SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kale Kapısında Çökme

A- A+ PAYLAŞ

 

Battalgazi ilçesini çevreleyen “Eski Malatya Kale Surları”nda restorasyon çalışmaları devam ederken, bu kapsamda çalışma yapılan, Sıptırız diye de bilinen batı kapısında kayma meydana geldi.

71 burcu ve 11 kapısı bulunan 2 bin 900 metre uzunluğundaki surların 550 metrelik bölümünde restorasyon çalışmaları sürdürülürken, Sıptırız kapısının yan tarafındaki surlarda kayma oldu, bir bölüm çöktü. Bu nedenle, anayoldan ilçeye bağlantıyı sağlayan kapı girişinde trafiğin kontrollu olarak verildiği, çöken bölümün de bir an önce onarılacağı öğrenildi.

ROMA DÖNEMİNDEN KALMA..

Malatya Battalgazi ilçesinde bulunan Eski Malatya kalesi, il merkezinden 11 km kuzeyde, Aslantepe'nin de 3 km. kuzeybatısındadır. Derme deresi ile kesilen kale ve surlar geniş bir alanı kapsamaktadır.

Malatya kalesinin yapımına roma imparatoru Titus Livius M.S. 79 yılında başlamış, çalışmalar uzun süre devam etmiş, Bizans imparatoru Justianus zamanında, 530-540 yıllarında tamamlanmıştır. Danişment emirlerinden Gazi Taylı ve Selçuklu sultanı 2. Kılıçaslan tarafından 1181-1217 de onarılmıştır.

Alçak bir düzlükte yer alan kale dikdörtgene yakın beşgen bir plan düzeni gösteren kale günümüze harap bir durumda gelmiştir. Duvarları 20 m. yüksekliğinde kesme ve moloz taşla yapılmıştır. Kalenin koruma altına aldığı alan 2900 m'dir. Bu alandaki surlar, kuzeyde 500 m. doğuda 850 m. güneyde de 750 m. batıda da 800 m. uzunluğundadır. Kale, kalıntılarının çok azı günümüze gelmiş, bu nedenle de kaynaklardan öğrenildiğine göre sur duvarları bazılarına göre 94, bazılarına göre de 95 burçla takviye edilmiştir. bunlardan kuzeyde 23, doğuda 24, güneyde 24 ve batıda da 23 burç ve kule bulunmaktadır.

HABER-FOTO: Mehmet GÖRESİYE

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız