SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kalkınma Ajansı İçin Girişimlerimiz Sürecek'

A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Kalkınma Ajansı kurulması ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Malatya merkezli olarak bir ajansın da kurulması için girişimlerin devam ettiğini söyledi.

Ölmeztoprak, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

"Bilindiği üzere Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun, 25/01/2006 tarihinde TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmiş ve 08/02/2006 tarihli ve 26074 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 5449 sayılı Kanun olarak yürürlüğe girmiştir.

Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla oluşturulacak kalkınma ajansları, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı (kuruluş kararnamesi) ile kurulacaktır.

..Ajanslar bölgeler esas alınarak 26 bölgede kurulacaktır. Malatya’mızın da içinde bulunduğu “Bingöl, Malatya, Elazığ ve Tunceli” illerini kapsayan TRB1 bölgesinde bulunan bu dört ilden birinde Kalkınma Ajansı kurulacaktır. Bölgesel Kalkınma Ajanslarının nerede kurulacağına dair belirleyici bir prensip olmamakla birlikte, işlevsel olabilmeleri için belli değişkenlerin varlığı gereklidir, bunlar şöyle sıralanabilir:

• yeterli nüfus,
• girişim ve girişimcilik altyapısı,
• hünerli işgücü,
• bölgesel/yerel gelişme stratejileri üzerinde fikir birliği,
• gelişmeye elverişli sektörlerin belli bir bölgede varlığı.

Nitekim 06/07/2006 tarihli 26220 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye’de ilk kez İzmir Kalkınma Ajansı ve Adana-Mersin illerini kapsayan Çukurova Kalkınma Ajansı kurulmuştur.Kalkınma ajanslarının kuruluşunun ulusal bir politika olarak değerlendirilmesini isteyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sn. Abdullatif ŞENER, ajanslar aracılığı ile yerel imkanların harekete geçirileceğini, böylece küresel rekabetin tehditlerinin en aza indirileceğini belirtmiştir.

Bölgelerarası gelişmişlik farkının giderilmesini de önemsediklerini söyleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sn. Abdullatif ŞENER, ajansların AB fonlarından da kaynak sağlayacağını ifade etmiş bulunmaktadır.

Ancak, Danıştay 10. Dairesin de açılan bir davada, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı maddelerinin Anayasaya aykırılığı iddiasında bulunulmuş ve anılan Daire tarafından Anayasaya aykırılık iddiası ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesine başvurulmuştur. Anayasa Mahkemesi tarafından 27.02.2007 tarihinde yapılan görüşmede, dava dosyasının Danıştay 10. Dairesine iadesine karar verilmiştir. Bu nedenle de Kalkınma Ajanslarının Kurulması ile ilgili 5449 sayılı Kanun yürürlüktedir.

2007 yılında Malatya’mızın da içinde bulunduğu bölge ile diğer bölgelerde Kalkınma Ajanslarının kurulmasına ait sürecin devam edeceği kanaatindeyiz. İl milletvekilleri olarak Bölge Kalkınma Ajans Merkezinin MALATYAMIZ olarak belirlenmesi yünündeki tüm takip ve girişimlerimizi sürdüreceğimizi saygıdeğer Malatya Kamuoyumuzun ve Basınımızın bilgilerine saygıyla arz ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız