SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kaleyi Çalışarak Geri Alacağız"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:06:39
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince düzenlenen İş Dünyası Diyalog Toplantıları’na katılmak üzere geldiği Malatya’da parti kurmayları ile birlikte gün boyunca 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika ve tesislerde incelemelerde bulundu, işçilerle sohbet etti, sanayicilerden üretim ve pazarlama sorunlarına ilişkin bilgi aldı. 

Kılıçdaroğlu, ziyeret ettiği bir fabrikadaki konuşması sırasında, "Malatya bir zamanlar CHP'nin kalesiydi. Darbeler yüzünden halkla aramızda soğukluk oluştu. Kılıçla kalkanla değil ama, çok çalışarak kalemizi geri alacağız" dedi. 

Aralarında genel başkan yardımcıları Umut Oran, Erdoğan Toprak, Faik Öztrak, milletvekilleri Engin Özkoç, Sena Kaleli, Mehmet Ali Susam, Kemal Değirmendereli, Vahap Seçer, Ümit Özgümüş R. Aşkın Türeli, F. Mevlüt Aslanoğlu ve Veli Ağbaba’nın yanı sıra bazı parti meclisi üyeleri ve CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile birlikte bu sabah Malatya’ya gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kent merkezindeki temaslarından sonra 1. OSB ve 2. OSB’ye geçerek iş ve sanayi dünyasının aktörleri ile bir araya geldi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na işçiler, asgari ücretin düşüklüğü konusunda şikayette bulunurken, sanayiciler ise 5084 sayılı teşvik yasasının bu yılın sonunda sona ereceğini hatırlatarak TBMM’de teşvik yasası süresinin uzatılması için lobi yapmasını istediler. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, asgari ücretin insanca yaşama düzeyi karşısında son derece düşük olduğuna dikkat çekerek, hükümetin asgari ücretin belirlenmesi yönteminde en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamalarının hesaplanması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu 5084 sayılı teşvik yasasının birkaç gün sonra sona ermesinin ise işsizliği tetikleyeceğini belirterek “Teşvik sorunu sadece Malatya’nın değil, Türkiye’nin sorunu. Hükümet 5084 sayılı yasa için en az 5 yıllık bir kademeli geçiş uygulamalıdır. Teşviklerin hemen bitirilmesi üretimi ve istihdamı son derece olumsuz etkileyecektir. Biz konuda hazırladığımız bir yasa taslağı var. Arkadaşlarımız o taslağı kısa sürede meclis başkanlığına sunacaktır” dedi. 

Kayısının Kaderi 35 Yıldır Değişmemiş

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kayısının sorunları konusunda ise, Malatya’ya ilk kez 1978 yılında geldiğini belirterek “O zaman da kayısının bugünkü sorunları konuşuluyordu. Bugün de aynı sorunlar tartışılıyor, konuşuluyor. Demek ki geçen bu kadar süre içinde kayısının kaderi değişmemiş” dedi. 

Partisinin düzenlediği İş Dünyası Diyalog toplantısına katılmak üzere geldiği Malatya’da günboyu Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren fabrikaları gezen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yatırımcılardan iş dünyasının sorunları hakkında bilgi aldı ve işçilerle sohbet ederek sorunlarını dinledi. 

Malatya’da bugün ilk olarak kent merkezindeki esnaf ve ticaret örgütlerinin ardından 1. Organize Sanayi Bölgesi’ne giden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu burada Babacan Tekstil ve Kübra (Özak) tekstil fabrikalarını gezdi. 

Malatya CHP’nin Kalesiydi, O Kaleyi Çalışarak Geri Alacağız 

Kübra Tekstil fabrikasında genel müdür Mehmet Akbalık tarafından çiçek verilerek karşılanan Kılıçdaroğlu fabrikayı gezerek üretim, satış ve pazarlama süreçlerine ilişkin bilgi aldı. Daha sonra dinlenme salonuna geçen Kılıçdaroğlu, buradaki konuşmasında Malatya’da gördüğü sanayi faaliyetlerinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Malatya’nın bir zamanlar CHP’nin kalesi olduğunu ve güçlü bir CHP geleneğinin bulunduğunu ifade eden CHP Lideri  “Fakat askeri darbeler halk ile aramızda soğukluk yarattı. Bazı kopmalara neden oldu. Şimdi onu telafi etmeye çalışıyoruz” dedi. Bir gazetecinin “Peki bu kaleyi nasıl alacaksınız?” şeklindeki sorusuna Kılıçdaroğlu “Kılıç kalkan çekmeyeceğiz elbette. Çalışarak alacağız” yanıtını verdi. 

Özak Tekstil’in genel müdürü Mehmet Akbalık Kılıçdaroğlu’na 110 yıllık masa üstü dikiş makinasını gösterdi ve antika bir radyodan müzik dinletti. 

Kılıçdaroğlu daha sonra Özak Tekstil fabrikasının yemekhanesinde beraberindeki çok sayıdaki milletvekili ve parti yöneticileri ile sıraya girerek pirinç pilavı, patates, köfte ve yoğurttan oluşan öğlen yemeğini fabrika işçileri ile birlikte yedi. 

Yemekten sonra fabrika bahçesinde işçilerle çay içip sohbet eden CHP Lideri, “Şimdi sizi dinliyorum. Şu CHP genel başkanını ele geçirsem de şu soruyu sorsam diye kafanızda ne geçiriyorsanız sorun. Ben de cevaplayayım” dedi. 

Fabrika işçileri yoğunlukla asgari ücretin düşüklüğü, geçim sıkıntısı, işsizlik, yüksek doğalgaz ve elektrik faturalarına ilişkin sorunlarını aktararak “Bu sorunlarımızı mecliste dile getirmenizi istiyoruz. Malatya Milletvekiliniz Veli Ağbaba zaten Malatya’nın sorunlarını tek başına mecliste gündeme taşıyor. Ona teşekkür ediyoruz. Ama sizin de bir genel başkan olarak ayrıca bu sorunlarımızın çözümü için destek vermenizi istiyoruz” şeklinde konuştular. 

Asgari Ücretin Vergi Yükü % 1’e Düşürülmeli

İşçilerin özellikle asgari ücret konusundaki sıkıntı ve şikâyetlerine bütünüyle katıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu “Asgari ücret çok düşük. Bir de bu kadar düşük asgari ücretin üzerinde  % 27 oranında bir vergi yükü var. Bu vergi yükü % 1’e düşürülmelidir. Bunu yapacak olan da siyasi otoritedir. Biz sizin bugün bize ilettiğiniz sorunları zaten her daim dile getiriyoruz. Ama siyasi otorite sizin bu şikayetlerinize rağmen sizin ekonomik anlamda yaşamınıza kalite getirmiyorsa, o partiyi oyları ile iktidar yapanlar yeni bir seçimde tercihlerini gözden geçirmeli, asgari ücreti insanca yaşama düzeyine çıkaracak partiye yönelmelidir” dedi. 

Bir kadın işçinin “Malatya kayısı şehri. Biz yazın kayısı bahçelerinde çalışıyoruz. Ama kayısı para etmediği için bahçe sahibinden paramızı alamıyoruz. Kayısı ağır bir işçilik. Bu yüzden erkekler artık dayanamıyor, biz kadınlar çalışıyoruz, ama paramızı alamıyoruz. Kayısının hak ettiği değeri bulması için politika üretmenizi istiyoruz”  demesi üzerine Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Kadınların erkeklerden daha dayanıklı olması çok güzel bir şey. Sizi takdir ediyorum. Ama emeğinizin karşılığını alamamanız çok önemli bir sorun. Ben Malatya’ya ilk olarak 1978’de geldim. O gün de kayısının sorunları bugünkünün aynısıydı. O gün de kayısıya dair şimdi söyledikleriniz konuşuluyordu.  Bu demektir ki yaklaşık 35 yıldır kayısının kaderi değişmemiş. Malatya kayısısı bir dünya markası. O markayı daha da büyütmemiz, ekonomimize daha güçlü bir kaynak haline getirmeliyiz. Bu sorunların çözülmesi için önce üreticinin dayanışma, birlik içinde olması gerekiyor. Sanayicilerimizin de bu konuda ortak hareket etmesi zorunludur. Mesela Malatya’nın bir Kayısı Birlik deneyimi var. Bu kötü sonuçlandı. Ama o deneyimden çıkarılacak derslerle yeniden gerek üretici, gerek sanayici ve tüccar bir araya gelerek sağlıklı bir birlik çatısı oluşturmalıdır. Sorunlar tartışılmalı, çözüm yolları ortak bir platformda oluşturulmalıdır diye düşünüyorum. Biz bu konuda üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getiririz”.

Malatya’nın Sorunlarını Tek Başına Veli Ağbaba Dile Getiriyor 

Kılıçdaroğlu’nun işçilerle sohbeti sırasında bir başka işçi de Özal Köyü’nde oturduğunu, köyün içme suyu trafosunun elektrik borcu nedeniyle bir aydır köye içme suyu verilmediğini, köylünün perişan olduğunu söyleyerek bu sorunun çözümü için yardım istedi. Kılıçdaroğlu konuya ilişkin olarak yanında bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan bilgi alarak, sorunun Malatya Valisi Vasip Şahin’e bir kez daha iletilmesini ve takip edilmesini istedi. 

Burada konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da elektrik dağıtımının özelleştirilmesinden sonra bu tür sorunların çığ gibi büyüdüğünü ifade ederek “Ben bu sorunu bizzat Özal köyünün adını vererek genel kurulda dile getirdim. Hatta geçen Ramazan ayında 1 ay boyunca Kale ilçesi Ramazan ayını aynı nedenle susuz geçirdi. Bu sorunları hem TBMM genel kurulunda, hem Malatya yöneticileri nezdinde defalarca dile getirmemize rağmen çözüm sağlanamadı bugüne kadar” dedi. 

Ağbaba’nın bu açıklamasından sonra konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Veli Ağbaba’nın Malatya’nın sorunlarını TBMM’de dile getiren tek Malatya Milletvekili olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi: “İktidar partisinin milletvekilleri partilerinden bağımsız olarak bulundukları ilin sorunlarını rahatlıkla dile getirebilmeli. Zaten bunun için meclisteler. Bu sorunları her platformda rahatlıkla ifade edebilmeliler. Demokrasinin gereği de budur. Ama iktidar partisine mensup milletvekilleri bu tür sıkıntıları partilerinin aleyhinde olacak düşüncesiyle dile getirmiyorlar. Veli Ağbaba kürsüye çıkıp sık sık kürsüye çıkıp Malatya’nın bu dertlerini, çaresizliklerini tek başına dile getiriyor”. 

Yoksullara Kömür Değil Doğalgaz Verilmeli 

Bir işçinin doğalgaz ve elektrik faturalarının aile bütçesini sarsacak kadar yüksek olduğuna dikkat çeken konuşması üzerine CHP Lideri Kılıçdaroğlu “Hükümet sosyal dayanışma politikaları kapsamında yoksul ailelere kömür değil doğalgaz vermelidir. Çünkü doğalgaz satın aldığımız ülkelerle yapılan anlaşmalara göre satın alınan doğalgazı tüketsek de tüketmesek de parasını ödemek zorundayız. Öyleyse, doğalgaz fazlanı neden yoksul vatandaşa ücretsiz ya da çok düşük ücretle vermeyesin?” dedi. 

Suriye’de Düşürülen Jet Meselesini Sonra Konuşalım 

Kemal Kılıçdaroğlu, malatyahaber.com muhabirinin “Malatya’dan kalktıktan sonra Suriye hava sahasında düşürülen Türk jetinde yaşamını yitiren bir pilotun ailesinin avukatı uçağın düşürülmesinde sadece Suriye tarafının değil, Türk makamlarının da hatası hatta kastı olduğunu ileri sürerek Malatya Özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı ve Genelkurmay Askeri Savcılığı’na MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten ve bir albay hakkında suç duyurusunda bulundu. Siz Türk makamlarının jetin düşürülmesi konusunda bir kasıt içinde olabileceğini düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusuna “O konuyu sonra konuşalım” diyerek yorum yapmaktan kaçındı. 

Kılıçdaroğlu daha sonra CMC Çağrı Merkezi, Fırat Tekstil, Alima Su Ürünleri Fabrikası ve Güngör Tarım Şirketi’ne ait kayısı işleme tesisini ziyaret ederek bu tesislerde çalışanlarla konuştu, yöneticilerden üretim ve yönetim koşulları hakkında bilgi aldı. 

Kılıçdaroğlu, bu akşam saat 19.00’da CHP İş Dünyası Diyalog Toplantıları kapsamında Malatyalı sanayici ve iş dünyası temsilcileri ile yemekli toplantıda bir araya gelecek. 

HABER-FOTO: Niyazi DOĞAN- Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız