SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kalkınma Ajansı Hukuka Aykırı!'

A- A+ PAYLAŞ

24 merkezinden biri de Malatya olan Kalkınma Ajansı ile ilgili "hukuka aykırı" iddiaları ortaya atıldı.

Elazığ, Tunceli ve Bingöl'ün de bağlanmalarıyla Malatya merkezli olarak da faaliyete geçeceği belirtilen Kalkınma Ajansı konusunda Cumhuriyet Gazetesi'nde, Işık Kansu'nun "Ankara Kulisi" köşesinde "Bölge Ajansları Hukuka Aykırı" başlığıyla şu iddiaya yer verildi:

"BÖLGE AJANSLARI HUKUKA AYKIRI
“Üniter yapıya uymaz, bütünlükçü kalkınmaya aykırıdır” uyarılarına karşın kendimizi AB’ye uydurma gerekçesiyle Türkiye 24 ayrı bölgeye ayrılmış ve buralarda kalkınma ajansları kurulmuştu...

Danıştay 10. Dairesi verdiği kararla, yereldeki kamu gücünün kimi cemaatlerin ve sermaye gruplarının eline geçmesine yol açacak bu ajanslara önemli bir darbe vurdu.

Karar, Kalkınma Ajanslarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin, kalkınma kuruluna ilişkin temel ilkelerden tutun; kurulun seçim ve yönetimine ilişkin hükümlerine değin birçok maddesini iptal ederken 24 ajansın karar ve işlemlerini hukuka aykırı hale getirmiş oldu.

Karara neden olan davayı açan TMMOB’nin Başkanı Mehmet Soğancı, ajanslarla ilgili tüm karar ve işlemlerin sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılması gerektiğini istemekte haklı. Soğancı’nın yerden göğe kadar haklı olduğu bir başka yön daha var:

“Sanayi devrimini tamamlamış Avrupa ülkelerinin, ekonomik büyümede rekabeti esas alan ve kendi krizini aşmak için kurduğu ve teşvik ettiği ajans modeli bugün her yerde iflas etmiştir. Küresel kriz karşısında merkezi müdahalelere yönelmiş bir Avrupa varken iflas etmiş modele dayalı bir bölgesel kalkınmanın ülkemize uyarlanmasından olumlu sonuç alınamayacağı açıktır. Bakanlar Kurulu’nun oluşturduğu ajans modeli, küresel krize neden olan tekelci sermayeye kamu kaynaklarının teslim edilmesinden başka bir anlama gelmemektedir. Bunu görmek için, Başbakanlık Yatırım Destek ve Yatırım Ajansı toplantısına katılan uluslararası şirketlerin tablosuna bakmak bile yeterlidir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız