SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kalkan YAŞ Gündeminde

A- A+ PAYLAŞ
Yüksek Askeri Şura(YAŞ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Karargahı'nda başladı. Orgeneral ve Oramiral'lerin katıldığı Şura'da, ilk kez uluslararası krizler de masaya yatırılarak, Suriye merkezli yeni bir bölgesel strateji belirlenecek. 
 
YAŞ'ın rutin Aralık ayı olağan toplantısı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Karargahı'nda başladı. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayrı Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3'ncü Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile diğer Şura üyesi Oramiral ve Orgeneral'ler katılıyor. Her yıl Aralık ayının ilk günlerinde gerçekleştirilen YAŞ toplantısı, Başbakan Erdoğan'ın geçirdiği ameliyattan dolayı iki hafta ertelenmişti. Bugün sabah saatlerinde Başbakan Erdoğan önderliğinde Anıtkabiri ziyaret ederek Atatürk'ün mozalesine çelenk bırakan YAŞ üyeleri, daha sonra Genelkurmay Karargahı'nda toplantıya başladı. 
 
Başbakan Erdoğan'ın 3 haftalık aranın ardından ilk mesaisi olan YAŞ toplantısından gazetecilere kısa bir görüntü verilirken, Ağustos ayındaki Şura'da olduğu gibi yine Başbakan Erdoğan'ın masanın başında tek başına oturduğu görüldü. Ağustos ayında düzenlenen YAŞ öncesinde Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları istifa etmiş ve Başbakan Erdoğan'ın tek başına olduğu oturma düzeni için askeri erkan geçici bir oturma düzeni olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Fakat sabah saatlerinde basına verilen görüntüde, Başbakan Erdoğan'ın şura masasının başında tek başına oturduğu ve bundan sonra da bu düzenin devam edeceği yönünde bir görüntü ortaya çıktı. 
 
İKİ ORGENERALİN KOLTUĞU BOŞ 
Genelkurmay Karargahı'ndaki YAŞ toplantısında dikkatlerden kaçmayan bir diğer ayrıntı ise iki Orgeneral koltuğunun boş olması. 30 Mayıs 2011 tarihinde "Balyoz Darbe Planı" soruşturmasında tutuklanan Orgenaral Bilgin Balanlı ile "İnternet Andıcı Davası" sanığı olan ve 4 aydır GATA'da tedavisi süren Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Nusret Taşdeler'in koltuğu bu YAŞ toplantısında boş kaldı. 
 
YAŞ'IN GÜNDEMİ 
Genelkurmay karargahında toplanan ve şu saatlerde başlayan Aralık ayı YAŞ toplantısının gündemi ise oldukça yoğun. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını belirlemek ve yeni yılın askeri stratejik konseptini değerlendirmek için toplanan Şura'nın öncelikli gündemini disiplinsizlik dosyaları, ordunun ihtiyaçları ve uluslar arası gelişmeler oluşturuyor. Disiplinsizlik dosyalarının detaylı bir şekilde masaya yatırılması beklenen YAŞ toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilecek olan
personelin durumunun da karara bağlanması tahmin ediliyor. 
 
YAŞ'in gündemini oluşturan bir diğer önemli konu da, NATO'nun 'Füze Savunma Sistemi' olarak Malatya Kürecik'e yerleştireceği radar sistemi olacak. YAŞ'ta Rusya ve İran'ın Füze Savunma Sistemi'ne olan bakışının da değerlendirilmesi beklenirken, ayrıca NATO'nun kuracağı savunma kalkanı dışında kalan bölgelerin de Türkiye'nin oluşturacağı füze savunma sistemiyle korunması konusunun da YAŞ toplantısında masaya yatırılacağı tahmin ediliyor. 
 
YAŞ'TA BİR İLK 
YAŞ'ta bu yıl ayrıca bir ilk de yaşanacak. İlk kez uluslar arası krizlerin de masaya yatırılacağı Şura'da, Suriye merkezli yeni bir bölgesel strateji belirlenecek. Suriye ile yaşanabilecek bir duruma karşı olası senaryoların da değerlendirileceği YAŞ toplantısından, Rumlarla ve İsrail'le yaşanan gerginlikten dolayı Doğu Akdeniz'de düzenlenen tatbikatların artırılması yönünde de bir kararın çıkması bekleniyor. Doğu Akdeniz'de genellikle NATO ile birlikte yapılan ortak tatbikatların yanı sıra, Deniz
Kuvvetleri Komutanlığı'nın milli tatbikatlara ağırlık vermesi yönünde bir kararın da yine YAŞ toplantısında ele alınması tahmin ediliyor. 
 
TERÖRLE MÜCADELE 
Yüksek Askeri Şura'da detaylı bir şekilde ele alınması beklenen bir diğer konu da terörle mücadele konusu. Terörle mücadele çerçevesinde bundan sonra uygulanacak stratejinin YAŞ toplantısında belirlenmesi beklenirken, ayrıca bölgedeki birlikler yeniden yapılandırılacak ve 6-10 kişilik timlerden oluşan özel harekat birliklerinin sayısı da artırılacak. Ayrıca sayısı artırılacak olan bu 6-10 kişilik timlere, bir çatışma anında başka birliklerin desteğine ihtiyaç duymadan zamanında harekete geçebilmeleri
için de özel helikopter tahsis edileceği gelen bilgiler arasında.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız