SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kadro Malatya'nın Sorunu''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Başhekimi Doç.Dr. Murat Cem Miman, TV Malatya’da Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Çekin, Gazeteciler Bülent Yalvaç ve Rıfat Gökçe’nin hazırlayıp sundukları “Fikir Kulübü” programına konuk oldu ve çeşitli açıklamalar yaptı. Miman, merkezin kadro sorununa bir kez daha dikkat çekti ve “Bu bizim değil, Malatya’nın sorunudur..”dedi.

ÖZAL’IN SÖZLERi..
Program, Turgut Özal Tıp Merkezi düşüncesinin oluştuğu dönem, yapımı düşünülen alanın, temel atma görüntüleri ve böyle bir merkezin açılmasının fikir sahibi hemşehrimiz merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın merkezle ilgili sözlerinin yeraldığı bantın yayınıyla başladı. Özal bu programda, merkezi “ Bu merkez bir iki bakımdan önemli. Öncelikle bu merkez Doğu Ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sağlık merkezi olacak. En yeni cihazlarla döşenecek. Türkiye de bir ilk ve son teknoloji numunesi olacak. Ve yine en önemlisi bu merkezde en üstün vasıfta sağlık personeli yetiştirilecek.” diye anlatıyordu..

“MERKEZİN HASTALIĞI KADRO SORUNU..”
Daha sonra Doç.Dr. Miman, sorular üzerine merkezi, sorunları anlattı:

İşte, programda Miman’ın anlattıklarının özeti:

“ Turgut Özal Tıp Merkezi’nin hastalığı nedir, derseniz doktor açısından, bize sorarsanız? Kadro sorunudur. Bakın biz hastanemizi çevirebilmek için 11 senede buraya getirebilmek için, kadrosuz bir hastane olarak buralara geldik Şimdi benim 540 tane kadrolu personelim var. 868 yatağım var. 540 kadrolu personel içerisinde kadrolu hemşire sayısı 270’dir. 868 yatak, 270 hemşire, kabaca bölerseniz üç yatağa bir hemşire kalır. O da 25 saatte üç yatağa bir hemşire. Çünkü mesai saatinde üç hastaya bir hemşire. Mesai saati sonrasında ne olacak? Böyle bir hizmet olamaz.

Ne yapıyoruz biz yaptığımız şey vizeli ya da sözleşmeli işçi çalıştırmak. Ne kadar çalıştırıyoruz? 540 kadromuz var. 1040 tane elemanı sağlık personeli ya da yardımcı personeli kendi paramızdan döner sermayeden karşılayarak çalıştırıyoruz. Kadrolu hemşire 1.5 milyar alırken, sözleşmeli 650 milyon alıyor. Aynı işi yapıyor, aynı nöbeti tutuyor..

Şimdi döner sermayeden ne kadar para trilyon harcayarak çalıştırıyorsunuz derseniz? 10 trilyon, yani 10 milyon YTL. Yılda 10 milyon YTL eğer bizim kadro sorunumuz olmasaydı 10 milyon YTL’lik Turgut Özal Tıp Merkezi yine bir hizmet üretebilirdi. 40 milyon YTL’yi bugün Turgut Özal Tıp Merkezi’ne hibe ettiğinizi düşünün. Ufkunuzu genişletin. 2017 yılında nerde olacağız dediniz. Turgut Özal Tıp Merkezi içerisinde yükselen, büyük bir sağlık kompleksi içinde olabilirsiniz.

Eğer 4 yıl harcamasanız oraya 40 milyon YTL yatırım yapabilirdik. Ne olabilir? Eczacılık Fakültesi, şu anda Tıp Fakültesinin yarı binasını paylaşmakta. Diş hekimliği fakültesi.

Şu anda Türkiye de sağlık sektörü çok hızla büyüyor. Sağlık sektörü büyürken çok önemli eksiklikle karşı karşıya. Yardımcı sağlık personeliyle kaşı karşıya, ne hemşire yetiyor, ne radyoloji teknisyeni yetiyor, ne anestezi teknisyeni yetiyor, ne fizyoterapi yetiyor, ne odoyolog yetiyor. Hiçbir şey yetmiyor. Peki, 40 milyon YTL ile ne yapılabilinir?

Bizim meslek yüksek okullarımız bir sağlık kompleksinin Turgut Özal Tıp Merkezi’nin tamamına kurulduğunu düşünün. Ve sadece 4 yılda sadece 40 milyon YTL, 4 sene sonra bugün liseye yeni başlamış bir öğrencimizin, bir çocuğumuzun 4 sene sonra kahve köşelerinde oturacağına çok büyümüş bir sağlık sektöründe iş bulabileceği eğitimi sağlanabilinir. Bakın sorunu 4 sene evvel çözülmüş olsa idi, belki şu anda o pozisyonda olabilirdik.

Nelere mal olduğunu düşünün. Kadro sorunu sadece Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yakındığı, siyasi konu edindiği basit bir konu değil. Kadro sorunu Malatya’nın sorunu.

Burada hizmete açamadığımızı yataklar var. 150 tane yatak, 10 tanesi de yoğum bakım. İşte Malatya gündemini de biliyorsunuz. Malatya’ya yeni yoğun bakım üniteleri açılmaya çalışıyor. Ne kadar 3 trilyon. Yeni yoğum bakım açmak isterseniz en az 3 milyon YTL. Peki bizim ellimizde zaten yoğum bakım var. Açılmış içinde battaniyesine kadar her şeyi hazır. Ama içinde eleman yok. Peki bu 3 trilyon YTL yine kimin cebinden çıkacak. Yeni devletin cebinden. Devlet fark etmez. Üniversite de devletin. O da sizin cebinizden çıkıyor. Bu da bizim cebimizden çıkıyor.

Kadro sorunu nitelikli eleman yokluğuna da sebep oluyor. 98’lerden bu yana karaciğer naklini hesapladık buraya geldik.

Peki başka neler de atılım yapabiliriz? Örneğin Turgut Özal Tıp Merkezi’nde biyonik kulak ameliyatı. Niçin yapılamıyor zannediyorsunuz? Yapamaz mıyız? Amerika’ya gitmedik mi? Elimizin ucuyla yapabileceğimiz bir ameliyat. Önemli olan bu ameliyatı yapmak değil. Elinizin altında bir odyolog olmazsa kulağına biyonik kulak takılmış küçük çocuğu eğitecek bir odyolog nitelikli sağlık personelimiz kadrosuzluk nedeniyle olmazsa işte Malatya’daki biyonik kulak sebebiyle başka şehirlere giden çocukların vebali bu kadro sorununa destek olamayanlarındır.“

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız