SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kalbe "Şemsiye" İle Yama

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:52:49
Kalbe
A- A+ PAYLAŞ
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, doğuştan kalbi delik olan 27 yaşındaki Aliseydi Yücekaya'nın kalbine, 'Kelebek' diye tabir edilen yöntemle şemsiye şeklindeki cisim takıldı. 
 
Aliseydi Yücekaya'nın kalbinde 2.4 santimetrelik delik bulunduğunu söyleyen Prof.Dr. Ramazan Özdemir, hastayı, Prof. Dr. Hasan Pekdemir, Doç. Dr. Necip Ermiş, Yrd. Doç. Dr. Jülide Yağmur ile başasistanlar Bilal Çağlar ve Yasin Karakuş ile birlikte ameliyata aldı. 
 
Yaklaşık 5 dakika süren müdahale ile ilgili açıklama yapan Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Özdemir, " Şemsiye şeklindeki cisimi, hastanın kalbindeki deliğe yerleştiriyoruz. Böylece kalbin delik olan kısmından kan geçişini engellemiş oluyoruz." dedi. 
 
Müdahaleye başlamadan önce, hastanın kalbine yerleştirecek olan cisimi de gösteren Prof.Dr. Ramazan Özdemir, "Katlanma özelliğine sahip bu cisimi, hastanın kalbine  kadar gidecek ince borunun içene doğru alıyoruz. İçinde cisimin bulunduğu ince boruyu, hastanın kalbinin delik olduğu yere ulaştırıyoruz. Uygun yere geldiğinde, şemsiye diye adlandırılan cismi borunun içinden çıkartarak, kalbin delik olan yerini kapatmak için yerleştiriyoruz. " ifadelerini kullandı. 
 
Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, şu ana kadar yüzün üzerinde kişiye bu yöntemin uygulandığını söyleyen Prof.Dr. Özdemir, " Müdahaleyi 'Kelebek Yöntemi' olarak adlandırmamızın sebebi, hastaya genel anastezi yapmadan, bilinci açık bir şekilde uygulamamızdandır. Yöntem 5 dakika sürüyor. Biz bu yöntemde kelebeğin hafifliği ile benzetme kuruyoruz. Bu süre içerisinde hastada olup bitenleri dinliyor. Önemli olan konulardan biri de hastanın birgün sonra taburcu olmasıdır." dedi. 
 
Bir çok kez bu işlemi yapan ekip üyeleri, şemsiye diye tabir edilen cisimin hastanın kalbindeki istenilen yere ulaştığında, heyecanlarını gizleyemediler. 
 
Haber-Fotoğraf: Levent Barış - Görüş Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız