SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadro Dışı Bırakıldık"

0
Güncellendi - 2018-01-31 06:01:25
A- A+ PAYLAŞ

  • Karayollarında çalışan taşeron işçiler, CHP ve MHP il başkanlıklarını ziyaret ettiler.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Karayollarında çalışan, mutfakta çalışan, bulaşıkçısı, temizlikçisi, güvenlik görevlisi kadro alıyor. Alsınlar, elbette hakları ama gerçek anlamda karayollarında çalışan karayolu işçisi kadro alamıyor. Böyle ilginç, anlamsız bir durumla maalesef karşı karşıyayız” dedi.

Karayollarında çalışan taşeron işçiler, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’ı ziyaret ederek, sorunlarını ilettiler.

Taşeron işçiler adına konuşan Aziz Metin, “Bizler, Karayolları 81.Şube’de çalışan taşeron işçileriz. Karayollarının rutin bakım ve onarım işlerini yapmaktayız. Kadrolularla birebir aynı işi yapmaktayız ama ne yazık ki kadro dışı bırakıldık. Sebebiyse anahtar teslim diyorlar. Bizler yol yapmıyoruz, köprü yapmıyoruz, tünel yapmıyoruz. Birebir 365 gün arz eden işlerde çalışıyoruz. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

“İŞÇİSİNİ AYIRAN HÜKÜMETTEN HİÇ KİMSEYE FAYDA GELMEZ”

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise karayollarında çalışan taşeron işçilerin kendilerini ziyaret ettiğini belirterek, “Karayollarında çalışan taşeron işçilerimizin önemli bir sorunu var. Seslerini duyurup, yükseltmek için bu ziyareti gerçekleştirdiler. Taşeron yasası görüşülürken, karayollarında çalışan; bizzat bakım, onarım işlerini gerçekleştiren karayollarındaki taşeron işçilerin bu kadrodan yararlanamadığını görüyoruz. Onlar hak talebi için bu ziyaretleri gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.

  Kiraz, taşeron konusunun ülkede uzun süredir büyük bir problem olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun süredir bir çağrı yapıyoruz. ‘Aynı işleri yapan insanlara, farklı ücret veriyorsunuz, farklı haklar veriyorsunuz. Taşeron adı altında insanların emeğini sömürüyorsunuz’ diyoruz. Araya bir kişi koyarak, işçilerin alması geren maaşı, bir başka patrona peşkeş çekiyorsunuz. Dolayısıyla bu doğru bir anlayış değil. Cumhuriyet Halk Partisi olarak taşeronun ortadan kaldırılmasını defalarca ifade ettik. Tabi gelinen nokta bizim taleplerimiz açısından en azından taşerona kadroya geçiliyor ve bir adımın atılıyor olması önemli bir durum, tabi dünyada birçok örneği yok. Gerçekten bu konuların tümünü belki Cumhuriyet Halk Partisi sayesinde gerçekleştiriyoruz. Çünkü asgari ücreti ilk olarak Cumhuriyet Halk Partisi dile getirdi. Önce ‘nasıl vereceksiniz?’ diye serzenişte bulundular sonra asgari ücret belirli bir seviyeye yükseldi. Emekliler konusunda bir taahhüdümüz vardı, o belli bir noktaya geldi. Taşeron konusunda da yine biz sıkıştırdığımız için bir seçim arifesinde, taşerona kadro geliyor. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz ama istediğimiz anlamda, istediğimiz tarzda değil. Birçok işçi, karayollarında çalışan işçiler gibi büyük bir sıkıntı yaşıyorlar. Birçoğuna kadro verilmiyor. Binlerce işçi şuanda kadrosuz çalışmaya devam ediyor. Bunun en büyük sıkıntılarından birisi, karayolları işçilerinde gördüğümüz gibi yedi yirmi dört saat çalışıyorlar. Bu işçilerimiz sadece asgari ücret alıyorlar ve mesai almıyorlar, onun dışında herhangi bir hak sahibi değiller. Onunla birlikte karayollarında çalışan, mutfakta çalışan, bulaşıkçısı, temizlikçisi, güvenlik görevlisi kadro alıyor. Alsınlar, elbette hakları ama gerçek anlamda karayollarında çalışan karayolu işçisi kadro alamıyor. Böyle ilginç, anlamsız bir durumla maalesef karşı karşıyayız. Tabi çalıştırırken ayrım yapmıyorsun, aynı işi bu arkadaşlara da yaptırıyorsun ama kadroya gelirken büyük bir ayrım yapıyorsun. İşçi arasında ayrım yapmak dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir hükümete yakışmaz. İşçisini birbirinden ayıran bir hükümetten kimseye fayda gelmez. Taşeronun, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) çıkarılıyor olması da aslında bu sorunları yaratıyor. Bu işçilerimizin oy verdiği milletvekilleri, mecliste ayrıntılı olarak değerlendirilmiyor. Ayrıntılı olarak değerlendirilmediği için maalesef bu arkadaşlarımızda görüldüğü gibi önemli mağduriyetler yaratılıyor.”

Karayollarındaki taşeron işçilerin yanlarında olduklarını ifade eden Kiraz, “Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba’da işçilerimizin yanında bu mücadeleyi veriyor. Parti olarak hem Malatya hem de mecliste bu mücadeleyi vereceğiz. Bizim istediğimiz şu; ayrımsız, koşulsuz tüm taşeronlara kadronun verilmesi ve dolayısıyla bunun mecliste de yasallaştırılarak, uzun dönemde güvenceye alınmasıdır. Çünkü KHK’lar OHAL süresinde çıkıyor. OHAL ortadan kalktıktan sonrada taşeronun ne olacağı belirsizliğini koruyor. KİT’ler tekrar kadroya geçirilecek denildi, o da belirsizliğini koruyor. Bunların hepsinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Eğer bu hükümet düzenlemelerle taşeronun bu sorununu çözmezse, biz 2019’da seçimler var, bu seçimlerde bir iktidar durumu oluştuğunda verdiğimiz sözün arkasında duracağız ve taşeronlarımıza ayrımsız, koşulsuz kadroya geçmelerinin önünü açacağız” diye konuştu.

MHP'DE..

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar’ı ziyaret eden Karayolları Malatya Rutin Bakım ve Onarım 81.Şube’de çalışan taşeron işçiler, kadroya alınmak için Başkan Avşar’dan da destek istedi.

Taşeron işçiler ile ilgili son yapılan düzenlemede kendilerinin kapsam dışı bırakıldığını ileri süren işçiler, kendilerinin de kadro istediğini belirterek, Başkan Avşar’dan yardım istedi. Konu hakkında gerekli girişimleri yapacaklarını dile getiren MHP Malatya İl Başkanı Ramazan Bülent Avşar ise, Anayasa Komisyon Üyesi ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’ı arayarak konu hakkında bilgi verdi.

Avşar, “Kardeşlerimizin sesi olacağız. Taşeron işçilerin sorunlarını halletme yolunda büyük gayretler sarf ediyoruz. Bu konuda da gayret sarf edeceğiz. Kadro dışı bırakılan işçilerin, kadroya alınması gereklidir” diye konuştu.

Bülten- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız