SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kalbi Onarmak Mümkün

A- A+ PAYLAŞ

Genç Türk doktor, kriz sonrası oluşan hasarı kök hücreyle tedavi etmeyi başardı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren asistan Türk kalp doktoru Dr. Eliza Emel Kaplan’ın (29) hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmada, kalp krizi sonrası hasar gören kalp dokusunun kök hücre ile tedavi edilebileceği, bu sayede yıpranmış kalbin ve kalbin pompalama gücünün belirgin bir şekilde iyileştirilebileceği görüldü. Buluş, yurtdışında çok sayıda bilimsel dergide de yayımlandı.

Hollanda’nın Zwolle kentinde yaşayan Kaplan’ın 4 yıl önce başlattığı tez çalışmasında, Harvard Üniversitesi’nden ve Hollanda Üniversitesi’nden iki önemli profesörün de imzası bulunuyor.?

Kalp krizi atağında yetersiz kan dolaşımı nedeni ile kalp hücrelerinin büyük bir bölümünün öldüğünü ifade eden Kaplan, bu nedenle kalbin yeterli kan pompalayamadığı, daha önceki tedavi yöntemlerindeki anjiyo ve ilaç tedavisi uygulamalarının yalnızca kalp hasarının tespit edilmesine yönelik olduğunu, bugüne dek de ölü kalp hücrelerinin yeniden canlandırılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Kök hücrelerin hasarlı kalbe uygulanmasındaki etkisini ortaya çıkaran Kaplan, embriyo kök hücrelerinin, ana hücrelerin fonksiyonlarını alarak ölü hücrelerin yerini alabileceğini ve kalbe yeniden pompalama gücü verebileceğini bulduklarını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız