SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kadınlı Birahaneye Kapatma

A- A+ PAYLAŞ

TUNCELİ Belediyesi, ‘yasaya aykırı' kadın garson çalıştırdıkları gerekçesiyle 3 birahaneyi süresiz kapattı.
Tunceli’de Demokratik Haklar Federasyonu üyeleri, 2 gün önce kadın garson çalıştıran işyerlerine karşı yaptığı yürüyüş sırasında birahanelerin önünden geçilirken buradaki kişilerle yürüyüştekiler arasında arbede çıktı. Arbede sırasında bazı birahanelerin camları kırıldı. Bu eylemden sonra Tunceli’de kadın garson çalıştıran 9 birahane, çalıştırdıkları kadınların tamamını gönderdi.

İlk kez bir kadın garson çalıştıran ‘Bermuda Birahanesi' sahibi Hüseyin Öztürk, bundan böyle kadın garson çalıştırmayacağını söyledi. Kadın garsonları, protesto yürüyüşü öncesinde gönderdiğini anlatan Öztürk, şöyle dedi:

“Zaten kadın garsonları protesto yürüyüşünden önce göndermiştik. Bundan böyle bayan garson çalıştırmayı düşünmüyoruz. Ama anlamadığımız bir durum ile karşılaştık. Bayan garsonları gönderdiğimiz halde mekanımız basıldı ve camlarımız kırıldı. İşyerimiz zarar gördü. Bundan böyle kadın garson çalıştırmayacağız ve herkesin gelip oturabileceği bir restoran olarak işimize devam etmeyi düşünüyoruz.”

‘Bermuda Birahanesi'nde babasıyla birlikte çalışan Sinan Öztürk ise, işyerinde daha önce kadın garsonlar çalıştığını belirterek, “Tepkiler artınca bunları gönderdik. Yürüyüş ve protesto öncesi kadın yoktu işyerimizde. Bize neden böyle bir tepki verildi bilmiyoruz” dedi.

Kadın garsonların fuhuş yaparak ahlaki çöküntüye neden oldukları yönünde dedikoduların kent merkezinde yayıldığını anlatan Öztürk, “Bizim işyerimizde daha önce çalışan kadın garsonlar sadece müşteriye servis yapıyordu. Kesinlikle fuhuş söz konusu olmadı. Ekmek parası için çalışıyorlardı. Bu durumu kabul etmiyorum. Artık kadın garson getirmeyeceğiz ama diğer işyerleri getirir mi bilemem. Şu an kadın garson çalıştıran 9 işyerinin tamamı, kadın garsonları gönderdi” diye konuştu.

3 BİRAHANE SÜRESİZ KAPATILDI

Kadın garson çalıştıran birahanelerden 3'ü polisin yaptığı denetim sırasında alınan rapor ve belediyenin aldığı kararla süresiz kapatıldı. Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin, Tunceli'de kadın garson çalıştıran ve kapatılan 3 birahane konusunda yaptığı açıklamada yasa gereklerinin yerine getirildiğini söyledi. Birahanelerin düzenli denetlendiğini anlatan Başkan Şahin, “Belediye olarak zaman zaman bu birahaneleri denetliyo ve bulduğumuz eksiklikler sonrası gerekli cezai yaptırımları uyguluyorduk. Bizim ruhsatları tamamen iptal etmek gibi durumumuz yok. Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı denetimler sonucu bize gönderilen tutanaklarda bu işyerlerinin birahane gibi değil farklı işletildiği yönünde rapor gelmesi üzerine biz de belediye kanunlarını uygulayarak 3 işyerini süresiz kapattık” diye konuştu.

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, birahanelerde çalışan kadınların yozlaşmanın bir sonucu olduğunu belirterek, sözlerini şöylü sürdürdü:

“Aslında Tunceli'de çok sayıda birahane var ama kadın garson çalıştıran birahane sayısı 9 idi. İçki içilmesine karşı değiliz bu durum yanlış anlaşılıyor. Kadın garson çalıştırmayan birahaneler de var. Onlarda hiçbir sorun söz konusu değil. Kadın garson çalıştıran 9 birahane normal birahane gibi işletilmiyor, farklı işler yapıldığı için halk tepki gösteriyor. Bütün Tunceli halkı ilimizdeki yozlaşmanın asıl nedeni olarak, kadın garson çalıştıran işyerlerini görüyor, evdeki kadınlara gösterilen şiddetin nedeni olarak görüyor. Buraya giden babalar çocuk ve eşlerine ı ilgisiz kalıyor. Bu birahanelere giden erkekler eve döndüklerinde eş ve çocuklarına şiddet uyguluyor. Maddi, gerek manevi olarak zarar verildiği için halk doğal olarak tepki gösteriyor.”

Tunceli'de bulunan Dersim Alevi Kültür Akademisi Derneği Başkanı Aysel Doğan da insanların birahanelere gidip içki içmesine karşı olmadıklarını ancak, buralara gidip içki içenlerin evdeki çocuklarının aç kalmasına karşı olduklarını söyledi. Doğan, bir kadın olarak bu birahanelerde kadınların çalıştırılmasına karşı olduğunu bildirirken şöyle devam etti:

“Siyaseten de kadınların bu işyerlerinde çalışmasına karşıyım. Çünkü kadının yalnız ruhsal değil, bedensel olarak da orada kullanımı var. Eğer birahaneler normal medeni bir şekilde statüsüne göre kullanılırsa herkes gider oturur. Sistemin yarattığı boşluklardan dolayı çok birahaneler açılıyor ve bu tür sonuçlar çıkıyor. Belediye de kendine düşen görevi yaparak denetimler sonucu yasaya aykırı çalışan işyerlerine gerekli yaptırımları uygulamak durumunda. Biz Dersimliler olarak kadın bedenlerinin birahanelerde teşhir edilmesine kesinlikle karşıyız. Bu Dersim'e yakışmayan bir durumdur. Dilerim ki bundan sonra hem birahane sahipleri hem de bu yerlere gidenler daha duyarlı olur ve olumsuzluklar çıkmaz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız