SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kalitesiz Betona, Betoncu İsyanı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da faaliyet gösteren bir hazır beton firmasının genel Müdürü İsmail Yavuz Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı basın toplantısında,“Malatya’da üretilen hazır betonların standartlara uygun olmadığını ve bu sektörde büyük vurgunların olduğunu, sektörü denetlemekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlarında görevlerini yapmadığını" belirterek onları göreve çağırdı.

Genel Müdür İsmail Yavuz yaptığı açıklamada “ Bugün itibari ile Malatya’da yapılara dökülen betonun yüzde 85’i hazır beton firmalarınca dökülmektedir. Yapılara dökülecek betonun en küçük dayanım sınıfı C20 tabir edilen betondur. Malatya’da hazır beton firmaları sözüm ona C20 betonu dökülmektedir.

Ancak az sayıda bilinçli tüketici hariç, hazır beton denetimi başta Malatya Belediyesi olmak üzere ciddi bir şekilde yapılmamaktadır. Yani hazır betonun kalitesi biz hazır beton firmalarının insafına bırakılmıştır.

Sözde denetim yapan kamu kuruluşlarının bir bölümü de tabir caizse 'adet yerini bulsun' tarzından denetim yapmak üzere beton numunesi alımını hazır beton firmasına bırakmıştır. Yani bu art niyetli hazır beton firması için 'Kediye ciğer teslim etmek' demektir.

Zaten dikkat edilirse sırf bu gerekçelerden dolayı oluşun depremlerde kamu binaları önemli derece de hasar görmektedir.” dedi.

Yavuz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu konuda belli bir birikimi olan ve sorumluluk taşıyan biri olarak 25.08.2005 tarihinde basın-medya aracılığıyla kamuoyunun dikkatini çekmiştim. Ayrıca Malatya Belediye Başkanlığına 24.08.2005 tarihli yazı ile bildirmiştim. Fakat anılan tarihten bu yana denetimlerle ilgili en küçük bir olumlu sayılabilecek gelişme olmadı.

Sizlerin aracılığıyla bu tablodan sorumlu bulunan her birim ya da merciye soruyorum 'İnsan hayatı bu kadar mı değersiz?' iş işten geçtikten sonra mı görevlerinizi yerine getireceksiniz?

1.derece de deprem kuşağı üzerinde olan Malatya’mızda insan hayatından çok, üç-beş kuruşu düşünerek gayri ahlakı yollara tevessül eden bir kısım hazır beton firmasının kalitesiz beton dökümüne ve aynı gerekçelerle sırf ucuz olduğu için sözüm ona lüks konut inşaatlarına bile kalitesiz beton döktüren inşaat yapımcılarına dur demek için, basın-medya aracılığıyla bütün yapımcıları ile denetimden sorumlu birimleri uyarıyorum: Lütfen görevlerinizi yerine getiriniz. Görevinizi ihmal etmenizden dolayı Allah korusun olası deprem de siz yada yakınlarınız bunu hayatıyla ödeyebilir. Hazır beton sektörünün içinde bulunan biri olarak 'Biz uyarmıştık' demeyelim.”

Yavuz; basın mensuplarının konuyla ilgili sorularına da şöyle yanıt verdi:

Soru: Bazı firmaların kalitesiz beton imal ettiğini ve bunları kullandığını söylüyorsunuz, eliniz de bilgi-belge var mı?

Yanıt: Evet, çalışmalarımız sürüyor bunlar zamanı geldiğinde açıklanacaktır.

Soru: 6 ay önce de bu konuya dikkat çekmiştiniz, Denetlemekle yükümlü olan kurum-kuruluşlardan hiçbir çalışma olmadığını mı iddia ediyorsunuz?

Yanıt: Evet, maalesef öyle aradan uzun süre geçmesine rağmen gerek Malatya Belediyesi ile diğer belediyeler ile kamu ve özel kuruluşların yapı birimleri, TSE Kayseri Bölge Müdürlüğü, İnşaat Mühendisleri Odası gibi denetlemekle görevli birimlerden herhangi bir çalışma görmedik.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız