SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kalitesiz Yakıttan Uzak Durun"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:23:29
A- A+ PAYLAŞ

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlarca kışlık yakacakların yoğun olarak temin edildiği bugünlerde Malatya Belediyesi tarafından bir açıklama yapılarak, vatandaşların mağdur olmamaları ve cezai işleme tabi tutulmamaları amacıyla İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından belirtilen yakıt kriterlerine uymaları istendi.

Malatya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından verilen bilgilere göre İl Mahalli Çevre Kurul Kararı gereğince Cizre, Silopi, Gölbaşı ve benzeri kükürt, kül ve partikül madde oranı yüksek, kalori değeri düşük kömürler ile kükürt oranı yüksek fuel-oilleri satın alan, depolayan, kişi, kurum, kuruluş, işletmeler ve apartman yöneticileri hakkında yasal işlemler uygulanacak. Yasaklanan kömürlerin ve fuel-oillerin alınmasının vatandaşlara mali açıdan ve ısınma yönünden fazla bir faydası olmadığı, tam tersine zararı olduğu belirtilerek uyarıda bulunuldu.

Kalitesiz yakıtlardan uzak durulmalı

Kışlık yakacakları alırken dikkat edilmesi gerekenlerin kaydedildiği açıklamada şunlara yer verildi:

“İl Mahalli Çevre Kurul Kararı gereğince Malatya Belediyesi hudutları, Battalgazi, Yeşilyurt ilçeleri Belediye hudutları ile merkez ilçe Belde belediyelerden Dilek, Hanımın Çiftliği, Orduzu, Topsöğüt ve Şahnahan, Battalgazi ilçesi, Belde Belediyelerden Hatunsuyu, Hasırcılar, Yeşilyurt ilçesi Belde Belediyelerden Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca Belediye hudutları içerisinde; yakılması ve satılması yasaklanan kömürlerin özelliklerini taşıyan Cizre, Silopi, Gölbaşı isimli ve buna benzer kömürler vatandaşlar tarafından alınmamalıdır. Satılan bu kömürlerin kükürt oranı yüksek olup kalori değeri düşüktür. Bu nedenle aşırı hava kirliliğine neden olmaktadır. Vatandaşlarımızın herhangi bir zarara uğramamaları için kömür alırken torbalanmış ve istenilen değerlerde (Kükürt, Kalori, Kül oranları) belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca açık kömür çevre kirliliğine sebebiyet verdiğinden tamamen yasaklanmıştır.

Çeşitli yollarla elde edilen ham petrole yine ucuz motorin ilave ederek inceltilen yakıtlar kalorifer yakıtı adı altında satılmaktadır. İstenilen özelliklere uymayan, bünyesinde çeşitli patlayıcı, ince gazlar ve lpg ihtiva eden bu yakıtların kalorifer yakıtı olarak kullanılması can ve mal kaybına sebep olduğundan dolayı yakıt alırken dikkatli davranılmalıdır.

Düşük vasıflı fuel-oillerin satın alınıp kullanılması ile doğacak kayıplar, kış aylarında havaların soğuması ile katılaşarak yakıt tankının dibine çökmesi ve sistemi tıkaması gibi birçok problemlere sebep olmaktadır. Kükürt ve kurum oranı yüksek fuel-oillerin yanması esnasında çevreyi ve havayı aşırı derecede kirletmektedir. Fuel-oil getiren, satan firmalardan her yakıt dolu tanker için fatura ve irsaliye belgesi istenilmesi ve yapılan kontrollerde bu belgelerin hazır bulundurulması gerekmektedir.

Son günlerde doğalgaza geçişlerin yoğun olması nedeni ile site ve apartmanlar eski yakma sistemi olan fuel-oilli sistemlerden vazgeçilmesi sureti ile yangın ve patlama gibi olumsuzluklara sebebiyet verilebilmektedir. Yakıt tanklarının temizliği ve kesimini ehliyetli ve yetki almış firmalara belge ibrazı sureti ile vermeleri gerekmektedir. Aksi durumda yetkili firmalara verilmemesi sonucunda site ve apartman yöneticileri hakkında yasal işlemlerin yapılacağı önemle duyurulur.”

Yeri ve adresi belli olmayan satıcılardan yakıt alınmamalı

Açıklamada ayrıca, yakıt alırken korsan firmalardan alınmamasına özen gösterilmesine vurgu yapılarak şunlar belirtildi:

“Kömür torbaları üzerinde; kömürü üreten ve satışa sunan firmaların ismi ve haberleşme adresi, telefon, faks, kömürün menşei, cinsi, kömürün fiziksel veya kimyasal özelliği, uygunluk ve satış izin belgesi olmasına dikkat edilmelidir. Kömür torbaları üzerinde yazan ağırlıklar bazen birbirini tutmadığından kömür alırken tartarak alım yapılmalıdır.

Belirlenen kurallara uymayan vatandaşlar ile satıcılar hakkında yasal işlemler sıkı bir şekilde uygulanacaktır. Ayrıntılı bilgi almak ve şikâyetlerini iletmek isteyen vatandaşlar Malatya Belediyesi Çağrı Merkezi’nin 444 51 44 nolu telefon numarasından Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkililerine ulaşabilirler.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız