. 10 yıldır gerçek ihtiyaç sahiplerine erişiyor, onlar için geçici kolaylıklar değil; kalıcı çözümler yaratıyoruz. Bu sayede, tüm dünyada yoksullukla mücadelede 2015’e kadar evrensel kriter olarak aşılması öngörülen 1 Doların altında yaşayan insanın kalmaması hedefine biz çoktan ulaştık. Sayın Başbakanımızın da sosyal politika üretmenin çok önemli amaçlarından biri olarak desteklediği mikrokredi uygulaması bu anlamda en önemli araçlarımızdan biri oldu. Bu uygulama, Bangladeşli Profesör Muhammed Yunus’a 2006’da Nobel Barış Ödülünü kazandıran bir sistem ve çok somut, çok anlamlı geri dönüşler almamızı sağlıyor. Malatyamızda da İl Özel İdaremiz, Belediyemiz ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfımızın işbirliği ile 1300 hanım kardeşimize destek olundu, kendi işlerine sahip olmaları sağlandı.”
 
Açlığın, evsizliğin ya da çıplaklığın telafi edilebileceğini ancak asıl güç olanın insanlara çalışmak ve üretmenin manevi tatminini kazandırmak olduğunu sözlerine ekleyen Öznur Çalık, “İnsanın kendi emeğiyle aldığı bir dilim ekmek bütün pastalardan daha tatlıdır. Tüm vatandaşlarımızın; özellikle kadınlarımızın çalışmak ve üretmek için erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmasına büyük önem veriyoruz. Bu yüzden mikrokredi uygulamalarımızdan kadınlarımızın yararlanmalarını destekliyoruz. İmkanı olmayan girişimci kadınlarımız bu sayede hem ekonomik ve psikolojik yönden güçlenerek toplumu kalkındırıyor hem de çevrelerindeki diğer kadınlara da daha nitelikli ve donanımlı olabilmek için çalışmak yolunda örnek oluyorlar. Bu bizim için, Malatyalı kadınlarımız için muhteşem bir kazanç.” dedi. 
 
Öznur Çalık, kredinin halihazırda Merkezde ve Battalgazi’de dağıtımının sürdürüldüğünü belirterek Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün yeni bir uygulaması hakkında da bilgi verdi. Uygulama ile, krediden faydalanan tüm kadınlara hayat sigortası yapıldığını aktaran Çalık, deprem gibi doğal afetler, yangın gibi kazalar ya da terörün sebep olduğu zararların karşılığında hayat sigortası olan kadınların 10.000 TL tazminat hakkı olacağını kaydetti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız