SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaldırım Kültürü, Görüntü ve Gürültü Kirliliği

Kaldırım Kültürü, Görüntü ve Gürültü Kirliliği
A- A+ PAYLAŞ

..Malatya'da kaldırımlar; araç park yeri, mağazaların vitrini tezgahı. Ve pasajlar!..

M.Bahadır ALTAŞ Yeminli Mali Müşavir mba444@mynet.com

Üstad Necip Fazıl meşhur kaldırımlar şiirinin bir mısrasında;

Ne sabahı göreyim, ne sabah görüneyim; Gündüzler size kalsın, verin karanlıkları! Islak bir yorgan gibi, sımsıkı bürüneyim; Örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları,

diyerek serzenişte bulunduğu ve hepimizin yaşamının bir parçası olan kaldırımlar, toplum olma, birlikte yaşama açısından insanın şehrine yansımasıdır. Özetle söylemek gerekirse, “Yol medeniyetse, kaldırım da onun kültürüdür.”

Ülkelerin, şehirlerin kalkınmışlık ve çağdaşlık gelişimi konusunda tarih ile kültürel zenginlikler, eğitim, sağlık, gelir dağılımı gibi bir çok kriter dikkate alınmaktadır. Bu kriterlerin dışında sosyal hayatta hepimizi birebir etkileyen “Kaldırım kültürü” nün kalkınmışlık ve çağdaşlık açısından ne kadar önemli olduğunu hiç dikkate almayız.

Kaldırımlar toplumun ortak kullanım alanlarıdır. Herkesin onun üzerinde kullanım hakkı vardır. Hiç kimsenin hiçbir gerekçeyle kaldırımları işgal etmesi yasal değildir..

kaldırım1Özel düzenlenmiş alanlar ve özel günler (bayramlar) hariç olmak üzere ilimizde kaldırım işgallerinde kesinlikle bir standart yok. Kimi yerde bir metre kimi yerde ise üç metre. Ana cadde veya sokak arası hiç fark etmiyor. Çay ocağı, kafe ve lokantaların masaları, mağazaların vitrinleri ve tezgahları tüm kaldırımları, pasaj geçişlerini kaplamış ve kaldırım- pasaj diye bir şey kalmamış. Bu da yetmiyormuş gibi araçlar kaldırımlara rahat çıksın diye rampa konulmuş, sanki işyerlerinin ihtiyaçlarına göre özel kaldırım düzenlemesi yapılmış. Zamanında bir yerden bir yere gitmeniz mümkün değil; çünkü gitmek için kaldırımdan inip akan trafik içinde araçlara ait yolda yürümek zorunda kalıyorsunuz. Bu şehrin cadde ve sokak kaldırımlarında, yaşlılar, çocuklar, bebekler, engellilerin de dolaşmaya hakkı olduğunu neden düşünmüyoruz ?

Kaldırımlar kimin denetiminde Büyükşehir Belediyesi'nin mi? Yoksa ilçe belediyelerinin mi?

Bu husus 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 27.maddesinde aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir: "Madde 27- (Değişik birinci fıkra: 12/11/2012-6360/11 md.) Büyükşehir kapsamındaki belediyeler arasında hizmetlerin yerine getirilmesi bakımından uyum ve koordinasyon, büyükşehir belediyesi tarafından sağlanır. Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri veya ilçe belediyelerinin kendi aralarında hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili ihtilaf çıkması durumunda, büyükşehir belediye meclisi yönlendirici ve düzenleyici kararlar almaya yetkilidir." "(…) büyükşehir belediyelerinde meydan, bulvar, cadde, yol, sokak, park, spor ve kültürel tesislerin büyükşehir belediyesi ile büyükşehir kapsamındaki diğer belediyeler arasında dağılımına ilişkin esaslar büyükşehir belediye meclisi tarafından belirlenir."

Malatyalılar olarak ,bu konuda bir cevap bekliyoruz.!

İşgaliye bedeli alınıyor mu? Belediye Gelirleri Kanunu 52/2 maddesine göre Belediye sınırları içinde bulunan, pazar ve panayır kurulan yerlerin, meydanların, mezat yerlerinin, yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için geçici olarak işgali işgal harcına tabidir. İşgaliye bedeli alınmıyorsa kul hakkı yenmiyor mu? Ticari acıdan haksız rekabet yapılmıyor mu?

Yukarıda yer aldığı şekli ile büyükşehir Malatya olarak uygulanan sistem tam anlamıyla arabesk bir durum. Bir başka ifade ile de bu konunun temel noktası şehri yönetenlerin geldikleri kültür ve aldıkları eğitimin şehre yansımasıdır.

Bu şehrin kaldırım müdürü kim?

750 bin nüfuslu büyükşehir olduk, koca koca 300'er bin nüfuslu Battalgazi ve Yeşilyurt ismiyle ilçeler kurduk, sonra boy boy daire başkanları, birim müdürleri atadık, altlarına makam araçları tahsisi ettik.

O zaman şimdi bizim sorma hakkımız yok mu? Kültür, su, kanalizasyon, park ve bahçeler müdürleri varsa, yol müdürleri de olmalı. Olmalı ve kamuoyu tarafından da tanınmalı ki, böyle zamanlarda ondan hesap soralım.

Malatya'da kaldırımlar; araç park yeri, mağazaların vitrini tezgahı. Pasajlar; çay ocakları ve seyyar satıcıların işgal yeri olmuş. Bu da yetmiyormuş gibi kaldırımdaki kulübeler markete dönüşmüş. Belirli kişilere verilen tavizler giderek tüm şehre şamil olmaya başlamıştır. Haliyle yayaların hakkını gasp edilmiş, kul hakkına tecavüz edilmiştir. Üzücü olanda bu gaspın ahbap çavuş ilişkileriyle yetkili mercilerce meşrulaştırılmasıdır.

Yaşanan bu curcuna içinde, geleneksel esnaf görgü kuralları altüst olmuş, aileler güvenle gittikleri cadde ve sokaklara zorunlu olmadıkça gitmekten imtina etmeye başlamışlardır.

Kaldırım işgalleri ile oluşan görüntü kirliği park, çay ocakları, kafelerde son ses açılan oyun havaları (Vanlıyım şanlıyım) şarkılı türkülü müziklerin arasında ayrıca garson ve tezgahtarların bağrışmalarıyla da gürültü kirliğine neden olmaktadır.

Bu kanunsuzluğa niçin dur demiyorsunuz..?

Bu şehri yönetenler için yanlış veya ters giden bir şeylerin varlığının farkında olma zamanı geldi de geçiyor. Belediye yetkilileri de artık bu konuda bir sorumluluk üstlenmeli ve gerekli önlemleri almalıdır.

Kaldırım işgallerinden dolayı yaşanan bu haksız rekabetten çarşıdaki esnaf da, alışveriş için çarşıya çıkan vatandaşlar da oldukça şikayetçidir. Bunun tespiti hiç de zor değildir. En başta büyükşehir belediye başkanı olmak üzere, tüm ilçe başkanlarına da, makam araçlarından inip, yönetimine talip oldukları il ve ilçelerin kaldırımlarında birkaç dakika yürürlerse işte o zaman kaldırımların işgaline kayıtsız kalan yöneticiler olarak vatandaşın duygu ve düşüncelerini anlayabilirler. Bu yetmez ise neden oldukları bu zulmün ne anlama geldiğini annelerine, eşlerine ve çocuklarına sorarak gerçeği öğrenebilirler.

Herkes biliyor ki belediyeler en fazla parayı kaldırımlara harcıyor.

Harcanan bu paralarla yapılan kaldırımlar; ne seyyarların işgal yeri, ne de mağazaların vitrinidir.

Her türlü denetimden yoksun bu durum şehir içi trafiğini de olumsuz etkilemekte, altüst etmektedir.

Bu sorunun çözümü kağıt üzerinde bir kriterler belirlemekle olmaz.Gerçek çözüm, yetkililerin bu konuyu ne kadar ciddiye aldığı ve takibinin ne kadar yaptığıdır. Aksi ise işgüzarlıktır.

Unutmayınız ki kaldırım kültürü bir şehrin kimliğidir. Bu yönetim anlayışla üreten ve gelişen bir Malatya yerine şehrin en nezih işyerlerinin çay ocaklarına dönüştüğü onların içinde de binlerce kaldırım mühendisin zaman öldürdüğü mekanların yer aldığı büyükşehir değil, büyük köy olursunuz.

Ve tabi pasajlar.. Kamusal alanlar olarak, yaya geçişleri için bırakılmış pasaj geçişleri de, aynı şekilde adeta işgal edilmiş durumda. Şehrin merkezindeki birçok pasajdan, buralardaki çay ocaklarının müşterilerinden geçebilmek neredeyse mümkün değil.

İnsanların kullanımına tahsis edilen kaldırımlar ve pasajlar, için Malatya Kent Konseyi başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, kirasını ve vergisini hakkıyla ödeyen tüccar ve esnafın temsilcileri; kaldırımlarda satılan ürünlerin gıda güvenliği ve kalitesinin denetiminden sorumlu resmi kuruluşlar kaldırım yaşamı içinde umarım sizlerin de bir çift söyleyecek sözünüz olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Atilla Kantarcı (1 yıl önce)
    Altına imzamı atacağım bir yazı. İnşallah gerekli yerlere ulaşır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Galip Deniz (7 yıl önce)
    Bakın bu şehri yönetenler bir daha seçilebilmek için belediyelerin yapılması geren aslı işleri yapmaktan imtina ediyorlar belediyecilik halkın huzur ve refah içerisinde yaşamasını sağlamak değilmi ?. demokrasilerde yönetenlerin seçildiği bir sureç var peki hiç düşündünüzmü başkanlara yakın olan veya akrabaları veya kendi cemaatından insanlar ile çalışınca hal böyle olunca bu tablo kaçınılmaz suçlu esnafa ceza yazmayayım aman kötü olmayayım peki eksik gramajla ekmek satan fırıncı sağlık kurallarına uymayan lokantacı kaldırımları kapatan işgal eden esnaf belediye zabıta talimatnamesine uymayan cümle insanlar yönetenler yarın seçimde bana oy vermez mantığı ile hareket edince bu vahim tablo ne yazıkkı devam eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • kamil (7 yıl önce)
    Bu konu ile ilgili bir gerçek var oda, BELEDİYE YAPILAN ELEŞTİRİLERİ HİÇ DİKKATE ALMIYOR, BİLDİĞİNDEN ŞAŞMIYOR. mahallelere yapılan kaldırımlar yüzünden yollar hep daralmış durumda( f. kayahan, bostanbaşı heryer şehitlik gibi taş oldu çarşı ayrı vaziyette )
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamdi Gündoğar (7 yıl önce)
    Bu haberi yapan arkadaşa teşekkür ediyorum. Malatya'nın kaldırımlarının hali, trafiğinin hali içler acısı. Malatya tam anlamıyla başıboş bir şehir halini almış. Ne bir kontrol ne bir düzenleme. Malatya bu haliyle büyük şehir değil küçük şehir bile değildir. Malatya'nın merkezi Yeni cami çevresi, Akpınar tam bir keşmekeş. İlgililer ne der acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan dogan (7 yıl önce)
    Kaldırımları yayalara bırakalım yayalar ise kırmızı ışıkta geçmesin kaldırımlarda yürüyerek telefonla konuşma yapmayalim yediğimiz çekirdek kabuklarını yerlere atmayalim yerlere tukurmeyelim kısacası kendimize yapılmasını istemediğiniz hic bir şeyi başkasına yapmayalim.
    0
    0
    Yanıtla
  • kkk (7 yıl önce)
    kaldırım şehri malatyadan bahsediyorsunuz.. kaldırıma park edilmez cezası 183 TL'dir yazıyor.. sadece görüntü prosüdür hesabı orada asılı duruyor... esnaf çarşıyı rehin almış zaten.. malatyada trafik tersine akıyor.. yayalar otoyol da .. arabalar kaldırım da.....rast gelsin!
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim ilhan (7 yıl önce)
    çok güzel sorunlar acıklanmış inşallah yetkillerde okumuştur temennim o malatya ya sahip çıkacak olan müdür ve başkanlar değil vatandaş ilk defa bu kadar yorumu olan konu oldu başkanlar sizde okuyun kaval sallamayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (7 yıl önce)
    Evet perşembe pazarı sitmapinara trafik çok oluyor esnaflar halkın geçeceğe yere tezgah açıyor halk zor geçiyor dilenciler çoğalmış kimse farkında değil zabitalar görevini yapmıyor bence arabanın içinde otururlar yasa bir tezgah başında sohbet ederler ZABITALAR GÖREVE TESVIK EDERIM saygilarim
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram (7 yıl önce)
    Bide kaldırımda oturan beyefendiler ve hacı amcalar !! genelleme yapmak tabiki yanlış ... mangalda köz bırakmayanlar kaldırımdan geçen bir bayan görünce gözleri fal taşı gibi açılıyor bayan gözden kaybolana kadar adeta bir mayo defilesindeki jüri gibi o masum bayanı süzüyor yakışmıyor be dayım yakışmıyor be amcam yakışmıyor be kardeşim gerçekten yakışmıyor Belediyemiz zabitamiz ahlak masamız sabaha kadar nöbette tutsa bu kaldırımlarda sonuç yine değişmez.. önce insanımızın vicdaninda kalbinde bir Ahlak zabitasi olmalı diye düşünüyorum slm ve saygılar herkese ....ama sunuda söylemeden geçmeyelim belediyemiz de Allah rızası için bi çözüm bulmaya çalışsın
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram bey sizin yorumunuza benzer bir yorum yaptım aşağıda, lütfen aldığım cevaba bakarmısınız ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga bey yaptığınız yorumda "yaptığınız haber, memleketin insanının rahatsızlığı değil; esnaf işgal harcı vermiyor belediyeye diye SİZİN rahatsızlığınız gibime geldi ? " diyorsun. Bu yazıya aldığı cevap az bile
    0
    0
    Yanıtla
  • ertan pekkan (7 yıl önce)Bayram isimli kullanıcı yorumuna
    çok doğru söylüyorsun değerli kardeşim. bu kişilerin sanki karıları, kızları, anneleri yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Herkes ne anlamak isterse o şekilde anlar kardeşim o yüzden takılma sen boşver işin özeti Malatyamizin hali içler acısı su pahaliligi -elektiriktr aksa rezilliği -belediyede emlak vergisi çöp vergisi atık şu bedeli -motas zammı -maski rezilliği -motasin vergisi verilerek yapılan yollarda ücretli park hizmeti -araştırma hastanesinden çıkışta park ücreti alınması -trafiğin rezilliği -minubusculerin kabadayiligi -taksicilerin ahkam kesmesi -zabitalarin araçları sota yerlere çekip içinde uyuması -38 plaka belediye araçlarının malatyada fink atması -bayramlarda resmi plaka araçlarla çağa çoluk bayram ziyaretlerine gidilmesi......daha yazayimmi hicmi çalışan yok derseniz yazın sıcağında kışın soğuğunda sokakları süpüren ve hergun denetim geçiren trmizlikciler hakkınızı helal edin size lafımız yok
    0
    0
    Yanıtla
  • BEN ALIŞTIM (7 yıl önce)
    Bu haber için teşekkür ediyorum .hele bide Kasap pazarı çıkarlarını bi gezin de görün işgal nasıl olur resmen kaldırım milletin değilde esnafın tezgahı olmuş caycilar koskoca meydanı kaplamış nerdeyse cay içmek hariç kimsenin geçmesine musade etmiyorlar.bide traji komik arak zabıta noktası var çok gülünç turlu etrafında herturlu malzeme satan işportacı ve seyyar vatandaşlarla çevrili vatandaş,esbaf zabıta ne yapacağını bilmiyor şaşırmış kimkie dumduma derler ya eski bitabirle aynen öyle bakıp bakıp guluyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (7 yıl önce)
    Bu gibi konuları dile getirdiginiz için öncelikle size teşekkür ederim. malesef bu ve buna benzer konuları medyamız hiç dile getirmiyor.gercektende kaldırımların hiç kullanılacağı kalmamış bazi esnaflar dükkanın önüne park yasağı koymuşlar bırak kaldırımı adamlar yolu bile sanki satın almislar gibi.birde bunun trafik yönü var malesef araç kullanan insanlar hiç trafik işaretlerini dikkate almıyor.tek yönlü yola giriyorsunuz bir bakiyorsunuz karşı yonde gelen araçla kafa kafaya geliyorsunuz adamlar birde size el kol hareketiyle kızarak yol ver diyor bunu defalarca trafik subeye bildirmeme rağmen hiç onlem almadilar.birde bizim taksi duraklarinda arkadaslar her tarafı parselemisler sanki kaldirimlari ve yollari iskal ediyorlar .dikkat edin hep ters yonden giriş yapiyorlar yolcu almaya giderken ama yolcu aldıktan sonra burası ters yön deyip girmiyorlar nedeni ise muhtemelen taksimetre fazla yazsın diye.burdan malatya medyasından ricam bu konuyu herkes dile getirsin köşe yazarlarına kadar hergün yazalım ancak bu şekil bir sonuca varabiliriz herkese tesekkurler şimdiden...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (7 yıl önce)
    Güzel bir konu bir alt belediyelere şehrin yönetimi geçince ufukları ve vizyonları olmayan yöneticiler bu kadar yönetirler bakın perşembe pazarı Sıtmapınarda kurulduğu gün trafik felç oluyor pazarın dışına çıkanlar ara sokalara tezgah açanlar Zapcıoğlu cadddesi felç adam ana yola kamyoneti koymuş kavun karpuz satıyor hani zabıta ? lütfen şehrimize sahip çıkarak görevlerimizi layıkıyla yerine getirelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar (7 yıl önce)
    evet kesinlikle malatya ya yakışmayan bir görüntü büyükşehir ama sokaklar hala 80 li yılları andırıyor. kaldırımda çayocağı önünde oturanlar resmen kaldırımı kaptıyor vatandaş yola inmek zorunda kalıyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Bahadır bey kesinlikle halkın görüşlerine tercüman olmuş .
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Sefa (7 yıl önce)
    Tebrik ediyorum Bahadır Bey'i. Kaldırımların önü esnafların teşhir alanı olmuş. Hele bir de yayıla yayıla oturmaları, bön bön bakmaları... Geçenlerde nöbetçi eczane arıyorum, Eczaneler nöbetçi olunca "E" yazan ışıklı tabelaları vardır, daha rahat bulunsun diye... Ne mümkün efendim bulabilmek! Her dükkanın üstünde kaldırıma doğru asılmış ışıklı tabelalar... Bu tabelaların kaldırıma dik asılması, belediye kanununa göre yasak! Demek ki Belediye göz yumuyor bu yapılanlara... Allah daha beterinden korusun!
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT ALABAS (7 yıl önce)
    merhaba Bahadir beyin yazdigi yazi eksik bile kalmis ,maalasef malatyamizin kaldirimlari ve araba park etmek icin yollar isgal altinda...ESNAF is yok diyor kaldirimda kimse yürüyemiyor isgal etmisler ,is yok diyor araban ile gidip park edip alisveris yapamiyorsun özellikle AKPINAR ;sire pazari teze cami ve etrafi postane ve arkasi kiz meslek dört yol ve arka sokaklar fuzuli arka sokaklar tamamen isgal altinda esnaf!!!! BOS KASA ;BETON DOLU TENEKE ;FIRNLAR ODUN VE BISIKLET ; HAVLU ASKILIGI BUZDIOLABI ;ESKI SOBA ; TEMIZLIK ARAG VE GERECLERI ile yol isgal altinda (Bende resimler mevcut gönderebilirim) Sonrada is yok kimse gelmiyor ,ne yapacagiz nerde sehrin sanayi ve ticaret odasi ,nerde esnaf dernekleri ve özelikle belirteyim araban ile normal Büyüksehir DENETIMDE park edilebilen yerlere park etmek istediginde park ettirmeyip (mal GELECEK istersen park et ...sonra GÖRÜRSÜN......gibi tehdit dolu sözler ile alisveris yapacak müsteri potansiyelini kaciriyorlar...SELAMLAR SEVGILER
    0
    0
    Yanıtla
  • caner (7 yıl önce)
    Yaşam alanlarını işgal kültürü toplumumuzun kanayan bir yarası, bu tüm şehirler için geçerli çünkü insanımızın yapısından kaynaklanıyor maalesef. Memlekette alan çok ama biz nedense kentlerimizde yapılanmayı girişik, birbirine fazlaca yakın şekilde kuruyoruz, derdimiz ne anlam vermek zor, rahat rahat, geniş geniş yapmak varken. Otomobilsiz de yapamıyoruz ama sonra onu koyacak yer bulamıyoruz, neden diye sormaya gerek yok, sebebi yine biziz neticede :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Muammer Yıldırım (7 yıl önce)
    Bahadır bey sizleri destekliyorum. Bu problem yıllardan beri kronikleşmiş. Belediye zabıtası bu işe müdahale edemiyor. Her şey ahbap Çavuş ilişkisi içinde devam ediyor. Bu işi yapacak güçte yok gibi görünüyor. Yazık bu memlekete.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus (7 yıl önce)
    ?????
    0
    0
    Yanıtla
  • tolga (7 yıl önce)
    farz edelim belediye işgal harcı alıyor esnaftan.. karınıza kızınıza kötü gözle baktırma hakkı mı doğuyor ? yaptığınız haber, memleketin insanının rahatsızlığı değil; esnaf işgal harcı vermiyor belediyeye diye SİZİN rahatsızlığınız gibime geldi ? umarım bu yorumu sizi eleştirdiğim için paylaşmamazlık etmezsiniz . . saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu ülkede en önemli sorun Tolga isimli bey gibi okuduğunu anlamadan yani fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olanlardır.Bu yazıdan cinsellik çıkarmak anca böyle ifade edilir.Bu düşünceyi kınıyorum.Yorumunda kendisininde kaldırım işgali yapan biri olduğu anlaşılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet bey sizi, en yakın bayan akrabanızla (karınız, kızınız, ananız veya bacınız) akpınardan kasap pazarına giden kaldırımda veya her hangi bir çayocağı kaldırımında yürümeye davet ediyorum.. ama sonra "BU İŞ YERİ İŞGAL HARCINI ÖDÜYOR, KALDIRIMLARDA OTURANLARA DA GÖZ TACİZİ HAKKI DOĞUYOR" demeyesin ? ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet yazınızı bir daha okuyun diyorsun ki sizin sorunumuz kaldırımlar değil belediye neden isgaliye almıyor. Diyorsun şimdide ana,baci edebiyat yapıyorsunuz.İfade etmek istediğiniz bu değilse peki yoksada doğru söz edelim.
    0
    0
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları