SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kaliteli Rekabet Başladı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:50:25
A- A+ PAYLAŞ

‘Tarımsal üretim sistemini, sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan verimli, insan ve çevre sağlığını koruyan bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler’ olarak tanımlanan İyi Tarım Uygulamaları Sertifika Töreni Akçadağ’da gerçekleştirildi. Törende, yukarıda sözü geçen kritere uygun tarımsal üretim yapan 202 çiftçiye sertifika verildi.

Törende konuşan Vali Vasip Şahin, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi tarımda da kaliteyi fark ettiğini söyleyerek ‘Artık eski anlayış yerine, en iyi şekilde üretip, en iyi şekilde paketleyip,  en iyi şekilde pazarlayıp satmaya doğru bir yürüyüşümüz var’ dedi.

Akçadağ Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen sertifika törenine Vali Vasip Şahin, Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekile Ömer Faruk Öz, Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Akçadağ Kaymakamı Ramazan Keskin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, MHP İl Başkanı Arif Yıldız,  İlçe Ziraat Odaları başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Çiftçilere 350 bin TL destekleme ödemesi yapılacak

İyi Tarım Uygulamaları Sertifika Töreni’nde konuya ilişkin verilen bilgiye göre, program kapsamında 15 bin 168 dekar alanda İyi Tarım Uygulaması için başvuru yapan 202 çiftçiye 2014 yılında, dekar başına 25 TL’den toplam 380 bin TL destekleme ödemesi yapılacak.

‘Akçadağ çiftçisi başarılı oldu’

Sertifika töreninde konuşan Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık “2013 yılı üretim sezonunda 176 çiftçimiz 12 bin dekar arazi üzerinde bu uygulamayı yaptı. Sonuçlarımız başarılı çıktı. Uygulamaya sezon ortasında başladık ve dosyaları yetiştirmek amacı ile sayıyı sınırlı tuttuk. Yeni üretim sezonunda daha fazla çiftçi ile daha fazla alanda çalışmalar yapacağız” dedi.

‘Rekabette ucuz ürün yerine kaliteli ürün dönemi’

Törende konuşan Vali Vasip Şahin, Türkiye’nin tarımda da kaliteyi fark ettiğini söyledi ve yöre insanının tarımsal üretimdeki bu yeniliklere çabuk alıştığını ifade etti.

Türkiye’de tüketicinin ürünün hangi aşamalardan geçtikten sonra sofrasına geldiğini sorgulamaya yeni yeni başladığına dikkat çeken Vali Şahin, “Türkiye her alanda olduğu gibi tarımda da kaliteyi fark etti. Artık eski anlayış yerine, en iyi şekilde üretip, en iyi şekilde paketleyip,  en iyi şekilde pazarlayıp satmaya doğru bir yürüyüşümüz var. Bunlar sadece söz ile olmuyor ve altyapısının hazırlanması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de iyi güvenli gıda stratejisidir. Artık tüketici sofrasına gelen her ürünü sorgulamalı ve sofrasına gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini sorgulamalı. Artık ucuz üreterek rekabet etme ortadan kalktı. Bunun yerine kaliteli ürün yetiştirerek rekabet etme devri geldi’ diye konuştu.

‘Dertlenerek kayısının sorunları çözülmez’

Malatya’nın birinci gündem maddesini her zaman kayısının oluşturduğunu hatırlatan Vali Şahin, kayısının sorunlarının dertlenerek çözülmeyeceğini dile getirerek şunları söyledi: “Malatya ne kadar sanayileşirse sanayileşsin, en prestijli ürünü kayısı. Herkesin birinci gündem maddesi kayısıdır ve ‘ne olacak bu kayısının hali?’ diye sormaktır. Sadece dertlenerek ve temennilerde bulunarak bu sorunun çözülmesi mümkün değildir. Bu anlamda Malatya’da büyük bir adım attık. Kayısı Akreditasyon Kurumu’nu kurarak bunun yolculuğuna başladık. Adında kayısı var ama tüm yaş sebze ve meyvelerin akreditasyonu yapılabiliyor. Tarım Bakanlığı’ndan onayı alındı ve Akreditasyon Kurumu’nda da akreditesi yapılmış olan bir kurum bu. Türkiye’de Akreditasyon Kurumu tarafından üreticilere ödenen artı destek yaklaşık 20 Milyon TL. Türkiye bu noktada henüz bu işin başında. İlimizde ise bu işe hızlı başladık. Mayıs ayında akredite olduk. Şu anda 205 çiftçimiz yaklaşık 15 bin dekar alanda iyi tarım uygulamalarını gerçekleştiriyor. 205 çiftçinin 176’sı Akçadağ çiftçisi ve 12 bin dekarı Akçadağ’a bağlı. Bu anlamda Akçadağ’a teşekkür etmek lazım. Akçadağ bu işin önemini en erken kavrayan ilçemiz oldu. Bizim çiftçimiz yeniliklere çok çabuk alışıyor. Önümüzdeki dönem 393 bin 150 TL ödeme yapılacak. Bu da bizim çiftçimiz için çok iyi bir şeydir. Sadece parasal anlamda değil bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki dereceleri yükseltiliyor ve daha az faiz indirimi uygulanıyor. Hallerde çiftçilerden alınan harç bu uygulamaya katılan çiftçilerden alınmamaktadır” dedi.

Ödemeler 2014’te

İyi Tarım Uygulamaları destekleme ödemeleri hakkında bilgiler aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi 2013 yılında İyi Tarım Uygulamalarına katılan üreticilerin ödemelerinin 2014 yılında yapılacağını söyledi. Türkiye’nin her noktasında Avrupa Birliği standartlarında güvenilir gıda tüketilmesini sağlamaya yönelik çalışmaların bulunduğunu ifade eden Selvi ‘İyi Tarım Uygulamaları denilince, tarımsal üretimin çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde kontrollü olarak yapıldığı, bu üretimin sonucunda elde edilen ürünün sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırıldığı, işlemler zinciri akla gelmektedir. İyi tarım uygulamalarında, uygun dozda bakanlığımızca ruhsatlandırılmış zirai ilaçların kullanılmasına izin verilmektedir. Üreticiler yapmış oldukları tüm uygulamalar kayıt altına alınmakta ve ürününü tüketilinceye kadar izlenebilmesi sağlanmaktadır. Bakanlıkça çalışma yetkisi verilen kontrol sertifikasyon kuruluşlarınca üretimin ilk aşamasından başlayarak hasat ve pazara arz edilmesine kadar olan süreçte uygulanan işlemlerin, kriterlere uygun yapılıp yapılmadığı denetlenir. Tarımsal faaliyetlerin iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun yapılıp yapılmadığını belirlemek, üretim sürecini gözlem altına alarak düzenli kayıtlar tutmak ve gerek görülmesi halinde ürünün niteliğini laboratuar analizleri ile test etmek kontrol sürecini oluşturur. Yapılan kontroller sonucunda iyi tarım uygulamaları kriterlerine göre üretildiği anlaşılan ürünün belgelendirilmesi ise sertifikasyon sürecidir. Bu şekilde elde edilen ürüne ise ‘İyi Tarım Ürünü Sertifikası’ verilir’ şeklinde bilgi aktardı.

‘İlk olarak Doğanşehir’de başladı’

Türkiye genelinde,  İyi Tarım Uygulamaları kapsamında bulunan 25 adet sertifikasyon kuruluşundan 1 tanesinin Malatya’da olduğunu dile getiren Selvi, Malatya’da İyi Tarım Uygulamalarına ilk olarak 2011 yılında Doğanşehir Elma Üreticileri Birliği’ne üye 22 üretici ile başlandığını hatırlatıp şu bilgileri aktardı: “Bu üreticiler toplam 7 bin 130 TL destekleme ödemesi almıştır. 2012 yılında ise bu sayı 47’ye ulaşarak toplam bin 500 dekar alan için 37 bin 500 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.  2013 yılında bu rakamlar artarak bireysel sertifikasyona başvuru yapan 26 üretici 3 bin 643 dekar alanda, Akçadağ Ziraat Odası öncülüğünde grup sertifikasyonu için başvuru yapan 176 üretici 11 bin 525 dekar alanda olmak üzere toplam 202 çiftçi 15 bin 168 dekar alanda sertifikasyon için müracaatta bulunmuştur. Bu üreticilere dekar başına 25 TL olmak üzere toplam 380 Bin TL destekleme ödemesi 2014 yılında yapılacaktır.’

‘İyi değil çok iyi tarım yapacağız”

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir ise Türkiye’nin ileriki dönemlerde iyi tarım değil, çok iyi tarım yapacağını ifade ederek: “Bizler 76 milyon nüfusu doyuran, yılda 15,5 milyar dolar ihracat yapan 20 milyar dolarlık orman ürünleri ihracatı yapan, genel toplamda ise 60- 65 milyar dolarlık ihracat yapan bir gurubun temsilcileriyiz. Ziraat Odaları olarak bizim asli görevimiz üreticilerimizin hak ve menfaatlerini korumak, bu manada üreticiye gerek eğitim gerekse de diğer konularda üreticiye yardımcı olarak, çiftçiden aldığımızı tekrar çiftçiye döndürmektir. İleride inşallah iyi tarım değil çok iyi tarım yapacağız” dedi.

“Kayısı hak ettiği yeri bulacak’

Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, törendeki konuşmasında, iyi tarım uygulamalarının işleyiş biçimi ve faydaları hakkında bilgi verdi. Öz, “İnşallah üreticiler iyi tarım uygulamalarına geçtiğinde kayısı hak ettiği yere gelecektir” dedi.

“Kayısının hak etiği yere gelebilmesi için çiftçilerin, ihracatçıların ve her bireyin yapması gerekenler var” diyen Ömer Faruk Öz, “Çünkü kayısının satılmasında bir problem yok, hak ettiği değerde satılmasında problem var. Öncelikle kayısıyı sağlıklı bir şekilde üretmemiz lazım. Çünkü çiftçinin para kazanması önemlidir. İşte bu noktada İyi Tarım Uygulamaları başlatıldı ve bunun bir ayağı da Malatya’da gerçekleştiriliyor. Malatya’da bir sertifikasyon merkezi kuruldu. 170 civarında çiftçinin katıldığını duymakla mutluluk duyuyorum.

İyi tarım demek, çiftçinin daha fazla ürün alayım da ne olursa olsun değil, fazla ürün alayım ama belirlenen ilaçları kullanarak üründeki kalıntıların en aza indirgenmesi demektir. İnşallah üreticiler iyi tarım uygulamalarına geçtiğinde kayısı hak ettiği yere gelecektir. Çiftçinin kaliteli ürün üretme noktasında gayret göstermesi gerekmektedir. Japonya, Çin ve Hindistan önemli bir pazardır. Bu pazarlara kayısıyı sokmalı, yaygınlaştırmalıyız. Kuru Kayısı Lisanlı Depoculuk Yönetmeliği’ni çıkardık. Bu konuda Malatya’daki çalışmalar Valimizin öncülüğünde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da konuşmasında,  “Malatya denmek kayısı demek. Kayısının daha kaliteli olabilmesi için bir proje geliştirilmiş. Bu projeyi gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Kayısı inşallah hak ettiği değeri alır ve üretici alın terinin karşılığını alır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından İyi Tarım Uygulamalarına katılan 202 çiftçiye sertifikaları verildi.

HABER-FOTO: Güler HAZAR- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız