SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kalitesizden Uzak Durun!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi, vatandaşların mağdur olmamaları ve cezai işlemle karşılaşmamaları için kışlık yakacak konusunda İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından belirlenen kriterlere uygun yakıt almaları uyarısında bulundu.

Malatya Belediyesi'nden konuya ilişkin yayınlanan bülten şöyle:

"Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte vatandaşlar kışlık yakacaklarını temin etmeye başlarken, Malatya Belediyesi bir açıklama yaparak, vatandaşların mağdur olmamaları ve cezai işleme tabi tutulmamaları için İl Mahalli Çevre kurulu tarafından belirtilen yakıt kriterlerine uymalarını istedi.

İl Mahalli Çevre Kurul kararı gereğince; Cizre, Silopi, Gölbaşı ve benzeri kükürt oranı yüksek, kalori değeri düşük kömürler ile kükürt oranı yüksek fuel-oillerin Malatya Merkez, Battalgazi, Yeşilyurt ilçeleri ile Dilek, Hanımınçiftliği, Konak, Orduzu, Topsöğüt, Şahnahan, Hatunsuyu, Hasırcılar, Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca beldelerinde satışının yasak olduğu belirtilerek, sözkonusu yakacak ve yakıtları satan, depolayan veya bunları satın alan kişi, kurum, kuruluş, işletmeler ve apartman yöneticileri hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, yasaklanan kömürlerin ve fuel-oillerin alınmasının vatandaşlara mali ve ısınma yönünden fazla bir faydası olmadığı, tam tersine zararı olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

Kalitesiz Yakıtlardan Uzak Durulmalı…

- Malatya Belediyesi hudutları, Battalgazi, Yeşilyurt ilçeleri Belediye hudutları ile merkez ilçe Belde belediyelerden Dilek, Hanımın Çiftliği, Konak, Orduzu, Topsöğüt ve Şahnahan, Battalgazi ilçesi, Belde Belediyelerden Hatunsuyu, Hasırcılar, Yeşilyurt ilçesi Belde Belediyelerden Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca Belediyelerinde yakılması ve satılması yasaklanan kömürlerin özelliklerini taşıyan Cizre, Silopi, gölbaşı isimli ve buna benzer kömürler vatandaşlar tarafından alınmamalı. Çünkü satılan bu kömürlerin kükürt oranı yüksek olup, kalori değeri düşüktür. Bu nedenle aşırı hava kirliliğine neden olmaktadır.

- Çeşitli yollarla elde edilen ham petrole yine ucuz motorin ilave ederek inceltilen yakıtlar kalorifer yakıtı adı altında satılmaktadır. İstenilen özelliklere uymayan, bünyesinde çeşitli patlayıcı, ince gazlar ve LPG ihtiva eden bu yakıtların kalorifer yakıtı olarak kullanılması can ve mal kaybına sebep olmasından dolayı yakıt alırken dikkat edilmesi gerekmektedir.

- Düşük vasıflı Fuel-oil’ lerin satın alınıp kullanılması ile doğacak kayıplar, kış aylarında havaların soğuması ile katılaşarak yakıt tankının dibine çökmesi ve sistemi tıkaması gibi birçok problemlere sebep olmaktadır. Kükürt ve kurum oranı yüksek fuel-oil’lerin yanması esnasında çevreyi ve havayı aşırı derecede kirletmektedir.

Fuel-oil ve Kömür alınan yerlerin özelliklerine dikkat edilmeli…

- Fuel-oil getiren, satan firmalardan her yakıt dolu tanker için fatura ve irsaliye belgesi istenilmesi ve yapılan kontrollerde bu belgelerin hazır bulundurulması zorunludur.

- Kükürt oranı yüksek, kalori değeri düşük olan kömürlerden yanma sonucu oluşan ısı değeri düşük olduğundan ısınmada parasal açıdan herhangi bir avantaj olmadığı gibi, bacalarda kurum yapma oranı ile kül atığı fazla olan bu kömürler vatandaşlara fazladan yük getirecektir.

- Diğer bir husus ise bazı kimselerin bu kömürleri toplayıp linyit kömürü adı altında sattıkları duyumu alınmıştır. Vatandaşlarımız herhangi bir zarara uğramamaları için kömür alırken torbalanmış ve istenilen değerlerde (Kükürt, Kalori, Kül oranları) belirtilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık kömür çevre kirliliğine sebebiyet verdiğinden tamamen yasaklanmıştır.

Yeri ve Adresi Belli Olmayan Satıcılardan Yakıt Alınmamalı

- Yakıt alırken korsan firmalardan alınmamalı,

- Kömür torbaları üzerinde; Kömürü üreten ve satışa sunan firmaların ismi ve haberleşme adresi, telefon, faks, kömürün menşei, cinsi, Kömürün fiziksel veya kimyasal özelliği uygunluk ve satış izin belgesi olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen açıklamalarda, ayrıca kömür torbaları üzerinde yazan ağırlıklar bazen birbirini tutmadığından vatandaşların kömür alırken tartarak alım yapmaları istendi.

- Açıklamada son olarak vatandaşların kömür alırken bu işi yapan ardiyecilerden almayı, yeri ve adresi belli olmayan ayaküstü satıcılardan almamaya özen göstermelerinin kendi çıkarları açısından faydalı olacağı ifade edilerek bu kurallara uymayan vatandaşlar ile satıcılar hakkında yasal işlemlerin sıkı bir şekilde uygulanacağı belirtildi.

- Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşların şikâyetlerini Malatya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün 377 18 66 nolu telefon numarasından yetkililere iletilmesi kaydedildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız